C-day voor het Nederlandse Coëfficiënt vandaag! Ajax en AZ moeten winnen om Europees te overwinteren en voor beide gaat dat een hele opgave worden. Bij elk ander resultaat eindigt het Europees avontuur vanavond al en wordt Nederland door slechts 2 clubs vertegenwoordigd na de winterstop. Dat zou een stuk minder zijn dan onze concurrentie.

De concurrentie beleeft tot nog toe een perfecte week. Voor Frankrijk voorkwam RC Lens Europese uitschakeling en plaatste PSG zich voor de laatste 16 in de Champions League. Portugal zag Benfica en Braga doorstromen naar de tussenronde van de Europa League en FC Porto zorgde ervoor dat Portugal vertegenwoordigd blijft in de CL. Nederland beleeft een minder goede week. PSV wist nog gelijk te spelen tegen Arsenal, maar Feyenoord ging in Schotland onderuit tegen Celtic. Voor beide had dit geen vergaande gevolgen, maar punten leverde het ook nauwelijks op.

Vanavond staat er, behalve (extra) bonuspunten, voor de concurrentie weinig op het spel. Daar de 4 Franse clubs al verzekerd zijn van overwintering en datzelfde geldt voor Sporting Portugal. Hoe anders is dat voor Nederland? Zoals al vermeld moeten Ajax en AZ winnen om te overwinteren. Voor onze Zuiderburen staat er ook genoeg op het spel. De belangrijkste wedstrijd wordt vanavond echter in Lille gespeeld. Waar KÍ Klaksvík het opneemt tegen de plaatselijke trots en waar wij bij aanwezig gaan zijn. Uiteraard blikken wij eerst vooruit op het programma van vanavond.

#6 🇳🇱 Nederland 59.500

De huidige 6e plaats waarop Nederland nu staat is al een fantastische prestatie. Dromen mag natuurlijk altijd en daarom blijven wij omhoog kijken. Door de goede prestatie van Frankrijk bedraagt onze achterstand 1.498 coëfficiëntpunt. De voorsprong op Portugal bedraagt nog een comfortabele 6.684 punt en lijkt voldoende om hen achter ons te houden. Zij zullen echter vertegenwoordigd worden door 4 clubs na de winterstop. Vooralsnog is Nederland pas verzekerd van 2 clubs na de winterstop en daar zou het zomaar eens bij kunnen blijven. Ajax en AZ staan namelijk voor een zware opgave.

AZ trapt om 18.45 uur de Nederlandse voetbalavond af. Zij gaan op bezoek in Polen tegen Legia Warschau. De achterstand van AZ, de huidige nummer 3, bedraagt 3 punten op Legia. De Polen heb dus genoeg aan een gelijkspel om als nummer 2 in Groep E door te gaan naar de tussenronde van de Conference League. Voor de Alkmaarders geldt dus dat er gewonnen moet worden om de 2e plaats over te nemen. Doordat AZ in eigen huis al de beste was, is het onderling resultaat dan in het voordeel van de Nederlanders. Een overwinning vanavond levert dus niet alleen 0.400 coëfficiëntpunt op, maar ook nog eens 0.200 bonuspunt voor de 2e plaats ECL.

Mocht bovenstaande succesvol eindigen dan kan Ajax later op de avond voor een polonaise zorgen. Zij kunnen niet meer bij de bovenste 2 eindigen in EL Groep B, maar plaats 3 ligt nog wel binnen handbereik. Deze plaats levert geen bonuspunten op, maar houdt Ajax wel in Europa. Namelijk in de tussenronde van de Conference League. In Amsterdam ontvangt Ajax vanavond AEK Athene. Voor de Grieken is plaats 3 ook het hoogst haalbare en hun voorsprong bedraagt 2 punten op de Amsterdammers. Bij minimaal een gelijkspel gaan zij maandag de koker in. Ajax zou dus moeten winnen om te overwinteren, wat uiteraard goed is voor 0.400 punt. In totaal kan Nederland dus 1.000 punt toevoegen aan haar Coëfficiënt.

#5 🇫🇷 Frankrijk 60.998

De huidige week van Frankrijk verloopt nagenoeg perfect. RC Lens voorkwam Europese uitschakeling en PSG zorgde ervoor dat Frankrijk in de CL vertegenwoordigd blijft. Vanavond kan deze week nog mooier worden. Stade Rennais en Olympique Marseille kunnen groepswinnaar worden in de Europa League. Dat levert per club nog eens 0.500 bonuspunt op. Hetzelfde geldt voor Lille OSC in de Conference League, al krijgen zij ‘slechts’ 0.167 bonuspunt extra. Voor Toulouse zijn de belangen vanavond het grootst. Zij zijn al zeker van overwintering, echter kunnen zij nog afdalen naar de Conference League. Mochten ze plaats 2 vasthouden dan mag Frankrijk nog eens 0.333 bonuspunt.

