Update 20-08: Bayern München heeft Olympique Lyon in de halve finale uitgeschakeld. Daardoor is Ajax direct gekwalificeerd voor de Champions League 2020/21. Hierdoor is onderstaand artikel eigenlijk niet meer relevant. We hebben ook een apart artikel geschreven voor welke tegenstanders AZ kan loten in de Champions League.De kans is heel erg klein, maar een deel van de Ajax fans begint zich nu toch zorgen te maken. Wat als Olympique Lyon de Champions League wint? De Franse club zal dan eerst woensdag met topfavoriet Bayern München moeten afrekenen en in de finale vervolgens PSG verslaan. Mocht de ploeg met Memphis Depay toch voor dit wonder zorgen dan is Ajax niet direct geplaatst voor de Champions League en moet het nog play-offs spelen. Wie zijn dan de mogelijke tegenstanders? In dit artikel zetten we alle clubs in de kwalificatie op een rijtje.

Kampioenroute

De kwalificatie van de Champions League zit ingewikkeld in elkaar. Binnen de kwalificatie zijn er namelijk twee routes: het Champions path en het League path. Eerder schreven we al uitgebreid over de kwalificatie voor de Champions League. We richtten hier ons vooral op AZ (League path) omdat de verwachting was dat Lyon niet zo ver in de CL zou komen. Inmiddels hebben de Franssen Juventus en Manchester City uitgeschakeld…

In dit artikel richten we ons dus op de Kampioenroute (Champions path) waar Ajax in speelt (mocht Lyon dus de CL winnen, waar we vanaf nu vanuit gaan). De Amsterdammers zouden dan instromen in de laatste van de vijf kwalificatieronden, de play-offs. Deze ronde wordt, in tegenstelling tot de andere rondes, gespeeld over twee duels.

Geplaatste status

Een belangrijk detail: Ajax heeft een geplaatste status. Deze status wordt bepaald door het clubcoëfficiënt. Ajax heeft met 69.500 coëfficiëntpunten het hoogste aantal van alle clubs in de CL kwalificatie. Daardoor ontloopt het andere sterke teams met een hoog clubcoëfficiënt. In de play-offs blijven uiteindelijk acht clubs (vier geplaatste, vier ongeplaatste) over die vier CL tickets verdelen. De grote vraag: welke clubs kunnen dit worden? We kunnen het nog niet helemaal invullen, omdat de eerste kwalificatieronde deze week pas wordt gespeeld. Toch hebben we een overzicht gemaakt, eerst van alle clubs vanuit de UEFA Club ranking.

Zie onder deze tabel wie Ajax wel en niet kan loten.

