Le jeudi est le meilleur jour de la semaine. Dit gold jarenlang ook voor het Nederlandse Coëfficiënt, maar dat is dit jaar wel anders. Ajax en AZ hebben de grootst mogelijke moeite met het behalen van coëfficiëntenpunten. Terwijl Frankrijk elke donderdag een groot aantal punten binnen hengelt. Deze donderdagavond is daar geen uitzondering op. De Fransen maken kans op maar liefst 3.167 coëfficiëntenpunt. Terwijl Nederland slechts op gaat voor 0.800 punt en in het slechtste geval zijn beide Nederlandse clubs na vanavond Europees uitgeschakeld. Gisteren heroverden wij plaats 5 op de Coëfficiëntranglijst doordat PSV een 2-0 achterstand wist om te buigen in een 2-3 overwinning. Later op de avond verloor RC Lens ruim van Arsenal waardoor de Eindhovenaren zeker zijn van de 2e plaats en dus 1.000 bonuspunt behaalden.

Om het geheugen weer even op te frissen. Welke bonuspunten kunnen er vanavond behaald worden?

  • Plaats 1 in de Europa League is goed voor 5.000 bonuspunt (4.000 voor plaats 1 + 1.000 voor het bereiken van de 8ste finales.
  • Een 2e plek in de EL is 2.000 bonuspunt waard en levert je een plek op in de tussenronde van de EL.
  • Groepswinst in de Conference League levert ook 2.000 bonuspunt op. In dit toernooi krijg je geen bonuspunten voor het bereiken van de 8ste finales.
  • Plaats 2 in de ECL is goed voor 1.000 bonuspunt.

Deze bonuspunten in ogenschouw genomen maakt Frankrijk dus kans op enorm veel punten. Terwijl Nederland (nog) niet in aanmerking komt voor bonuspunten. Portugal kan zich via Sporting ook verzekeren van een kleine bonus en België gaat op voor maar liefst 2.400 punt. In een extra lange voorbeschouwing bespreken we al deze landen.

#5 🇳🇱 Nederland 58.900

Door de knappe overwinning van PSV gisteren is Nederland verzekerd van 2 clubs in Europa na de winterstop en werd plaats 5 heroverd op Frankrijk. Met een marge van 1.236 coëfficiëntenpunt gaan we die vanavond proberen te verdedigen. De opdracht van Ajax en AZ is heel eenvoudig, beide moeten winnen. AZ moet winnen om niet Europees uitgeschakeld te worden en zelfs dan zijn ze afhankelijk van het resultaat op het andere veld. Ajax moet winnen om uitzicht te houden op de 2e plaats en het behalen van de 3e plaats in eigen hand te houden. Een Amsterdamse nederlaag hoeft niet te leiden tot Europese uitschakeling, maar valt wel onder de mogelijkheden.

AZ trapt de Nederlandse avond af om 18.45 uur met een thuiswedstrijd. In Alkmaar ontvangen zij voetbaldwerg HŠK Zrinjski Mostar en volstaat niets meer of minder dan een overwinning. In Bosnië en Herzegovina ging AZ halverwege aan de leiding met een comfortabele 0-3 voorsprong. Deze werd echter nog uit handen gegeven waardoor AZ puntloos huiswaarts keerde. Mede hierdoor is AZ hekkensluiter in Groep E van de Conference League en bevindt het zich in een hachelijke situatie. Een (salon)remise later op de avond tussen Aston Villa en Legia Warschauw zorgt er namelijk voor dat beide clubs naar de volgende ronde gaan en AZ Europees is uitgeschakeld. Voor de Alkmaarders is er dan ook maar 1 gunstig scenario mogelijk. Zelf 2 keer winnen en hopen dat Aston Villa vanavond in eigen huis wint. Alleen dan plaatst AZ zich voor de tussenronde van de ECL. Vanavond levert winst alvast 0.400 punt op en vervolgens kan er gekeken worden richting Birmingham.

Ajax treft met Olympique Marseille een tegenstander van een ander formaat. In Frankrijk vangt de aftrap om 21.00 uur aan. In eigen huis eindigde de heenwedstrijd in een spectaculaire 3-3 stand. De Amsterdammers staan met 2 punten laatste in Groep B van de Europa League. De achterstand op plaats 3 bedraagt 2 punten en dus kan Ajax na vanavond al Europees uitgeschakeld zijn. Wanneer AEK Athene in eigen huis wint (aanvang 18.45 uur) van Brighton & Hove Albion en Ajax niet wint in Marseille dan eindigt het Europese avontuur vanavond al. Bij een overwinning van Ajax blijft overwintering in eigen hand aangezien de Amsterdammers in de volgende speelronde de Grieken ontvangen. Er bestaat dan zelfs nog een kans dat Ajax als nummer 2 doorgaat naar de tussenronde van de EL. Een overwinning vanavond is al een hels karwei, maar is wel goed voor 0.400 punt. In totaal kan er dus 0.800 punt worden toegevoegd aan het Nederlandse Coëfficiënt.

#6 🇫🇷 Frankrijk 57.664

Op dinsdagavond heroverde Frankrijk de 5e plaats op de ranglijst om deze vervolgens om de woensdagavond weer net zo snel te verliezen. Vanavond maken ze echter alweer kans om deze 5e plaats te heroveren op Nederland. Zoals vermeld kan er inclusief bonuspunten 3.167 coëfficiëntenpunt behaald worden door de Franse clubs en alle 4 kunnen zich ook verzekeren van overwintering.

