Gisteren was een dag met wisselend succes voor het Nederlandse Coëfficiënt. PSV behaalde een knap gelijkspel tegen Arsenal en zorgde voor 0.200 punt. Daar tegenover stond het overwinteren van RC Lens, SL Benfica en SC Braga. Alledrie hadden uitgeschakeld kunnen worden. Braga had ook nog kunnen overwinteren in de CL, maar na hun nederlaag rest de EL. De concurrentie haalde dus ook niet veel punten, maar Frankrijk overwintert sowieso met 6 teams en Portugal heeft 4 clubs over na de winter. Voor Nederland zijn nog slechts 2 ploegen zeker van Europese overwintering, PSV en Feyenoord. De overwintering van SL Benfica betekende ook enigzins goed nieuws voor Nederland. Daar de kans op een Nederlandse deelnemer aan het WK voor clubs vergroot is, door de uitschakeling van FC Salzburg.

Vanavond dreigt er geen uitschakeling voor Nederland, Frankrijk of Portugal. Wel staan er veel punten op het spel voor de concurrentie. Feyenoord speelt, net als PSV gisteren, louter voor de baard van de keizer, het geld en de coëfficiëntenpunten. Terwijl PSG en FC Porto nog kans maken op overwintering in de Champions League.

#6 🇳🇱 Nederland 59.500

Zoals al vermeld wist PSV door het gelijke spel 0.200 punt toe te voegen aan het Nederlandse Coëfficiënt. De Eindhovenaren kwamen niet met hun sterkste opstelling, maar omdat Arsenal dat ook niet deed kunnen we toch spreken van coëfficiëntenbewustzijn. Waarvan wij hopen dat dit vanavond ook aanwezig is bij Feyenoord. Om 21.00 uur nemen zij het in Schotland op tegen Celtic FC. De schotten eindigen hoe dan ook als laatste in Groep E en Feyenoord als nummer 3. Winst is nog steeds goed voor 0.400 coëfficiëntenpunt en dus is deze wedstrijd nog steeds van belang.

#5 🇫🇷 Frankrijk 59.998

Frankrijk beleeft vooralsnog een nagenoeg perfect Europees seizoen. Doordat RC Lens gisteren thuis won van Sevilla overwinteren ook zij in Europa. Hierdoor zijn er 6 Franse clubs Europees actief na de winterstop. Echter zijn er al 14 plaatsen vergeven voor de 8ste finales van de Champions League en nog geen enkele aan een Franse club. Als daar vanavond geen verandering in komt dan zou Frankrijk voor het eerst sinds het seizoen ’03/’04 niet vertegenwoordigd zijn bij de beste 16 van Europa.

Het is aan Paris Saint-Germain om dat te voorkomen. Om 21.00 uur spelen zij een uitwedstrijd tegen het al geplaatste Borussia Dortmund. De Duitsers zijn er echter nog wel bij gebaat om niet te verliezen, want bij minimaal een gelijkspel eindigen zij Groep F als nummer 1. Bij een overwinning van PSG, eindigen zij als groepswinnaar. Bij elk ander resultaat zijn er meerdere scenario’s mogelijk voor de Parijzenaren;

  • Wanneer PSG gelijk speelt en Newcastle United – AC Milan eindigt ook gelijk dan eindigt PSG als nummer 2 en gaat Newcastle naar de Europa League.
  • Bij een gelijkspel tussen PSG en Borussia Dortmund en een overwinning van Newcastle United, dan eindigt Newcastle als nummer 2 op basis van onderling resultaat. PSG daalt af naar de EL.
  • Bij een gelijkspel tussen PSG en Borussia Dortmund en een overwinning van AC Milan, dan eindigt PSG als nummer 2 op basis van onderling resultaat.
  • Wanneer PSG verliest en de andere wedstrijd eindigt niet in een gelijkspel dan daalt PSG af naar de EL. Eindigt de andere wedstrijd wel in een gelijkspel dan eindigt PSG alsnog als 2e en gaat Newcastle naar de EL.

Mocht PSG winnen dan verdienen zij hoe dan ook 1.167 punt voor het Franse Coëfficiënt. 0.333 punt voor de overwinning en 0.833 bonuspunt voor het bereiken van de 8ste finales van de CL.

#7 🇵🇹 Portugal 51.649

Portugal is ook nog niet vertegenwoordigd bij de 14 al geplaatste clubs. Desalniettemin was het gisteren toch een goede avond voor het Portugese Coëfficiënt. SL Benfica en SC Braga verzekerden zich namelijk van Europese overwintering, waar voor beide uitschakeling dreigde.

FC Porto is al zeker van Europese overwintering en leek ook lang op koers voor overwintering in de Champions League. Echter door 2 overwinningen van Shakhtar Donetsk, staan beide nu gedeeld 2e met 9 punten uit 5 wedstrijden. Vanavond nemen de clubs het om 21.00 uur tegen elkaar op in Portugal. Doordat Porto de heenwedstrijd al met 1-3 gewonnen heeft, hebben zij vanavond genoeg aan een gelijkspel. Shakhtar zou dus moeten winnen om de laatste 16 van de CL te bereiken. Dat zou goed nieuws betekenen voor de coëfficiëntenranglijst, maar tegelijkertijd slecht nieuws voor Ajax met het oog op het WK voor clubs.

Een overwinning van Porto levert 1.167 coëfficiëntpunt op voor Portugal, inclusief 0.833 bonuspunt voor het bereiken van de 8ste finales van de Champions League.

#8 🇧🇪 België 44.200

Aan het Europese avontuur van Antwerp FC komt vanavond sowieso een einde. Hun debuut in de Champions League had veel weg van een martelgang. Punt- en kansloos staan zij onderaan in Groep H. Om 21.00 uur nemen zij het vanavond thuis op tegen FC Barcelona. Waarvan de Belgen in de heenwedstrijd al 5-0 verloren hebben. Onze zuiderburen kunnen echter nog met 4 clubs overwinteren, dus er is nog zeker geen man over boord. Een overwinning vanavond levert 0.400 coëfficiëntpunt op.

Feyenoord kan vanavond 0.400 punt toevoegen aan het Nederlandse Coëfficiënt bij winst in Schotland tegen Celtic. De concurrentie kan meer punten behalen daar PSG en FC Porto nog op gaan voor overwintering in de Champions League.

Wordt vervolgd!

Author

Fervent voetballiefhebber, cijfergoeroe en geobsedeerd door de Coëfficiëntenpolonaise.

Write A Comment