Om 18.45 uur gaat Toulouse op bezoek in Oostenrijk bij LASK Linz. Tegelijkertijd ontvangt Stade Rennais, Villarreal. Toulouse heeft vanavond aan een gelijkspel voldoende om 2e te eindigen. Bij een nederlaag van de Fransen en een overwinning met 2 doelpunten verschil van Union Sint-Gillis, eindigen de Belgen als 2e. Union neemt het in eigen huis op tegen Liverpool. Rennes heeft op haar beurt genoeg aan een gelijkspel op groepswinnaar te worden. Bij een nederlaag worden niet zij, maar Villarreal eerste in Groep E.

Om 21.00 uur gaat Olympique Marseille op bezoek bij Brighton & Hove Albion en ontvangt Lille OSC onze helden uit de Faeröer, KÍ Klaksvík. Marseille verdedigt een voorsprong van 1 punt op de Engelsen en hebben dus genoeg aan een gelijkspel om groepswinnaar te worden. Lille is bij een overwinning ook zeker van groepswinst en is bij een ander resultaat afhankelijk van het resultaat bij Slovan Bratislava tegen Olimpija Ljubljana. De voorsprong van Lille op de Slowaken bedraagt 1 punt.

Voor Frankrijk staat er vanavond dus maar liefst 2.833 coëfficiëntpunt op het spel, waarvan 1.500 bonuspunt bedraagt. Daarvoor moet er wel 4 keer gewonnen worden. In het gunstigste geval voor Nederland eindigen alle 4 de Franse teams in de tussenrondes.

#7 🇵🇹 Portugal 52.816

Aan het begin van deze week leek het een zware week te gaan worden voor het Portugese voetbal. Niets is echter minder waar. SC Braga had nog kans op overwintering in de CL, maar was achteraf blij met overwintering in de Europa League. SL Benfica zorgde er in de absolute slotfase voor dat zij en niet FC Salzburg overwinteren in de EL. Dit betekende tegelijkertijd goed nieuws voor Ajax met het oog op het komende WK voor clubs. Dat goede nieuws kreeg de volgende avond een vervolg, doordat FC Porto ervoor zorgde dat Shakhtar Donetsk werd uitgeschakeld. Tegelijkertijd betekende dat ook dat Porto zich plaatste voor de 1/8ste finales van de CL en dus bonuspunten voor Portugal.

Vanavond staat er voor Portugal nagenoeg niets op het spel. Sporting Portugal is al zeker van de 2e plaats in Groep D van de Europa League. Zij spelen dus na de winterstop in de tussenronde van dit toernooi. Om 21.00 uur ontvangen zij het Oostenrijkse Sturm Graz, dat nog in de race is voor de 3e plaats. Winst vanavond levert dus louter 0.333 coëfficiëntpunt op voor Portugal.

#8 🇧🇪 België 44.600

Gisterenavond raakte de Belgen hun eerste van de vijf troeven kwijt. In het slechtste geval verliezen onze zuiderburen vanavond nog 2 clubs. Union Sint-Gilles en Racing Genk kunnen beide namelijk Europees uitgeschakeld worden. Terwijl Club Brugge en KAA Gent groepswinst in eigen hand hebben.

Om 18.45 uur worden direct de belangrijkste wedstrijden gespeeld. Union ontvangt Liverpool en Genk ontvangt op haar beurt Cucaricki. Eerstgenoemde kan zich bij winst nog plaatsen voor de tussenronde van de Europa League. Daarvoor is het dan wel afhankelijk van het andere veld. Uitschakeling dreigt echter ook nog. Voor Genk ziet het er somber uit. Zelfs bij winst kunnen zij nog Europees uitgeschakeld worden.

Om 21.00 uur hebben KAA Gent en Club Brugge beide genoeg aan een gelijkspel om groepswinnaar te worden. Daar tegenover staat dat een nederlaag betekent dat zij 2e eindigen. Groepswinst levert hen extra bonuspunten op en maakt dat je de tussenronde mag overslaan. Ook hier zijn de belangen dus groot voor de Belgen.

Wanneer de Belgen alle vier wedstrijden winnen en de resultaten op de overige velden gunstig uitvallen, dan kan er 2.600 punt worden toegevoegd aan het Belgische Coëfficiënt. Dit is inclusief 1.000 bonuspunt.

Vanavond worden de laatste groepswedstrijden van dit seizoen gespeeld en het belooft een enorm belangrijke speeldag te worden. Ajax en AZ moeten winnen om Nederland in de race te houden voor de felbegeerde 5e plaats. Tegelijkertijd gaat Frankrijk weer op voor veel bonuspunten en speelt Portugal alleen om de baard van de keizer. Voor onze buren uit België geldt dat er veel punten op het spel staan. Ons hoogtepunt vindt vanavond plaats in het stadion van Lille, waar wij in het uitvak van KÍ Klaksvík te vinden zijn.

Wordt vervolgd!

Author

Fervent voetballiefhebber, cijfergoeroe en geobsedeerd door de Coëfficiëntenpolonaise.

Write A Comment