Vanavond begint de 6e Europese speelronde van dit seizoen en worden dus de laatste groepswedstrijden gespeeld. Deze speelronde zal bepalen zijn voor het Nederlandse Coëfficiënt. Vandaag en morgen spelen PSV en Feyenoord om de spreekwoordelijke baard van de keizer en uiteraard de coëfficiëntenpunten. Op donderdag dreigen echter de overige 2 Nederlandse troeven, Ajax en AZ, uitgeschakeld te worden. Beide hebben een overwinning nodig om te overwinteren in de Conference League. In het ergste geval overwinteren er dus slechts 2 Nederlandse ploegen ten opzichte van minimaal 5 Franse clubs. Voor Portugal dreigt hetzelfde scenario en gezien de huidige voorsprong zal de 6e plaats niet in gevaar komen.

De meeste beslissingen in de Champions League zijn al gevallen. Zo zijn er al 12 van de 16 achtste finalisten bekend, 3 clubs al Europees uitgeschakeld en 2 ploegen zeker van de 3e plaats en dus tussenronde Europa League. Daarentegen dus ook nog voldoende om voor te spelen. Voor vanavond zijn vooral de belangen van de concurrentie groot. Frankrijk kan haar eerste troef verliezen en Portugal kan zelfs 2 clubs Europees uitgeschakeld zien worden. Voor ‘ons’ komt alleen PSV in actie dat opgaat voor 0.400 coëfficiëntenpunt.

#6 🇳🇱 Nederland 59.300

In de vorige speelronde zag het er even heel treurig uit voor PSV. In Sevilla keken ze tegen een redelijk kansloze 2-0 achterstand aan. Na een domme rode kaart aan Spaanse zijde en een slotoffensief van de Eindhovenaren werd er toch nog met 2-3 gewonnen. Later op de avond verpulverde Arsenal concurrent RC Lens, waardoor overwintering in de Champions League een feit was. Lens kan in punten nog op gelijke hoogte komen, maar is geen bedreiging meer doordat het onderlinge resultaat in het voordeel is van PSV. Arsenal staat op haar beurt 4 punten voor op PSV en is dus al zeker van de 1ste plaats in Groep B.

Vanavond neemt PSV het om 18.45 uur in eigen huis op tegen Arsenal. In deze wedstrijd staat dus naast de eer, het geld en de coëfficiëntenpunten niets meer op het spel. Wij hopen evengoed op coëfficiëntenbewustzijn in Eindhoven. Wat maximaal 0.400 punt kan opleveren voor het Nederlanse Coëfficiënt.

#5 🇫🇷 Frankrijk 59.664

In de vorige speelronde wist Frankrijk 2.167 punt binnen te harken. Dit was voldoende om de 5e plaats over te nemen van Nederland. De huidige voorsprong bedraagt 0.364 coëfficiëntenpunt. Deze week kunnen er daar nog eens maximaal 4.333 punt aan toegevoegd worden. Daarnaast zijn er al 5 Franse clubs verzekerd van Europese overwintering en daar kan vanavond een 6e bij komen.

RC Lens ontvangt om 18.45 uur Sevilla en heeft aan een gelijkspel genoeg om de 3e plaats veilig te stellen. Deze 3e plaats geeft recht op het spelen van de tussenronde Europa League. Bij winst van de Spanjaarden gaan zij naar deze tussenronde en is Lens Europees uitgeschakeld. In punten komen beide ploegen dan gelijk, maar het onderlinge resultaat zou dan in het voordeel van Sevilla zijn. Deze tussenronde levert geen bonuspunten op en dus kan er vanavond maximaal 0.333 punt worden toegevoegd aan het Franse Coëfficiënt.

#7 🇵🇹 Portugal 51.316

In Portugal dreigt het vanavond bijltjesdag te worden. Voor zowel SL Benfica als SC Braga dreigt vanavond Europese uitschakeling. Beide hebben dit echter wel in eigen hand en voor Braga geldt zelfs dat er nog kans is op overwintering in de Champions League. Beide ploegen spelen vanavond om 21.00 uur een uitwedstrijd.

SL Benfica mag richting Oostenrijk waar zij de degens kruizen met FC Salzburg. De opdracht voor de Portugezen is duidelijk: Winnen met minimaal 2 goals verschil. Bij elk ander resultaat eindigt Benfica laatste in Groep D. Deze wedstrijd is ook van belang met het oog op het Wereldkampioenschap voor clubs. Winst van Salzburg maakt vrijwel zeker een einde aan de aspiraties van Ajax. Je zou dus kunnen zeggen dat een gelijkspel de ideale uitkomst is.

Voor SC Braga ziet het er rooskleuriger uit. Bij een gelijkspel in Italië tegen SSC Napoli zijn ze verzekerd van de 3e plaats en dus Europese overwintering. Mochten de Portugezen weten te stunten en met minimaal 2 doelpunten verschil winnen dan plaatsen zij zich zelfs voor de achtste finales van de Champions League. In het slechtste geval dat Braga verliest en Union Berlin in eigen huis wint van Real Madrid dan eindigt het Europese avontuur van Braga vanavond al.

Doordat Braga nog in aanmerking komt voor de bonuspunten die horen bij overwintering in de CL maakt Portugal vanavond kans op 1.500 coëfficiëntenpunt (0.667 punt voor 2 overwinningen en 0.833 bonuspunt).

De avond begint dus met een wedstrijd om de baard van de keizer waarin wij hopen op coëfficiëntenbewustzijn in Eindhoven. Tegelijkertijd kan Lens zich verzekeren van overwintering. Vanaf 21.00 uur kan het een Portugese exodus worden wanneer Benfica en Braga opgaan voor hun laatste kans. Voor de Ajacieden onder ons zal er extra aandacht gaan richting Oostenrijk.

Wordt vervolgd!

Author

Fervent voetballiefhebber, cijfergoeroe en geobsedeerd door de Coëfficiëntenpolonaise.

Write A Comment