Wij zijn beland in de beslissende fase van de groepsfases. Vanavond begint speelronde 5 van de Champions League met 8 groepswedstrijden in de groepen E tot en met H. Van de ploegen die vanavond in actie komen zijn Manchester City en RB Leipzig al zeker van de volgende ronde. Daar kunnen zich vanavond maximaal 6 teams bij voegen. Wat zou betekenen dat de genoemde groepen nagenoeg beslist zullen zijn. Onder die 6 teams bevinden zich ook Feyenoord, Paris Saint-Germain en FC Porto. Zodoende kan Nederland en/of de concurrentie goede zaken doen. Dat geldt niet voor de Belgen, zij kunnen vanavond hun eerste club Europees uitgeschakeld zien worden.

Plaatsing voor de knock-out fase van de Champions League levert 5.000 bonuspunt op voor het clubcoëfficiënt. Ongeacht of je eerste of tweede wordt in de groep. De bijdrage voor het landcoëfficiënt is, uiteraard, afhankelijk van het aantal Europese startbewijzen van het land. Bijvoorbeeld, Engeland heeft 8 startbewijzen (5.000 /8) is 0.625 bonuspunt voor het landcoëfficiënt.

#5 🇳🇱 Nederland 57.500

Het belooft een hele belangrijke week voor Nederland te worden. Ajax en AZ strijden donderdag voor hun laatste kansen om te overwinteren. Morgen kan PSV zich verzekeren van overwintering en datzelfde geldt vanavond voor Feyenoord. Feyenoord neemt het vanavond om 21:00 uur op tegen Atlético Madrid. De Spanjaarden zijn al zeker van Europese overwintering en plaatsen zich bij een overwinning vanavond al voor de volgende ronde van de Champions League. De Rotterdammers hebben overwintering vanavond zelf in de hand, maar kunnen bij gunstige uitslagen ook na vanavond al zeker zijn van een plaats bij de beste 16 van Europa.

Overwintering is een feit als Feyenoord vanavond wint en/of Celtic vanavond niet wint in Rome tegen Lazio. Bij onderstaand scenario is Feyenoord vanavond al zeker van een plaats bij de bovenste twee in Groep E:

  • Feyenoord wint met minimaal 2 doelpunten verschil van Atlético Madrid. Daarmee is het onderling resultaat in het voordeel van de Rotterdammers.
  • Tegelijkertijd mag Lazio in eigen huis niet winnen van Celtic.

Aangezien Feyenoord ook een beter onderling resultaat heeft ten opzichte van Lazio kan in bovenstaand scenario slechts 1 club Feyenoord nog inhalen. Aangezien Atlético en Lazio het in de volgende ronde tegen elkaar opnemen. In dit meest gunstige geval verdient Nederland niet alleen 0.400 coëfficiëntenpunt voor de overwinning, maar ook 1.000 bonuspunt voor het bereiken van de volgende ronde. In totaal staat er dus 1.400 punt op het spel voor het Nederlandse Coëfficiënt.

#6 🇫🇷 Frankrijk 57.498

In de vorige speelronde verkleinde Frankrijk hun achterstand op plaats 5 tot 0.002 coëfficiëntenpunt. Daarnaast maken alle 6 de Franse clubs nog kans op overwintering. Het lijkt dan ook een kwestie van tijd voordat Frankrijk plaats 5 heroverd heeft. Dat zou vanavond al kunnen gebeuren. Al bestaat er ook een kans dat de achterstand weer oploopt tot 1.402 punt. Paris Saint-Germain neemt het vanavond om 21:00 uur in eigen huis op tegen Newcastle United. In de heenwedstrijd waren de Engelsen met 4-1 veel te sterk voor de Fransen. PSG bezet op dit moment echter de 2de plaats terwijl Newcastle Groep F afsluit op plaats 4.

De Parijzenaren kunnen zich vanavond al een plekje bij de laatste 16 verschaffen. Op voorwaarde dat zij zelf weten te winnen en dat AC Milan in eigen huis niet wint van Borussia Dortmund. In dat geval voegt Frankrijk 1.167 punt toe aan hun Coëfficiënt. Een overwinning levert 0.333 punt op en plaatsing voor de achtste finales is goed voor 0.833 bonuspunt.

#7 🇵🇹 Portugal 50.482

De voorsprong van Nederland op Portugal heeft voorlopig een comfortabele omvang van meer dan zeven coëfficiëntenpunt. Voorlopig blijft het echter onze grootste concurrent om plaats 6. Zeker wanneer over 2,5 jaar seizoen ’21/’22 vervalt. FC Porto kan er vanavond voor zorgen dat de achterstand verkleind wordt met 1.167 punt. Dan moet er om te beginnen vanavond gewonnen worden van FC Barcelona, aanvang 21:00 uur. De heenwedstrijd ging in eigen huis geheel onnodig met 1-0 verloren.

Porto is in ieder geval al verzekerd van Europese overwintering, maar kan zich vanavond dus ook al plaatsen voor de laatste 16 van de CL. Dit is het geval wanneer:

  • FC Porto wint en Shakhtar Donetsk niet wint.
  • FC Porto gelijk speelt en Shakhtar Donetsk verliest.

Een overwinning vanavond zal niet alleen een kleine stunt zijn, maar levert sowieso 0.333 coëfficiëntenpunt op. Welke kan worden aangevuld met 0.833 bonuspunt. Wat het totaal op 1.167 punt brengt voor het Portugese Coëfficiënt.

#8 🇧🇪 België 43.000

De Belgen zijn vooralsnog 1 van de 5 landen waarvan nog geen enkele club Europees uitgeschakeld is. Daar kan vanavond een einde aan komen. Antwerp FC staat puntloos onderaan in Groep H en strijdt vanavond voor haar laatste kans. Om18:45 uur gaan zij op bezoek in Hamburg tegen Shakhtar Donetsk. Alleen een overwinning voldoet om vanavond niet al Europees uitgeschakeld te worden. In de heenwedstrijd gaf Antwerp nog een 2-0 voorsprong volledig onnodig uit handen. Mocht die overwinning er komen dan maakt Antwerp in de laatste speelronde nog een theoretische kans om de tussenronde van de Europa League te bereiken. Daarnaast is winst goed voor 0.400 coëfficiëntenpunt.

Het belooft vanavond dus weer een bloedstollende voetbalavond te worden. Feyenoord kan het Nederlandse Coëfficiënt een enorme boost geven. De concurrentie maakt met PSG en FC Porto echter kans op diezelfde boost. Eerder op de avond strijd Antwerp voor haar laatste kans. En naast de al genoemde clubs kunnen ook FC Barcelona, Borussia Dortmund en Lazio zich bij de beste 16 van Europa voegen.

Wordt vervolgd!

Author

Fervent voetballiefhebber, cijfergoeroe en geobsedeerd door de Coëfficiëntenpolonaise.

Write A Comment