Vorige week was een voor Nederland wisselvallig verlopen Coëfficiëntenweek. We zagen PSV de play-offs bereiken door een eenvoudige overwinning in Slovenië, maar helaas verloor Willem II van Rangers FC. Onze zuiderburen deden betere zaken. Zowel Standard als Charleroi wisten, na verlenging, de play-offs van de Europa League te bereiken. KAA Gent maakt vanavond op haar beurt nog alle kans om zich te plaatsen voor de Champions League. Portugal en Oostenrijk zagen al hun wedstrijden gewonnen worden. Voor Oekraïne, Turkije en Schotland verliep de donderdag een stuk minder goed. Alle drie de landen zagen twee clubs uitgeschakeld worden, Oekraïne heeft met Dynamo Kiev nog wel een ijzer in het vuur om zich te plaatsen voor de Champions League. Dit geldt ook voor Oostenrijk (RB Salzburg) en Rusland (Krasnodar). Gezien de resultaten van vorige week is de top 10 voorlopig veilig voor Nederland. Vanavond worden er drie wedstrijden afgewerkt in de play-offs van de Champions League, waarbij Dynamo Kiev – Gent extra aandacht verdient.

🇺🇦 Dynamo Kiev – 🇧🇪 KAA Gent

De heenwedstrijd werd in België met 2-1 gewonnen door de Oekraïners, waardoor Dynamo Kiev zich een hele goede uitgangspositie heeft verschaft om de Champions League te bereiken. Vanavond staat er één vol coëfficiëntenpunt op het spel. 0.200 punt voor een gewonnen wedstrijd en 0.800 bonuspunt voor het bereiken van de groepsfase. Gezien de veilige marge op Oekraïne (3.800 punt voorsprong) en de strijd om plaats 8 met België (0.600 achterstand) zien we Dynamo Kiev vanavond graag als winnaaar van het veld afstappen. Dit weekend verloor Gent alweer haar 5de competitiewedstrijd, waardoor zij terug te vinden zijn op de 15de plaats in de Belgische competitie. Daarentegen wist Dynamo dit weekend weer te winnen, waardoor ze nog steeds bovenaan staan in de Oekraïnsche competitie. Niets wijst er daardoor op dat de Belgen vanavond hun achterstand weten goed te maken, maar voetbal blijft voetbal dus je weet het maar nooit.

Om 21.00 uur beginnen alle wedstrijden vanavond. Mocht de wedstrijd niet in een verlenging eindigen dan weet Nederland even voor 23.00 uur of de achterstand op België gelijk is gebleven of dat de achtervolging op plaats 8 voorlopig een halt wordt toegeroepen.

Consequenties potindelingen

Vanavond worden ook Ferencváros – Molde en Omonia – Olympiakos gespeeld. Hebben deze wedstrijden nog invloed op de potindelingen van de Champions League of Europa League? PSV (Pot 2) heeft theoretisch nog kans op Pot 1 en AZ & Feyenoord (Pot 3) zouden bij veel gunstige uitslagen nog in Pot 2 terecht kunnen komen. Dan moet Olympiakos vanavond in ieder geval winnen. Voor de potindeling maakt de uitslag van Dinamo Kiev – Gent niet uit, deze ploegen hebben beide een hoger coëfficiënt dan de Nederlandse ploegen. Ferencváros en Molde hebben een lager coëfficiënt waardoor ook deze uitslag hier geen invloed op heeft.

Wordt vervolgd.