Terwijl de Champions League over het seizoen 2019/20 nog wordt afgemaakt zijn de eerste voorrondes van het volgende CL seizoen 2020/21 al begonnen. Dit maakt de al ingewikkelde kwalificatie nog wat lastiger. Zo is Ajax direct geplaatst voor de groepsfase als Olympique Lyon de Champions League niet wint. Mocht de ploeg van Memphis Depay dit wel doen dan moet Ajax nog een play-off ronde overleven. In dit artikel gaan we er vanuit dat Lyon de CL niet wint (tegenstand: Manchester City, vervolgens Bayern/Barcelona en de finale) en dat Ajax direct geplaatst is. Voor AZ, de andere CL voorronde deelnemer van Nederland, zit het anders in elkaar. De Alkmaarders starten in de tweede kwalificatieronde. Op deze pagina proberen we de kwalificatierondes helder voor je uit te leggen. Hierbij richten we ons op Nederland en de directe concurrenten op de UEFA coëfficiëntenranglijst (België, Oekraïne, Turkije en Oostenrijk).

Kwalificatie CL 2020/21

De Champions League telt uiteindelijk 32 clubs in de groepsfase. Deze clubs worden verdeeld over acht groepen van vier clubs. 26 van deze clubs zijn al bekend via de competitie. Dat betekent dat er nog zes CL plaatsen te vergeven zijn. In de CL kwalificatie zijn er twee routes:

 1. Kampioen route – 4 plaatsen
 2. Competitie route – 2 plaatsen

De kwalificatie voor de Champions League 2020/21 telt in totaal vijf rondes. Waar er vorige jaren nog een thuis- en uitduel werd afgewerkt worden de rondes vanwege corona nu beslist over één duel, uitgezonderd de play-off ronde. Deze laatste ronde wordt wél over twee wedstrijden gespeeld. Een overzicht van de kwalificatierondes:

 1. Voorronde
 2. Eerste kwalificatieronde
 3. Tweede kwalificatieronde (AZ)
 4. Derde kwalificatieronde
 5. Play-offs

Gekwalificeerde clubs NL & concurrentie

Voordat we dieper in gaan op de kwalificatie, eerst een overzicht van de deelnemende clubs per land (2):

8. 🇧🇪 BelgiëClubFase
Club BruggeGeplaatst groepsfase
GentDerde voorronde Competitie route
9. 🇺🇦 OekraïneClubFase
Shakhtar DonetskGeplaatst groepsfase
Dynamo KievDerde voorronde Competitie route
10. 🇳🇱 NederlandClubFase
AjaxGeplaatst groepsfase (als Lyon CL niet wint)
AZTweede voorronde Competitie route
11. 🇹🇷 TurkijeClubFase
İstanbul BaşakşehirGeplaatst groepsfase
BeşiktaşTweede voorronde Competitie route
12. 🇦🇹 OostenrijkClubFase
RB SalzburgPlay-offs
Rapied WienDerde voorronde Competitie route

Tweede kwalificatieronde

De voorronde en eerste kwalificatieronde bestaat uit clubs uit landen die voor Nederland (nog) geen bedreiging vormen op de coëfficiëntenranglijst. We slaan deze ronden over en beginnen bij de tweede kwalificatieronde, hier komt AZ in uit. Zoals eerder vermeld zijn er twee verschillende routes binnen de CL kwalificatie. AZ (geen kampioen) neemt de Competitie route (League path).

Programma tweede kwalificatieronde competitie route:

Datum & TijdThuisUitUitslag
25 aug 21:00🇬🇷 PAOK🇹🇷 Beşiktaş3-1
26 aug 16:30🇳🇱 AZ🇨🇿 Viktoria Plzeň
26 aug 19:00🇭🇷 Lokomotiva Zagreb🇦🇹 Rapid Wien

AZ is gekoppeld aan het Tsjechische Viktoria Plzeň. Ook de concurrentie uit Turkije en Oostenrijk komt in actie. De verliezers van deze ronde stromen in de derde kwalificatieronde van de Europa League in.

Derde kwalificatieronde

De loting voor de derde kwalificatieronde voor de CL vindt plaats op 31 maandag augustus. Hopelijk zit AZ in een van de lotingsballetjes in Nyon. Op basis van de UEFA Club coëfficiënten wordt er voor de loting een verdeling gemaakt tussen geplaatst en niet geplaatste teams. Geplaatste teams kunnen zo niet tegen elkaar loten.

We blijven de Competitie route van AZ volgen. Hier hebben Benfica en Dynamo Kiev met hun respectievelijke 70.000 en 55.000 club coëfficiënten al een geplaatste status. AZ heeft de afgelopen jaren 18.500 club coëfficiënten verzameld en zal daardoor zeker niet geplaatst zijn. Mogelijke tegenstanders van de Alkmaarders:

 1. 🇵🇹 Benfica
 2. 🇺🇦 Dynamo Kiev
 3. 🇧🇪 Gent

Play-off ronde

Mocht AZ de tweede- en derde kwalificatieronde overleven belandt het in de laatste voorronde voor de groepsfase van de Champions League: de Play-off ronde. Twaalf ploegen gaan uitmaken wie de laatste zes CL tickets bemachtigen. Zoals eerder vermeld levert de Competitie route twee plaatsen aan het miljardenbal.

AZ zal ook hier zeker ongeplaatst zijn en kan dezelfde (geplaatste) tegenstanders treffen als genoemd in de derde kwalificatieronde. Deze ronde is echter nog ver weg en we blijven dit artikel updaten met de laatste uitslagen zodat het per ronde duidelijker zit met de Nederlandse ploeg(en) en die uit concurrerende landen.

Coëfficiënten puntentelling kwalificatie CL

Waar clubs de vorige seizoenen in de kwalificatie nog 1 punt voor een overwinning en 0.5 voor een gelijkspel kregen is dat nu veranderd (vanwege het spelen van slechts 1 wedstrijd per ronde) naar:

 • 1.5 punt voor een overwinning
 • 1 punt voor een gelijkspel
 • 0.5 punt voor een nederlaag

Opmerkingen

 • De vier halve finalisten voor de Europa League (Sevilla, Manchester United, Internazionale en Shakhtar Donetsk) zijn via de competitie al geplaatst voor de Champions League.
 • Later komen we met eenzelfde artikel maar dan over de Europa League. We bekijken dan onder andere welke teams PSV en Willem II kunnen loten. Feyenoord is al geplaatst voor de EL.

Mocht je nog een foutje zien, stuur ons een mailtje naar info [@] coefficienten.nl.