Meer dan twee maanden hebben we er op moeten wachten maar deze week is het eindelijk weer zo ver: een Europese speelronde! Voor Nederland komen Ajax en AZ donderdag in actie tegen respectievelijk Getafe en LASK. Wat staat er op het spel, kunnen we België nog inhalen op de coëfficiëntenranglijst en zijn we zelf nog in te halen?


Omdat het even geleden is zetten we de puntentelling nog een keer op een rijtje:

Resultaat Punten Coëfficiënt
Winst 2 0.400
Gelijkspel 1 0.200

Omdat België, Nederland, Oekraïne, Turkije en Oostenrijk allemaal vijf deelnemers actief hadden worden deze punten gedeeld door vijf. In deze ronde van de Europa League worden er nog geen bonuspunten toegekend bij het bereiken van de volgende ronde.

Ajax en AZ

Ajax speelt donderdag al vroeg tegen Getafe, om 18:55 uur wordt het er net onder Madrid afgetrapt. Getafe presteert erg sterk in La Liga en bezet momenteel de derde plek. Het won twee weken geleden nog met 3-0 van Valencia en ging afgelopen weekend nipt onderuit in en tegen Barcelona (2-1). Zoals vaker dit seizoen maakte Getafe het een grootmacht wéér ontzettend moeilijk. Ondanks dat ze bekend staan als verdedigende ploeg proberen ze – zeker thuis – hoog druk te zetten op hun tegenstander. Zelfs bij doeltrappen gaat Getafe ‘hoog’ staan om hierdoor een vechtwedstrijd te creëren. Met hun fysieke ploeg zullen ze zo proberen om het Ajax geliefde verzorgde voetbal te ontregelen. Hierdoor lijkt het voor Ajax een zware opgave te gaan worden.

AZ neemt het in eigen huis op tegen het Oostenrijkse LASK. De ploeg, die eerder PSV uitschakelde, won afgelopen vrijdag de topper tegen Salzburg waardoor het nu bovenaan de Oostenrijkse Bundesliga staat. Het jonge team van Franse trainer Valérien Ismaël stevent dus af op het kampioenschap en heeft één dag meer rust dan AZ dat zaterdag met 2-0 verloor van Twente. Hopelijk kunnen de Alkmaarders zich herpakken nadat het ook uitgeschakeld is in de beker tegen NAC. Naast de punten voor een mogelijke overwinning / gelijkspel zou AZ ook een club van een direct concurrerend land uit kunnen schakelen.

Kunnen we België nog inhalen?

Het verschil met plek 8, België, is op het moment van schrijven 2.350 punten. Dat zijn omgerekend bijna 6 overwinningen. Dat lijkt een vrij lastige opgave maar het programma van de Belgen is op papier ook zwaar. Zo speelt Club Brugge tegen Manchester United en neemt Gent het op tegen AS Roma. Helaas voor ons lijken deze ploegen niet in vorm. United staat 7e in de Premier League en Roma 5e in de Serie A.

Kan Nederland nog ingehaald worden?
Met de negende plek bezet Nederland momenteel een plek die zorgt dat de kampioen zich direct plaatst voor de Champions League. Kunnen we deze plaats nog kwijt raken?

Land Coëfficiënpunten verschil
Oekraine 1.650
Turkije 2.350
Oostenrijk 3.025

Het verschil met Oekraïne is dus kleiner dan dat met België. Echter hebben de Oekraïners met Shakhtar Donetsk nog maar één troef in handen. Deze ploeg speelt tegen Benfica. Ook Turkije heeft nog maar één ijzer in het vuur. Istanbul Basaksehir neemt het op tegen Sporting CP. De Portugezen kunnen Nederland dus flink helpen. Oostenrijk heeft naast LASK ook Salzbrug nog actief in de Europa League, ze strijden met Eintracht Frankfurt om een plek in de volgende ronde.

Laten we hopen dat Nederland donderdagavond 0.800 punten kan bijschrijven!