Vanavond begint de laatste speelronde in de groepsfase van de Champions League. Een ronde waar in sommige groepen de tickets nog verdeeld moeten worden en waar in andere groepen spelen om de baard van de keizer. In de coëfficiëntenregio waarin Nederland zich bevindt staat er vooral voor België en Oekraïne een belangrijke wedstrijd op het programma. Voor beide Russische ploegen die vanavond in actie komen staat alleen de eer en de coëfficiëntenpunten op het spel.


Lazio – 🇧🇪 Club Brugge

De avond begint ook vandaag om 18.55 uur. In Groep F wordt er vanaf dan vooral gestreden om plek 2 en 3. In een rechtstreeks duel tussen Lazio Roma en Club Brugge bepalen beide ploegen wie er samen met Borussia Dortmund mee gaat naar de knock-outfase van de Champions League. De nummer 3 plaatst zich vanzelfsprekend voor de Europa League. De Italianen hebben 1 punt meer dan Club Brugge en zijn dus licht in het voordeel. Bij een overwinning of een gelijkspel zijn zij verzekerd van een plek bij de beste twee. Wanneer de Belgen winnen dan plaatsen zij zich voor de volgende ronde. Voor België staat er vanavond dus 1.400 punt op het spel, 0.400 punt voor de overwinning en 1.000 bonuspunt voor het bereiken van de volgende ronde. De achterstand op Nederland bedraagt 0.500 punt en kan dus ongedaan worden gemaakt. De heenwedstrijd eindigde in een 1-1 gelijkspel. Daarbij moet gezegd worden dat Lazio met een zwaar gehavend team voor de dag kwam. Lazio is de favoriet voor vanavond, maar moet deze rol nog wel waar zien te maken.

🇷🇺 FC Zenit – Borussia Dortmund

De andere wedstrijd in Groep F is voor slechts 1 ploeg belangrijk. De Duitsers moeten winnen om zeker te zijn van de eerste plaats. De Russen zijn door het verlies vorige week tegen Club uitgeschakeld in Europa. Met 1 punt uit 5 wedstrijden verloopt de Champions League vooralsnog teleurstellend. In de heenwedstrijd kreeg Zenit alle hoeken van het veld te zien. De wedstrijd ging dan ook kansloos verloren met 2-0. Dortmund heeft de laatste drie wedstrijden niet weten te winnen en zullen aan die reeks graag een einde maken. De voorspong van Rusland op Nederland bedraagt onderhand nog “maar” 1.815 punt. Een overwinning van Zenit levert 0.333 punt op, voor een gelijkspel ontvangt Rusland 0.167 punt. Punten die nog wel eens broodnodig kunnen zijn.

Chelsea – 🇷🇺 FK Krasnodar

Dit is één van de wedstrijden om des keizers baard. Chelsea is al verzekerd van de eerste plaats in Groep E en voor Krasnodar geldt dat zij al verzekerd zijn van Europa League voetbal na de winterstop. Ook hier geldt dus dat alleen de coëfficiëntenpunten op het spel staan. Vooral Rusland zal gebaat zijn bij deze punten. Het ligt voor de hand dat beide ploegen niet met hun sterkste opstelling zullen aantreden. Toch zal het lekker zijn voor de strijd om plaats 7, als Chelsea vanaf 21.00 uur haar favorietenrol waarmaakt.

🇺🇦 Dinamo Kiev – Ferencváros

Om 21.00 uur staat er voor Kiev wel een belangrijke wedstrijd op het programma. Zij ontvangen het Hongaarse Ferencváros in eigen huis. Beide ploegen hebben nog maar 1 punt behaald. Dit punt haalden zij in de heenwedstrijd, welke in 2-2 eindigde. Kiev leidde halverwege nog met 0-2, maar zag de thuisploeg toch nog langszij komen. Hierdoor is het vanavond toch nog spannend in Groep G. De winnaar speelt na de winterstop Europa League en de verliezer is uitgespeeld. Bij een 0-0, 1-1 of 2-2 gelijkspel gaan de Oekraïners ook de Europa League in. Bij elk ander gelijkspel overwinteren de Hongaren. Oekraïne is samen met Schotland verwikkeld in een strijd om plaats 11 en zullen deze punten goed kunnen gebruiken.

Groep H is vanavond ook bloedstollend spannend, maar niet van belang voor onze coëfficiëntenregio. RB Leipzig en Manchester United maken onderling uit wie er (waarschijnlijk) samen met PSG door gaat. Voor Nederland is vooral de wedstrijd van Club Brugge om 18.55 uur van belang.

Wordt vervolgd.