Vanavond barst eindelijk het miljardenbal los en kunnen er dus weer coëfficiëntenpunten verdiend worden. Geen Nederlandse ploeg op het programma vandaag, maar de concurrenten komen wel aan bod. Zo heeft Rusland vanavond maar liefst twee ijzers in het vuur en komen België, Oekraïne en Turkije vanavond ook in actie. Met FC Zenit tegen Club Brugge staat er zelfs een heuse coëfficiëntenkraker op het programma. Vanaf de groepsfase van zowel de Champions League als de Europa League geldt dat een overwinning 2.000 punten oplevert. Dit puntenaantal moet uiteraard wel nog gedeeld worden door het aantal Europees spelende teams uit het betreffende land (ook de al uitgeschakelde). Zodoende levert een overwinning voor België 0.400 punt- en voor Rusland 0.333 punt op. Vooralsnog moet Nederland zich vooral op België en Oostenrijk richten, maar we werpen ook een blik op onze overige concurrenten.

🇷🇺 FC Zenit – 🇧🇪 Club Brugge

Om 18.55 uur wordt vanavond het nieuwe Champions League seizoen afgetrapt met ondere andere FC Zenit tegen Club Brugge. Een clash tussen nummer 7 Rusland en nummer 8 België. Voor beide clubs geldt dat zij rechtstreeks geplaatst waren voor de groepsfase en zodoende nog niet Europees hebben gespeeld. Het feit dat ze beide bovenaan staan in de eigen competitie geeft wel aan dat deze teams in een goed vorm verkeren. Op de korte termijn is België de grootste concurrent van Nederland en ligt het dus voor de hand om te hopen op Russisch succes vanavond. Als we echter voorbij dit seizoen kijken dan is Rusland zeker te pakken in de aankomende seizoenen. Het lijkt er echter op dat plek 8 voor dit seizoen het hoogst haalbare is en dat onze blik vooral op onze Zuiderburen gericht moet zijn. Het thuisvoordeel van de Russen en het op papier sterkere elftal zou er in principe ook toe moeten leiden dat de punten in Rusland blijven vanavond.

🇺🇦 Dinamo Kiev – Juventus

De andere wedstrijd welke om 18.55 uur begint is een confrontatie tussen Oekraïne en Italië. Juventus was als kampioen van Italië uiteraard rechtstreeks geplaats voor de groepsfase. Dinamo Kiev moest op haar beurt 2 voorrondes overleven. Achtereenvolgens werden AZ en KAA Gent uitgeschakeld. Ook in de competitie zijn de Oekraïners nog ongeslagen dus ook hier zit het met de vorm wel goed. Hoe anders is dat voor Juventus? De laatste twee wedstrijden eindigden in een gelijk spel en dit levert een voorlopige teleurstellende 5e plaats op. Daar bovenop moeten de Italianen het vanavond doen zonder Ronaldo, aangezien hij nog in zelfisolatie zit. De voorsprong van Nederland op Oekraïne is, met 3.100 punt, ruim. Als aan het einde van dit seizoen de punten uit het seizoen 16/17 echter komen te vervallen, zal dit verschil niet genoeg zijn om de Oekraïners achter ons te houden. Ondanks de mindere vorm en de afwezigheid van Ronaldo moet Juventus toch in staat zijn om vanavond te winnen.

Rennes – 🇷🇺 FK Krasnodar

Om 21.00 uur trappen er vanavond twee debutanten tegen elkaar af in de Champions League. Rennes eindigde vorig seizoen verrassend als nummer 3 in Frankrijk en wist zich zodoende rechtstreeks te plaasten voor de groepsfase. In het huidige seizoen gaat het vooralsnog ook goed. Rennes is nog ongeslagen en bezet met 15 punten uit 7 wedstrijden nu weer de derde plaats. Krasnodar moest 1 voorronde overleven tegen PAOK FC, welke succesvol werd gewonnen. In de competitie gaat het vooralsnog wisselvallig en zijn ze terug te vinden op plaats 7. De twee ploegen hebben in het verleden nog niet officieel tegen elkaar gespeeld. Over de onderlinge verhoudingen valt dan ook nog niet veel te zeggen. Toch moeten de Fransen de punten in eigen huis moeten kunnen houden.

RB Leipzig – 🇹🇷 Basaksehir

Één van de 6 wedstrijden om 21.00 uur is een treffen tussen Duitsland en Turkije. De Turken presteren dit seizoen Europees gezien dramatisch. Drie ploegen zagen zij al uitgeschakeld worden en Basaksehir heeft het met PSG, Manchester United en RB Leipzig ook niet bepaald getroffen met de loting. De voorsprong van Nederland op Turkije is opgelopen tot 3.300 punt en de aankomende seizoenen levert Turkije meer punten in dan Nederland. Hierbij lijken zij voorlopig concurrent af. Basaksehir is de competitie ook nog eens slecht begonnen en zijn terug te vinden op de een na laastse plaats. RB Leipzig staat ongeslagen aan kop en is dan ook aan haar stand verplicht om vanavond te winnen. Of kunnen de Turken zorgen voor een stuntje?

Vanavond dus een mooi begin van weer een Europese week, vol met wedstrijden van Nedelandse clubs en van de concurrentie. Vanavond gaat onze blik voornamelijk richting Sint Petersburg, Kiev en Rennes en mag er gejuichd worden voor FC Zenit, Juventus en Stade Rennes.

Wordt vervolgd.