Gisterenavond moesten we onze felbegeerde 5e plaats op de Coëfficiëntenranglijst afstaan aan Frankrijk. Het zat er al langere tijd aan te komen, maar na de nederlaag van Feyenoord en het gelijke spel van PSG was er geen ontkomen meer aan. Vanavond zouden ‘we’ deze 5e plaats weer kunnen overnemen van Frankrijk. Al is dat wel afhankelijk van de resultaten van PSV en RC Lens. Vervolgens zou jij je kunnen afvragen voor hoe lang plaats 5 in handen van Nederland zou blijven.

Vanavond worden er in ieder geval weer 8 groepswedstrijden gespeeld in de groepen A tot en met D van de Champions League. In deze groepen zijn al 4 clubs zeker van de volgende ronde van de CL. Vanavond kunnen zich daar nog 3 clubs bij voegen; SSC Napoli, Arsenal en PSV.

Plaatsing voor de knock-out fase van de Champions League levert 5.000 bonuspunt op voor het clubcoëfficiënt. Ongeacht of je eerste of tweede wordt in de groep. De bijdrage voor het landcoëfficiënt is, uiteraard, afhankelijk van het aantal Europese startbewijzen van het land. Bijvoorbeeld, Nederland heeft 5 startbewijzen (5.000 /5) is 1.000 bonuspunt voor het landcoëfficiënt.

#6 🇳🇱 Nederland 57.500

Een hard gelag gisteren in Rotterdam waar Feyenoord op voorhand dacht een goede stap richting de volgende ronde te kunnen zetten. Door de overwinning van Lazio eerder op de avond was Europese overwintering al een feit. Atlético Madrid bleek na 2 eigen doelpunten en 1, onbewuste, wereldgoal een maatje te groot. Hierdoor eindigt Feyenoord Groep E sowieso als nummer 3 en krijgt Nederland geen 1.000 bonuspunt.

Vanavond maken we echter weer kans op 1.000 bonuspunt wanneer PSV het om 18.45 uur in Spanje opneemt tegen Sevilla in Groep B van de CL. Op dit moment delen de Eindhovenaren de 2e plaats met RC Lens. Sevilla sluit op haar beurt de groep af met 3 punten minder. Doordat PSV een beter onderling resultaat heeft ten opzichte van Lens kan het zich vanavond al verzekeren van een plaats bij de beste 16 van Europa. Dat geldt alleen wanneer PSV wint en RC Lens verliest. Daarnaast verzekert PSV zich vanavond van overwintering bij minimaal een gelijkspel en geen overwinning voor RC Lens.

Winnen in en tegen Sevilla zou al een hele prestatie zijn, welke goed is voor 0.400 coëfficiëntenpunt. Wanneer Arsenal later op de avond in eigen huis weet te winnen van RC Lens dan levert dat nog eens 1.000 bonuspunt op. Dat brengt het totaal op 1.400 punt voor Nederlandse Coëfficiënt.

#5 🇫🇷 Frankrijk 57.664

Groot feest gisteren in heel Frankrijk. PSG kreeg een hele goedkope penalty in de absolute slotfase van hun wedstrijd tegen Newcastle United. Daardoor sleepten zij niet alleen een gelijkspel uit het vuur, maar behouden ze ook hun 2e plaats in Groep F. Het gelijke spel leverde ook nog eens 0.167 coëfficiëntenpunt op waardoor Frankrijk de felbegeerde 5e plaats weer terug heeft. De voorsprong op Nederland bedraagt slechts 0.164 punt en kan vanavond alweer verloren gaan.

Om vanavond weer punten te scoren is er een klein wonder nodig van RC Lens. Zij nemen het vanavond om 21.00 uur in Londen op tegen Arsenal. In de heenwedstrijd waren zij nog met 2-1 te sterk voor de Engelsen. Arsenal heeft vanavond aan 1 punt voldoende om zeker te zijn van de volgende ronde. Lens kan zich vanavond verzekeren van Europese overwintering, maar is daarvoor wel afhankelijk van het resultaat op het andere veld. Plaatsing voor de achtste finales van de CL is vanavond nog niet aan de orde. Zodoende kan Frankrijk vanavond ‘slechts’ 0.333 punt toevoegen aan hun Coëfficiënt.

#7 🇵🇹 Portugal 50.482

FC Porto had enorm goede papieren om de volgende ronde van de CL te bereiken. Echter door de uitslagen in de laatste 2 speelrondes hebben zij volgende speelronde nog minimaal een gelijkspel nodig om deze ronde daadwerkelijk te bereiken. De andere 2 Portugese troefen staan er veel slechter voor. SL Benfica kan nog hoogstens 3e worden in Groep D en Sporting Braga lijkt ook nagenoeg kansloos voor een plaats bij de bovenste 2 in Groep C.

Beide spelen vanavond om 21.00 uur een thuiswedstrijd. Sporting Braga ontvangt Union Berlin en verzekert zich bij een overwinning van Europese overwintering. SL Benfica ontvangt, het al geplaatste, Internazionale. Vooralsnog staat Benfica puntloos onderaan en heeft het overwinning nodig om Europese overwintering in eigen hand te houden. In het slechtste geval zijn zij na vanavond al Europees uitgespeeld. Hoe dan ook kan er vanavond 0.667 punt aan het Portugese Coëfficiënt worden toegevoegd.

Vanavond belooft weer een spectaculaire avond te worden. Om 18.45 uur trapt PSV de avond af, eventueel op weg naar de laatste 16. Tegelijkertijd strijdt Manchester United voor haar laatste kansen. Om 21.00 uur speelt RC Lens een uitwedstrijd tegen Arsenel en spelen Benfica en Braga voor hun laatste kansen.

Wordt vervolgd!

Author

Fervent voetballiefhebber, cijfergoeroe en geobsedeerd door de Coëfficiëntenpolonaise.

Write A Comment