Clubcoëfficiënt

ClubInstroomClubcoëfficiënt
🇳🇱 AjaxPlay-offs69.500
🇦🇹 Red Bull SalzburgPlay-offs53.500
🇬🇷 OlympiacosDerde kwalificatieronde43.000
schotland-cl CelticEerste kwalificatieronde34.000
🇭🇷 Dinamo ZagrebTweede kwalificatieronde33.500
🇰🇿 AstanaEerste kwalificatieronde29.000
🇨🇿 Slavia PraagDerde kwalificatieronde27.500
🇧🇬 LudogoretsEerste kwalificatieronde26.000
🇨🇭 Young BoysTweede kwalificatieronde25.500
🇷🇸 Rode Ster BelgradoEerste kwalificatieronde22.750
🇦🇿 QarabağEerste kwalificatieronde21.000
🇵🇱 Legia WarschauEerste kwalificatieronde17.000
🇮🇱 Maccabi Tel AvivEerste kwalificatieronde16.500
🇳🇴 Molde FKEerste kwalificatieronde15.000
🇩🇰 FC MidtjyllandTweede kwalificatieronde14.000
🇲🇩 Sheriff TiraspolEerste kwalificatieronde12.750
🇷🇴 CFR ClujEerste kwalificatieronde12.500
🇭🇺 FerencvárosEerste kwalificatieronde9.000
🇮🇪 DundalkEerste kwalificatieronde8.500
🇸🇰 Slovan BratislavaEerste kwalificatieronde7.000
🇱🇹 SūduvaEerste kwalificatieronde6.750
🇨🇾 Omonia NicosiaEerste kwalificatieronde5.350
🇧🇦 FK SarajevoEerste kwalificatieronde4.750
🇬🇪 Dinamo TbilisiEerste kwalificatieronde4.750
🇱🇺 Fola EschEerste kwalificatieronde4.750
🇸🇪 Djurgårdens IFEerste kwalificatieronde4.550
🇲🇪 FK Budućnost PodgoricaEerste kwalificatieronde4.250
noord-ierland-cl LinfieldVoorronde4.250
🇪🇪 Flora TalinnEerste kwalificatieronde4.000
🇧🇾 Dynamo BrestEerste kwalificatieronde3.775
🇱🇻 Riga FCEerste kwalificatieronde3.500
wales-cl Connah’s Quay NomadsEerste kwalificatieronde3.250
🇫🇴 KÍEerste kwalificatieronde2.750
🇬🇮 Europa FCEerste kwalificatieronde2.750
🇸🇮 CeljeEerste kwalificatieronde2.600
🇦🇲 Ararat-ArmeniaEerste kwalificatieronde2.500
🇫🇮 KuPSEerste kwalificatieronde2.500
🇮🇸 KR ReykjavíkEerste kwalificatieronde2.500
🇸🇲 Tre FioriVoorronde1.500
🇽🇰 DritaVoorronde1.500
🇦🇱 TiranaEerste kwalificatieronde1.475
🇲🇰 SileksEerste kwalificatieronde1.475
🇲🇹 FlorianaEerste kwalificatieronde1.150
🇦🇩 Inter Club d’EscaldesVoorronde0.566
* rood gearceerd kan Ajax niet treffen
* Doorgehaalde clubs zijn uitgeschakeld in de kwalificatie

Loten & Ontlopen

Voordat de mogelijke play-offs van Ajax beginnen worden er nog drie kwalificatierondes afgewerkt. Uiteindelijk blijven er dan acht clubs over waaronder zeker Ajax en Red Bull Salzburg. De overige zes clubs worden dus later pas bekend maar Ajax ontloopt de twee clubs met het hoogste clubcoëfficiënt.

Ajax speelt dus zeker niet tegen Red Bull Salzburg, Olympiacos en Celtic (rood gekleurd). Maar het kan zijn dat bijvoorbeeld Celtic eerder in de kwalificatie al wordt uitgeschakeld. Dan schuift dat plekje door en ontloopt Ajax Dinamo Zagreb, als de Kroaten zich wel kwalificeren voor de play-offs natuurlijk. Zo kun je de tabel volgen. De overige tegenstanders zijn allemaal potentiële tegenstanders van Ajax in de play-offs. Daarbij moet wel gezegd worden dat sommige teams elkaar uitsluiten. Zo speelt Young Boys bijvoorbeeld in de tweede kwalificatieronde tegen de winnaar van KÍ – Slovan Bratislava. Één van deze drie ploegen gaat dus maar door naar de volgende ronde.

Zijn dit alle clubs die nog kans maken op een een Champions League ticket? Nee, ook via de andere route, het League path, zijn nog twee plaatsen te vergeven. Deze clubs, waaronder AZ, kan Ajax in ieder geval niet tegenkomen. Hier zitten sterke teams bij zoals Krasnodar, Benfica, Dynamo Kiev, AA Gent en Beşiktaş.

Wanneer worden de kwalificatiewedstrijden gespeeld?

Mocht Lyon de CL winnen dan zou Ajax op 22/23 en op 29/30 september de play-off wedstrijden spelen. De loting volgt na het spelen van de derde kwalificatieronde.

DataRonde
18 & 19 augustusEerste kwalificatieronde
25 & 26 augustusTweede kwalificatieronde
15 & 16 septemberDerde kwalificatieronde
22 & 23 septemberPlay-off heen
29 & 30 september0Play-off terug

We proberen dit stuk toch positief af te sluiten. Het hoeft namelijk niet perse slecht te zijn als Lyon de CL wint. Als Ajax vervolgens in de play-offs wint dan sprokkelt het, naast de bonuspunten voor plaatsing, ook nog eens extra coëfficiëntpunten voor Nederland.