Het kan verkeren: vorig jaar rond deze tijd waren er slechts twee Nederlandse clubs in Europa vertegenwoordigd en leken we steeds verder af te glijden op de UEFA coëfficiënten ranglijst. Hoe anders is de situatie een jaar later, waarbij er nog vier Nederlandse clubs actief zijn in de groepsfase van de Champions League en Europa League. Alle kans om een inhaalslag te maken ten opzichte van de concurrentie. In dit artikel kijken we naar de concurrentie van Nederland, tegen welke clubs zij uitkomen in de Champions League.


De coëfficiënten puntentelling voor de Champions League:

  • 2 punten voor een overwinning
  • 1 punt voor een gelijkspel
  • Kwalificatie voor de volgende ronde levert maar liefst 5 bonuspunten
  • Het bereiken van de kwart-, halve- en finale levert 1 bonuspunt

Let op: dit puntenaantal moet worden gedeeld door het aantal deelnemende clubs per land. Voor Nederland moet dit puntenaantal dus door 5 worden gedeeld.

  1. be België

Dinsdag 17 september 21.00 uur  at Salzburg – be Genk

Meteen een interessant duel. Omdat zowel Salzburg (Oostenrijk) als Genk clubs zijn uit landen die concurrenten zijn van Nederland. Beide ploegen lijken te moeten strijden om plaats 3, aangezien ze in een poule zitten met Liverpool en Napoli.

Op de korte termijn, om Oostenrijk voor te blijven, lijkt het dus beter dat Genk derde wordt in poule E. Maar ook de Belgen komen steeds meer in zicht, wat op de lange termijn dus mogelijk interessanter is. Het verschil met België is nu 3.350 coëfficiëntpunten, een redelijk groot gat.

Woensdag 18 september 21.00 uur tr Galatasaray – be Club Brugge

Wederom twee concurrerende landen van Nederland in een rechtstreeks duel. Galatasaray neemt het thuis op tegen Club Brugge. Ook deze twee clubs lijken te moeten knokken om plaats 3, waarbij Real Madrid en PSG zeer waarschijnlijk strijden om plaats 1 en 2. Opnieuw een gunstige loting voor ons dus. Plek drie in de groepsfase geeft natuurlijk nog wel recht op een plaats in de Europa League. We staan op moment van schrijven nog slechts 0.050 punten achter op Turkije. Dus bij een gunstig resultaat van dit duel en de wedstrijd van Ajax kan Nederland Turkije passeren.

  1. ua Oekraïne

Woensdag 18 september 21.00 uur ua Shakhtar Donetsk – Manchester City

Shakthar Donetsk lijkt op papier een gunstige loting te hebben met Manchester City, Dinamo Zagreb en Atalanta Bergamo. Woensdag spelen ze direct tegen de sterkste ploeg uit de poule. Shakhtar heeft in de competitie weinig van de concurrentie te duchten en staan na zeven wedstrijden maar liefst zeven punten voor. City verloor dit weekend met 3-2 van Norwich. Weten de Oekraïners ook te stunten?

Het gat met Oekraïne bedraagt 0.350 punten. De kans is dus aanwezig dat we deze Europese speelronde niet alleen Turkije kunnen inhalen, maar ook de Oekraïners, plek 9 is in zicht!

  1. tr Turkije

Turkije heeft één club in de Champions League, Galatasaray, zij zijn al reeds besproken. Donderdag komen er echter nog wel drie Turkse ploegen in de Europa League in actie. Daarover later meer.

  1. at Oostenrijk

Oostenrijk heeft één club in de Champions League, Salzburg, zij zijn al reeds besproken.

Woensdag volgt een voorbeschouwing (van clubs uit de concurrerende landen) op de eerste speelronde in de Europa League.