Om 18.45 uur is het eerst de beurt aan Lille OSC in de Conference League en aan Stade Rennais in de Europe League. Lille gaat op bezoek in Slovenië naar Olimpija Ljubljana en kan zich bij een overwinning verzekeren van groepswinst. Wanneer Lille wint en Slovan Bratislava niet wint op de Faeröer van KÍ Klaksvík dan is groepswinst een feit. Wat in totaal 0.667 punt oplevert. Tegelijkertijd gaat Rennes op bezoek bij Maccabi Haifa. Doordat Villarreal in deze groep nog een wedstrijd tegoed heeft kunnen de Fransen groepswinst nog niet veilig stellen, maar een overwinning verzekerd hen wel van een plaats bij de bovenste 2. Ook dit is goed voor 0.667 coëfficiëntenpunt.

Ruim 2 uur later beginnen Olympique Marseille en Toulouse FC aan hun thuiswedstrijd. Zoals al besproken neemt Marseille het in eigen huis op tegen Ajax. Bij een overwinning van de Fransen is een plaats bij de bovenste 2 veilig gesteld. Wanneer Brighton eerder op de avond verliest in Athene dan is groepswinst zelfs een feit. Dat zou in totaal goed zijn voor 1.167 punt en met een overwinning alleen wordt er al 0.667 punt verdiend. Toulouse ontvangt Union Sint-Gilles en ook hier geldt dat een Franse overwinning zorgt voor 0.667 coëfficiëntenpunt. Aangezien dat Toulouse verzekerd van de 2e plaats. Een gelijkspel en geen uitoverwinning van LASK in Liverpool zorgt ook voor een zekere 2e plaats.

Wanneer je alle bovenstaande genoemde punten bij elkaar optelt dan kom je tot een totaal van 3.167 punt voor het Franse Coëfficiënt. Terwijl het behalen van 2.167 punt al voldoende zal zijn om op zeker de 5e plaats op de ranglijst over te nemen.

#7 🇵🇹 Portugal 50.816

Portugal beleeft vooralsnog een gitzwarte week. Dinsdagavond delfde Porto het onderspit in Barcelona waardoor Porto nog minimaal een punt nodig heeft voor het bereiken van de volgende ronde. Braga bewees zich gisteren een slechte dienst door gelijk te spelen tegen Union Berlin en Benfica gaf een 3-0 voorsprong nog uit handen tegen Internazionale. Vanavond kan Sporting Portugal de huidige week toch nog goed laten eindigen. Om 18.45 uur spelen zij een uitwedstrijd tegen Atalanta. De Portugezen staan op de 2e plaats in Groep D met 3 punten meer dan nummer 3, Sturm Graz. Wanneer Sporting dus meer punten haalt vanavond dan de Oostenrijkers dan is plaats 2 een feit. Zo niet dan maken beide clubs het volgende speelronde onderling uit wie er doorgaat naar de tussenronde van de EL. Vanavond levert winst 0.333 punt op wat inclusief bonuspunten kan oplopen tot 0.667 punt voor het Portugese Coëfficiënt.

#8 🇧🇪 België 43.000

België is 1 van de 5 landen waarvan alle clubs nog Europees actief zijn. Door de nederlaag van Antwerp eerder deze week is 1 ding zeker. Na de winterstop is dit niet meer het geval. Vanavond kan er echter 2.400 punt worden toegevoegd aan het toch al indrukwekkende totaal van dit seizoen.

Om 18.45 uur ontvangt KAA Gent, Zorja Loehansk en gaat Club Brugge op bezoek bij Beşiktaş. Eerstgenoemde gaat aan kop in Groep B van de ECL en heeft minimaal een gelijkspel nodig om zeker te zijn van overwintering. Bij een overwinning en een nederlaag van MAccabi Tel Aviv op IJsland is de eerste plaats zelfs een feit. Dat zou goed zijn voor 0.800 punt (0.400 voor winst en 0.400 voor groepswinst). Club Brugge is al zeker van overwintering maar kan zich vanavond ook verzekeren van groepswinst. Doordat zij al 0.200 bonuspunt hebben ontvangen voor minimaal plek 2, kunnen zij vanavond 0.600 toevoegen aan het Belgische Coëfficiënt.

Om 21.00 uur gaat Union Sint-Gillis op bezoek bij Toulouse FC en speelt Racing Genk uit tegen Fiorentina. Union kan zich vanavond alleen verzekeren van overwintering. Een plaats bij de bovenste 2 kan nog niet zeker gesteld worden en dus spelen zij voor ‘slechts’ 0.400 punt. Genk gaat op voor een moeilijke uitwedstrijd, maar kan in het meest gunstige geval zorgen voor overwintering. Wanneer de Belgen winnen in Italië en Ferencváros niet wint in Servië dan is plaats 2 zeker. Aangezien Fiorentina en de Hongaren het in de volgende speelronde tegen elkaar opnemen en dus niet beide kunnen winnen. Winst zorgt dus voor minimaal 0.400 punt, maar kan oplopen tot 0.600 coëfficiëntenpunt.

Het totaal kan dus oplopen tot 2.400 punt voor het Belgische Coëfficiënt. Wanneer Portugal puntloos blijft vanavond wordt daarmee de achterstand verkleind tot nog ‘maar’ 5.416 coëfficiëntenpunt.

Vanavond zal het verdere verloop van dit seizoen voor het Nederlandse Coëfficiënt grotendeels bepalen. Wanneer Ajax en AZ Europees uitgeschakeld worden heeft Nederland nog maar 2 clubs over na de winterstop. In Frankrijk kan vanavond de polonaise weer gelopen worden en dat geldt eigenlijk ook voor onze zuiderburen.

Wordt vervolgd!

Author

Fervent voetballiefhebber, cijfergoeroe en geobsedeerd door de Coëfficiëntenpolonaise.

Write A Comment