Op deze website houden we de Nederlandse clubs in Europa goed in de gaten. Want elke overwinning (2) en gelijkspel (1) leveren punten op voor de coëfficiënten ranglijst. Maar er vallen ook bonuspunten te verdienen. Zo krijg je bij het overleven van de groepsfase van de Champions League maar liefst 5 extra punten. Dat staat dus gelijk aan twee overwinningen én één gelijkspel. In deze blog blikken we vooruit op welke landen deze punten waarschijnlijk gaan binnen harken.


Puntentelling

Laten we eerst de telling voor bonuspunten eens op een rijtje zetten.

Bereiken Bonuspunten
Groepsfase CL 4
Achtste finale 5
Kwartfinale 1
Halve finale 1
Finale 1

Een eerste of tweede plek in de groepsfase van de Champions League zou Ajax dus 5 punten opleveren = 1.000 heel coëfficiëntpunt. De achterstand op België (op moment van schrijven: 1.950 punten) lijkt dan ineens niet zo groot meer. Hoe staan onze concurrenten er voor?

8. be België

De kans dat we België al dit seizoen kunnen inhalen wordt steeds groter. Club Brugge en Genk staan er namelijk niet goed voor in de groepsfase CL. Brugge heeft met nog twee wedstrijden te gaan een achterstand van vijf punten op nummer 2 Real Madrid. Zelfs een avontuur in de Europa League is niet zeker, de clash met Galatasaray zal daarin beslissend zijn.

Genk staat er zelfs nog beroerder voor lijkt laatste te worden in Groep E. Het verloor namelijk al met 6-2 van Salzburg, wat drie punten hoger staat. Oftewel: een ideale kans om een heel punt op de Belgen in te lopen, mocht Ajax zich kwalificeren voor de achtste finale CL natuurlijk.

9. nl Nederland

Ajax zit in misschien wel de spannendste poule in de CL. In Groep H staat het namelijk samen met Chelsea en Valencia op 7 punten. Over de rangschikking was nogal wat onduidelijkheid, wie staat er dan 1, 2 en 3? De UEFA rangschikt ploegen namelijk niet op doelsaldo maar op onderling resultaat. Tegen Chelsea verliest Ajax dat (gelijkspel en verlies), het laatste duel tegen Valencia wordt dus cruciaal. Maar eerst wacht Lille uit nog.

10. ua Oekraïne

Woensdag speelde Shakhtar Donestsk de belangrijk wedstrijd tegen Dinamo Zagreb. In de allerlaatste minuut van de blessuretijd (90+8) scoorden de Oekraïners nog de gelijkmaker. Een slecht resultaat voor Nederland. Want niet alleen haalde Shakhtar een punt, het houdt ook zicht op de belangrijke tweede plek in de groep. De kans is groot dat Oekraïne ook vijf bonuspunten kan bijschrijven. Tenzij nummer 3 Zagreb nog weet te stunten tegen Manchester City of Atalanta.

11. tr Turkije

Ook Turkije heeft met Galatasaray één ploeg actief in de CL. Na de 6-0 afstraffing tegen Real Madrid is de kans op de eerste twee plekken verkeken. De Turken zullen dus geen bonuspunten behalen dit seizoen.

12. at Oostenrijk

De kans is zeer groot dat Salzburg (enige CL deelnemer Oostenrijk) derde wordt in de groep. Het staat namelijk met nog twee wedstrijden te gaan vijf en vier punten achter op respectievelijk Liverpool en Napoli. Ook geen bonuspunten voor de Oostenrijkers dus.

1e of 2e in de poule ook belangrijk

Ten slotte kijken we ook nog naar de eindstand van de poule, want ook dat is belangrijk. Wordt je 1e dan tref je een van de nummers 2 en vice versa. We hebben de mogelijke tegenstanders op een rijtje gezet (op basis van huidige poule stand):

Nummers 1 Nummers 2
PSG Real Madrid
Bayern München Tottenham
Manchester City Shakhtar Donetsk
Juventus Atlético Madrid
Liverpool Napoli
FC Barcelona Borussia Dortmund
Leipzig Olympique Lyon
Ajax Chelsea

Voor Ajax dus van groot belang dat het nummer 1 wordt in de poule om zo de Europese zwaargewichten te ontwijken. To be continued…