Vorig jaar begon de KNVB met het verschuiven van competitiewedstrijden van Ajax zodat de Amsterdammers zich optimaal konden voorbereiden op de Champions League. Er was toen redelijk wat weerstand vanuit andere Nederlandse clubs op dit besluit. Dit jaar hebben naast Ajax ook AZ, Feyenoord en PSV zich gekwalificeerd voor de groepsfases van de Europese toernooien. De KNVB maakte op 4 september bekend dat het daardoor van maar liefst 35 wedstrijden in de eerste competitiehelft de datum en/of het tijdstip aanpast. Eerder mochten deze vier Nederlandse clubs in Europa al een hele speelronde skippen (die eind september, weken later, wordt ingehaald). Slaat de bond door met deze zogenaamde veranderagenda of hebben we alles over voor een Europees topseizoen (lees: #coëfficiëntenpolonaise)?


Voor de duidelijkheid: van speelronde 6 t/m speelronde 17 in de Eredivisie wordt er dus aan 35 wedstrijden gesleuteld. Bij 24 wedstrijden wordt het aanvangstijdstip gewijzigd, bij 11 wedstrijden gaat het om een gewijzigde speeldag (en mogelijk tijdstip). Ajax, AZ, Feyenoord en PSV krijgen door deze veranderingen meer rust in aanloop- of na een Europees duel. Het spreekt voor zich dat van deze clubs het meeste aantal wedstrijden gewijzigd zijn. Andere  Eredivisieclubs hebben ook last van de veranderingen. Zo zijn er nu maar liefst 5 wedstrijden van zowel FC Utrecht als VVV-Venlo aangepast. En speelt FC Groningen binnen 4 dagen tijd zowel uit tegen PSV als Ajax. Alle clubs en de Eredivisie CV hebben echter afgesproken in te stemmen met deze veranderagenda zodat de NL’se clubs in Europa zich zo goed mogelijk kunnen voorbereiden.

Europa, geld of de supporter?

De supporters die het hele speelschema van hun favoriete club in hun agenda hebben geschreven bij aanvang van de competitie kunnen nu dus flink krassen. Dit zorgt ongetwijfeld vast voor de nodige problemen binnen relaties ;). In sommige gevallen wordt een wedstrijd slechts een aantal uur voor- of achteruit geschoven. Wat maakt die paar uur uit voor de Nederlandse topclubs?, wordt opgemerkt. Moeten daarvoor hele schema’s in de war worden gegooid? Naast dat de KNVB de Europese ploegen rust gunt, let het ook op FOX. De betaalzender wil namelijk graag dat de Eredivisie wedstrijden gespreid worden gespeeld zodat zoveel mogelijk mensen kunnen kijken. Doen we het voor de Europese coëfficiëntenpunten, voor FOX of voor de trouwe voetbalsupporter in het stadion? Om de laatste optie lijkt de bond niet veel te geven.

Fans van de Eredivisieclubs die niet in Europa uitkomen zijn, zacht uitgedrukt, niet blij met alle verschuivingen. Sfeervolle zaterdagavond wedstrijden worden verplaatst naar de saaie zondagmiddag. En een middagwedstrijd wordt ineens naar avonds 20:00 uur verplaatst, geen pretje als je op zondagavond nog terug moet reizen vanuit Alkmaar Den Haag naar Emmen. Daartegenover staat wel dat alle grasclubs mee kunnen profiteren van de Europese opbrengsten van Ajax, AZ, Feyenoord en PSV. Zo krijgen Fortuna Sittard, FC Groningen, SC Heerenveen, RKC Waalwijk, FC Twente, FC Utrecht, Vitesse en Willem II nu al €350.000 op hun rekening gestort. Voor de kunstgras clubs is dit ook een goede motivatie om zo snel mogelijk van het plastic veld af te stappen.

Poll: rekening houden met Nederlandse clubs in Europa

Op ons Twitter account plaatsten we de volgende stelling: De KNVB heeft bij meer dan 30 Eredivisie wedstrijden de datum of het tijdstip veranderd. Is het terecht dat er zoveel rekening wordt gehouden met de Nederlandse clubs in Europa? De uitslag na 475 stemmen:

  • 74% – Ja
  • 26% – Nee

Kanttekening bij deze poll is wel dat de meeste van onze bijna 1.500 volgers (en daardoor voornamelijk stemmers) een club aanhangt die Europees actief is. De verhoudingen zullen in werkelijkheid dus iets dichter bij elkaar liggen. Er zal altijd discussie blijven bestaan over het aanpassen van wedstrijden voor Europese deelnemers. Zolang de andere Eredivisieclubs er niet te veel last van hebben en ook nog eens financieel gecompenseerd worden lijkt het goed te gaan. Na een rondje onder de fans luidt ons advies wel: ga wedstrijden niet voor een paar uur verplaatsen (om FOX een plezier te doen). Dit brengt onnodig veel verwarring met zich mee. Maar ook in het voetbal regeert geld, aangezien FOX mede zorgt voor de televisiegelden.

Hoe zit het in andere Europese landen?

Krijgen de tegenstander van onze Nederlandse clubs in Europa dezelfde rust als ze in de Champions- of Europa League spelen? De clubs op Cyprus, APOEL Nicosia en Apollon Limassol, hoefden tussen kwalificatiewedstrijden (tegen Ajax en PSV) ook geen competitiewedstrijd te spelen. Voor Engelse clubs lijkt het spelen van twee wedstrijden per week eerder een regel dan een uitzondering. Er is hier echter ook meer geld beschikbaar waardoor de selecties vaak een stuk breder zijn.  In Spanje is het volledige competitie speelschema nog niet bekend. Hierdoor kan de bond rekening houden met de clubs in Europese toernooien zonder dat het wedstrijden hoeft te verplaatsen. Nadeel is dan wel weer dat je als supporter niet ver vooruit kan plannen. Oftewel: voor iedere oplossing valt wel iets te zeggen.

Zo lang we dit seizoen de o zo belangrijke coëfficiëntenpunten maar blijven harken hoor je ons niet klagen!