Vorig seizoen wist Nederland de zevende plaats op de coëfficiëntenranglijst te veroveren. Dit seizoen is diezelfde zevende plaats het hoogst haalbare gezien de enorme achterstand op nummer 6, Portugal. De Portugezen hebben 10.899 punt meer dan Nederland en dat is haast onmogelijk te overbruggen in één seizoen. Aan het einde van dit seizoen valt het, voor Nederland, dramatische seizoen ‘17/’18 weg en vanaf dan kan de jacht op de gewilde zesde plaats worden ingezet. Dat betekent uiteraard niet dat dit seizoen de jacht op Portugal nog niet ingezet kan worden. Vooralsnog focussen we ons echter op de plaatsen 8 tot en met 11. Nummer 11, Oekraïne, heeft slecht 2.500 coëfficiëntenpunt minder dan Nederland. Nummer 12, België staat daar nog eens 3.600 punt achter en lijkt dus nog geen concurrent. Vanaf deze week komen Nederland en haar concurrentie weer in actie tijdens de kwalificaties voor de Champions League en de nieuwe Europa Conference League. In de kwalificatie levert een overwinning 1.000 punt en een gelijkspel 0.500 punt op. Nederland, Rusland, Schotland, Oostenrijk en Oekraïne komen allemaal met 5 clubs uit in Europa. Voor elk land geldt dan ook dat deze punten moeten worden gedeeld door 5. Zoals je van ons gewend bent volgt er elke Europese speelronde een korte voorbeschouwing op de te spelen wedstrijden van Nederland en de concurrentie. Vanavond komen Schotland en Oostenrijk in actie.

#9 🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿 Schotland 29.000

Na 9 jaar op een rij kampioen te zijn geworden, moest Celtic vorig seizoen het kampioenschap aan stadsgenoot Rangers FC laten. Hierdoor neemt Celtic dit seizoen deel aan de niet-kampioenen kwalificatie voor de Champions League. Deze route is aanzienlijk lastiger dan de kwalificatie voor kampioenen. Vanavond nemen de Schotten het in eigen huis op tegen het Deense FC Midtjylland. Beide teams zijn ingestroomd in de tweede voorronde en voor beide geldt dus dat dit de eerste Europese wedstrijd van het seizoen is. Voor Celtic is dit ook direct de eerste officiële wedstrijd van het seizoen. De Deense competitie is vorig weekend al begonnen. In eigen huis verloor Midtjylland met 1-2 van Odense. Vanavond wordt de wedstrijd gespeeld om 20.45 uur, de return is volgende week woensdag. Mocht PSV de tweede voorronde overleven, dan spelen zij tegen de winnaar van dit tweeluik.

#10 🇦🇹 Oostenrijk 28.450

Een aantal seizoenen lang was Oostenrijk de grootste concurrent van Nederland. Waar Nederland de afgelopen drie seizoenen goed gescoord heeft, daar lijken de beste jaren van Oostenrijk achter de rug. Met het wegvallen van het seizoen ‘17/’18 verliest Oostenrijk veel punten en lijkt het behouden van een top-10 klassering (en dus directe kwalificatie CL) heel lastig te gaan worden. Dit seizoen moet dat nog wel mogelijk zijn. Voor Oostenrijk neemt Rapid Wien het vanavond op tegen Sparta Praag uit Tsjechië. Ook deze clubs zijn beide ingestroomd in de twee voorronde. Voor Praag geldt dat dit hun eerste officiële wedstrijd is. Rapid heeft er al een bekerwedstrijd opzitten tegen de amateurs van Wiener Viktoria, 6-0 winst. In Wenen wordt er vanavond om 20.30 afgetrapt, de return is volgende week woensdag.

Vanavond dus slechts twee wedstrijden om in de gaten te houden. Morgen zal dit er maar één zijn, maar wel een hele belangrijke. PSV neemt het dan op tegen Galatasary.

Wordt vervolgd.

Author

Fervent voetballiefhebber, cijfergoeroe en geobsedeerd door de Coëfficiëntenpolonaise.

Write A Comment