De kwalificatie van de Champions- & Europa League zit erop en we kunnen ons eindelijk opmaken voor de groepsfases van deze Europese toernooien. Voor Nederland komen Ajax (CL) en AZ, Feyenoord en PSV (EL) in actie. Nederland staat momenteel op de negende plaats op de coëfficiëntenranglijst. Nummer acht België staat binnen handbereik, maar Nederland lijkt ook nog te kunnen worden ingehaald door o.a. Oostenrijk en Oekraïne. Om te kijken welke kans er is dat Nederland kan stijgen of dalen komend seizoen heeft Joris Bekkers een Expected UEFA Coefficient Rank model gemaakt.

Dit model combineert voorspellingen van de Amerikaanse nieuwssite FiveThirtyEight voor zowel de Champions League als de Europa league, met de UEFA Coëfficiëntenlijst van deze website. Met behulp van de voorspellingen van FiveThirthyEight worden de groepsfase en de knockoutfase (inclusief loting met bijbehorende regels per ronde) 25.000 keer gesimuleerd. Van iedere simulatie wordt het behaalde puntentotaal per land berekend en deze worden omgezet in onderstaande kansverdeling voor het behalen van een bepaalde plaatst op de UEFA Coëfficiëntenlijst aan het eind van dit seizoen.

Klik op de afbeelding voor een grotere versie

Uit de gesimuleerde kansverdeling is op te maken dat zowel Oostenrijk als Nederland ongeveer 50% kans hebben om hun huidige positie te verbeteren (de groene percentages). Nederland heeft zelfs 4% kans om België én Rusland in te halen en het seizoen op plaats zeven te eindigen. Merkwaardig genoeg leidde 1 van de 25.000 simulaties er zelfs toe dat Nederland ook Portugal inhaalde voor een zesde plaats. Voor Oekraïne is het statistisch gezien nagenoeg onmogelijk om Nederland in te halen, maar Nederland heeft wel een kans van 18% om naar de tiende plaats te zakken. Voor België geldt dat het behouden van de achtste plaats een zware taak zal worden (het resultaat van Club Brugge van gisteravond is in de simulatie nog niet meegenomen).

Author

Voetbal Data Analytics Consultant

1 Comment

Write A Comment