Vanavond kan Nederland 1.400 punt bijschrijven als Ajax weet te winnen van Atalanta. Dit zou betekenen dat de achterstand op Rusland enorm verkleind wordt (0.582) en de voorsprong op België comfortabel wordt (1.700). Club Brugge wist zich gisteren namelijk niet te plaatsen voor de volgende ronde. Het knappe 2-2 gelijkspel was niet voldoende en leverde slechts 0.200 punt op. Beide Russische ploegen speelden voor de eer. Een nederlaag en een gelijkspel leverde 0.167 punt op. Door de winst van Dinamo Kiev plaatsen zij zich voor de Europa League en kan Oekraïne 0.400 punt bijschrijven. Net zoals voor Nederland staat er voor Oostenrijk en Oekraïne vanavond 1.400 punt op het spel. Lomotoiv Moskou is namens Rusland niet meer in de race voor de volgende ronde CL, maar kan zich bij winst wel nog plaatsen voor de EL. Vanavond wordt dus een belangrijke avond in onze coëfficiëntenregio.


🇳🇱 Ajax – Atalanta

Uiteraard beginnen we met onze Nederlandse troef. Ajax ontvangt vanavond om 18.55 uur Atalanta. De Italianen bezetten op dit moment de tweede plaats met 1 punt meer dan de Amsterdammers. Hierdoor is hun uitgangspositie net even beter dan die van Ajax. Ajax moet vanavond winnen willen zij de volgende ronde bereiken. Bij elk ander resultaat spelen zij na de winterstop in de Europa League. Uit financieel en sportief oogpunt dus een enorm belangrijke wedstrijd voor Ajax, maar ook voor het Nederlandse voetbal. Een overwinning levert vanavond niet alleen 0.400 punt op, maar ook nog eens 1.000 bonuspunt voor het bereiken van de knock-outfase van de Champions League. Vorig jaar stond Ajax voor een soortgelijke opgave. Een 0-1 nederlaag in eigen huis tegen Valencia betekende toen dat Ajax genoegen moest nemen met de EL. In de heenwedstrijd dit seizoen in Italië leek Ajax een simpele overwinning te gaan boeken. Een 0-2 ruststand was echter niet genoeg voor de overwinning, waardoor de wedstrijd in 2-2 eindigde. Vanavond hopen we op een beter resultaat.

Bayern München – 🇷🇺 Lokomotiv Moskou

Met drie teams in de groepsfase van de Champions League begon het seizoen voor de Russische clubs fantastisch. Krasnodar wist zich echter ternauwernood te plaatsen voor de Europa League en Zenit eindigde kansloos onderaan in Groep F. Voor Lokomotiv wacht datzelfde lot in Groep A. Of ze moeten vanavond winnen in Duitsland van Bayern München. Bij elk ander resultaat zijn zij Europees uitgeschakeld. De heenwedstrijd werd in Rusland al met 1-2 verloren en ook tegen een al geplaatst München maken zij vanavond om 21.00 uur weinig kans.

🇦🇹 FC Salzburg – Atlético

De andere wedstrijd in Groep A begint ook om 21.00 uur en hier zijn de belangen groot. Atlético Madrid verdedigt in Oostenrijk een voorsprong van 2 punten op Salzburg. De Oostenrijkers moeten dus in eigen huis winnen om de volgende ronde te bereiken. Mochten zij hierin slagen dan mag Oostenrijk 1.400 punt bijschrijven. Bij een nederlaag of een gelijkspel zijn zij afhankelijk van de andere wedstrijd. Als Lokomotiv Moskou wint en Salzburg verliest, dan is Salzburg Europees uitgespeeld. Bij elk ander scenario plaatsten de Oostenrijkers zich als nummer 3 voor de Europa League.

Internazionale – 🇺🇦 Shaktar Donetsk

Om 21.00 uur gaat het los in Groep B. In deze groep is werkelijk alles nog mogelijk. Elke ploeg kan zich nog plaatsen voor de knock-outfase van de Champions League. En alleen Borussia Mönchengladbach lijkt verzekerd van Europees voetbal na de winterstop. Shaktar bezet op dit moment de tweede plaats en weet zich bij winst zeker van de volgende ronde en dus ook 1.400 punt voor Oekraïne. Bij een gelijkspel kunnen zij zich ook nog plaatsen. Dan moeten zij hopen dat Real Madrid niet wint van de Duitsers. Een nederlaag betekent dat het Champions League avontuur erop zit. Alleen als Real haar wedstrijd verliest, dan eindigt Shaktar als derde in de groep en plaats zich dus voor de Europa League.

Vanavond belooft dus een spannende avond te worden met veel punten op het spel. Om 18.55 uur begint de belangrijkste wedstrijd van vandaag als Ajax het opneemt tegen Atalanta. Een overwinning betekent dat we echt op jacht kunnen naar plaats 7. Oostenrijk verovert bij een overwinning van Salzburg plaats 9 op de ranglijst ten koste van België.

Wordt vervolgd.