Wat zo een mooie avond had kunnen zijn, eindigde in een deceptie. Ajax verloor in een slaapverwekkende wedstrijd van Atalanta en behaalde zo de volgende ronde niet. Dat betekende dus geen bonuspunt voor Nederland en dus ook geen inhaalslag op Rusland. Voor de concurrentie gold hetzelfde. Lokomotiv verloor van Bayern München en is Europees uitgespeeld, waardoor de Russen nog maar 1 team over hebben na de winterstop. Salzburg had net als Ajax moeten winnen om door te gaan in de Champions League. Een vermakelijke wedstrijd werd echter met 0-2 verloren, waardoor ook zij na de winter in de Europa League te bewonderen zijn. Dat geldt ook voor Shaktar Donetsk. Door hun gelijke spel eindigen ook zij op de derde plaats. De top 6 levert hierdoor alle clubs die door zijn naar de laatste 16, waardoor het verschil met de rest weer toeneemt. Vanavond is echter een minstens zo belangrijke dag voor het Nederlandse voetbal. Bij gunstige resultaten is Nederland ook na de winter actief met 4 teams.


#8 🇳🇱 Nederland

PSV en Ajax zijn al verzekerd van de laatste 32 in de Europa League. AZ en Feyenoord willen zich hier graag bij voegen. Eerst mag AZ het proberen wanneer zij om 18.55 uur aftrappen tegen HNK Rijeka. Bij winst op de Kroaten is AZ zeker van een plaats bij de beste 2 in Groep F. Thuis werd er kinderlijk eenvoudig met 4-1 gewonnen. Rijeka wist vorige week Sociedad echter knap op een gelijkspel te houden. Als ook AZ gelijk speelt tegen deze ploeg dan zijn zij afhankelijk van het resultaat op het andere veld. Bij winst van Napoli plaats AZ zich dan alsnog voor de volgende ronde. Bij elk ander resultaat zit het avontuur er voor de Alkmaarders op. AZ kan ook nog als eerste in de groep eindigen als Napoli gelijk speelt tegen Sociedad. PSV trapt tegelijkertijd af. In eigen huis ontvangen zij Omonia Nicosia. Als de Eindhovenaren winnen en Granada niet wint, dan sluit PSV de poule af als nummer 1. Om 21.00 uur is het de beurt aan Feyenoord. De Rotterdammers moeten naar Oostenrijk voor hun wedstrijd tegen Wolfsberger AC. De ploeg van Advocaat heeft wat goed te maken, want de thuiswedstrijd werd met 1-4 verloren. Alleen bij winst gaat Feyenoord naar de laatste 32 als nummer 2 in Groep K. In totaal kan Nederland 1.200 punt verzamelen vanavond, maar belangrijker is dat zowel Feyenoord als AZ Europees overwintert.

#7 🇷🇺 Rusland

Rusland zag al twee clubs sneuvelen in de voorrondes van de Europa League (Rostov en Dinamo Moskou). FC Zenit en Lokomotiv Moskou eindigden laatste in hun CL poule en zijn dus ook uitgeschakeld. Met nog 1 wedstrijd te gaan is ook CSKA Moskou al kansloos om de volgende ronde te halen. Uit tegen Dinamo Zagreb staat dan ook alleen de eer en 0.333 coëfficiëntenpunt op het spel. Aanvang 21.00 uur.

#9 🇧🇪 België

Club Brugge stond dinsdag op het randje van de volgende ronde in de Champions League. In de blessuretijd eindigde de inzet van De Ketelaere echter op de lat waardoor niet zij maar Lazio tweede eindigde in de groep. Hierdoor is Club veroordeeld tot het spelen van Europa League voetbal. De EL is voor de Belgische clubs niet succesvol verlopen. Alleen Antwerp heeft zich weten te verzekeren van de volgende ronde. Zij strijden vanavond om 21.00 uur in Londen tegen Tottenham Hotspur voor de eerste plaats in Groep J. De Belgen mogen niet verliezen, want alleen dan eindigen zij als tweede. KAA Gent trapt ook af om 21.00 uur in een uitwedstrijd tegen Hoffenheim. Gent staat met 0 punten onderaan in Groep L en Hoffenheim is al zeker van de eerste plaats. Ook Standard staat laatste in haar groep. Vanavond nemen zij het om 18.55 uur op tegen Benfica. Benfica strijdt nog voor de eerste plaats en de Belgen strijden voor de eer. Evengoed kan ook België vanavond 1.200 punt verzamelen. De achterstand op Nederland bedraagt nog maar 0.300 punt.

#10 🇦🇹 Oostenrijk

Net als bij Nederland strijden er ook voor Oostenrijk vanavond nog twee teams om de volgende ronde te halen. De derde ploeg, LASK, is al uitgeschakeld. Waardoor Oostenrijk nog met 3 teams actief kan zijn na de winter. Om 18.55 uur neemt Rapid Wien het in eigen huis op tegen Molde FK. De Noren bezetten nu nog plaats 2 met drie punten voorsprong op de Oostenrijkers. Rapid moet dus winnen om door te kunnen gaan. Als ze dat lukt dan bepaalt het onderlinge resultaat wie van de twee er samen met Arsenal door gaat. De heenwedstrijd eindigde in een 1-0 thuisoverwinning voor Molde. Om 21.00 uur neemt Wolfsberger AC het op tegen Feyenoord. Wolfsberger is bij winst of een gelijkspel geplaatst voor de volgende ronde. Tegelijkertijd neemt LASK het op tegen Ludogorets in Bulgarije. Dit duel is er één om den keizers baard. Ook hier 1.200 coëfficiëntenpunt te behalen en voor twee clubs staat er overwintering op het spel.  

#11 🇺🇦 Oekraïne & #12 schotland-cl Schotland

Door de overwinning van Dinamo Kiev en het gelijke spel van Shaktar Donetsk is Oekraïne, Schotland weer voorbij op de ranglijst. Zorja Loegansk speelt vanavond voor nog eens 0.400 coëfficiëntenpunt. Dan moeten zij wel uit winnen om 21.00 uur van Braga, die nog spelen om de eerste plaats in Groep G. Voor de Oekraïners is het behalen van de volgende ronde niet meer mogelijk. Waardoor Oekraïne na de winter nog actief is met 2 clubs.

Celtic zag haar kansen voor het bereiken van de volgende ronde vorige week verdwijnen. Celtic sluit ongeacht het resultaat van vanavond Groep H af als nummer laatst. In eigen huis ontvangen zij om 21.00 uur Lille en bij winst mag Schotland 0.500 punt bijschrijven. Voldoende om met de huidige stand, plaats 11 weer te heroveren. Rangers FC heeft het een stuk beter gedaan in haar groep. De Schotten hoeven vanavond alleen maar te winnen van Lech Poznan om zeker te zijn van de eerste plaats in Groep D. Bij elk ander resultaat zijn zij afhankelijk van het resultaat van Benfica.

Het kan vanavond een historische avond worden voor het Nederlandse voetbal. Voor het eerst sinds 2005 kan Nederland met 4 teams Europees overwinteren. Dan is het wel aan AZ en Feyenoord om vanavond goed te presteren. Voor Oostenrijk staan er vanavond ook 2 belangrijke wedstrijden op het programma. Voor de overige concurrentie staat er vanavond behalve coëfficiëntenpunten, weinig op het spel.

Wordt vervolgd.