Gisteren was nagenoeg een perfecte avond voor het Nederlandse Coëfficiënt. PSV versloeg RC Lens in een zogeheten 0.733-punten wedstrijd! Concurrent Frankrijk bleef zodoende puntloos en PSV houdt uitzicht op de volgende ronde. Tegelijkertijd haalde ook Portugal geen enkel punt uit 2 pogingen. De huidige voorsprong van Nederland op Frankrijk bedraagt 1.169 coëfficiëntenpunt. Dat lijkt een ruime voorsprong, maar kan vanavond al weggepoetst worden. De Fransen gaan namelijk op voor 1.500 punt. Dat komt omdat zij vanavond 4 troeven in handen hebben en kans maken op bonuspunten.

Vanavond kunnen meerdere ploegen zich namelijk al verzekeren van de eerste plaats of zeker zijn van plek 1 of 2. Deze plaatsen leveren in de Europa- en Conference League bonuspunten op.

  • Plaats 1 in de Europa League is goed voor 5.000 bonuspunt (4.000 voor plaats 1 + 1.000 voor het bereiken van de 8ste finales.
  • Een 2e plek in de EL is 2.000 bonuspunt waard en levert je een plek op in de tussenronde van de EL.
  • Groepswinst in de Conference League levert ook 2.000 bonuspunt op. In dit toernooi krijg je geen bonuspunten voor het bereiken van de 8ste finales.
  • Plaats 2 in de ECL is goed voor 1.000 bonuspunt.

Uiteraard moeten de bovengenoemde bonuspunten gedeeld worden door het aantal startbewijzen van het betreffende land om de bijdrage aan het landcoëfficiënt te bepalen. Nederland maakt vanavond nog geen aanspraak op bonuspunten. Uiteraard kunnen Ajax en AZ gezamelijk wel 0.800 punt behalen. Portugal heeft vanavond 1 club die in actie komt, welke ook nog niet in aanmerking komt voor bonuspunten. Daarnaast komen er nog 4 Belgische clubs in actie waarvan Club Brugge zich kan verzekeren van de volgende ronde.

#5 🇳🇱 Nederland 57.500

De week begon op dinsdag nog in mineur na de nederlaag van Feyenoord in Rome. Gisterenavond eindigde echter in een polonaise na de winst van PSV op concurrent Frankrijk. Hoe lekker zou het zijn als we deze polonaise vanavond voort kunnen zetten? Gezien de tegenstanders van beide Noord-Hollandse clubs, ligt dat echter niet voor de hand.

Ajax moet het goede voorbeeld geven. Zij ontvangen vanavond om 18:45 uur Brighton & Hove Albion. In de vorige speelronde, onder leiding van Maduro, werd deze wedstrijd kansloos verloren. De huidige trainer, Van ‘t Schip, gaf aan dat ze het vanavond anders gaan proberen. Hopelijk resulteert dat in een positief resultaat. Een nieuwe nederlaag voor Ajax brengt hen namelijk in een hele lastige positie. Op dit moment staan de Amsterdammers met 2 punten onderaan in Groep B. Winst vanavond verbetert Ajax’ perspectief fors en levert 0.400 coëfficiëntenpunt op.

De huidige situatie van AZ is vergelijkbaar met die van Ajax. Vooral door de nederlaag in Bosnië staat AZ nu onderaan in Groep E. Vanavond nemen zij het om 21:00 uur in Engeland tegen Aston Villa. In de vorige speelronde werd er redelijk kansloos verloren van de Engelsen. Een nieuwe nederlaag brengt Europese overwintering in het coëfficiëntenwalhalla serieus in gevaar. Mocht AZ voor een serieuze stunt kunnen zorgen dan levert dat ook 0.400 punt op. Wat het totaal op 0.800 potentiële punten brengt voor het Nederlandse Coëfficiënt.

#6 🇫🇷 Frankrijk 56.331

Onze grootste concurrent voor plaats 5 doet vooralsnog geen goede zaken deze week. PSG verloor dinsdag van AC Milan en RC Lens moest gisteren haar meerdere erkennen in PSV. Zodoende zijn de Fransen deze week nog puntloos en is het verschil met Nederland opgelopen tot 1.169 coëfficiëntenpunt. Vanavond kan Frankrijk echter 1.500 punt verdienen en kan deze achterstand als sneeuw voor de zon verdwenen zijn.

Om 18:45 uur komen eerst Toulouse FC en Stade Rennais aan bod. Eerstgenoemde neemt het thuis op tegen Liverpool FC. Terwijl Rennes, Panathinaikos ontvangt. Toulouse verloor in de vorige speelronde kansloos van Liverpool (5-1) en is terug te vinden op de 3e plaats in Groep E van de EL. Daarnaast wachten ze al 5 wedstrijden op een overwinning. Stade Rennais won in Griekenland met 1-2 en gaat aan kop in Groep F van de EL. Beide clubs komen deze speelronde nog niet in aanmerking voor bonuspunten.

Dat geldt wel voor Lille OSC dat het vanavond in Slowakije opneemt tegen Slovan Bratislava om 21:00 uur. Wanneer Lille wint en onze helden van KÍ Klaksvík niet winnen, alleen dan is Lille verzekert van plaats 1 of 2. Dat betekent dat Frankrijk 0.167 bonuspunt verdient (minimale bonuspunten die Lille sowieso ontvangt). Tegelijkertijd speelt Olympique Marseille in Griekenland tegen AEK Athene. In de Groep van Ajax gaan de Fransen met 5 punten aan kop. Op de voet gevolgd door AEK en Brigthon met 1 punt minder. In Frankrijk was Marseille met 3-1 te sterk voor de Grieken. Bij een nieuwe overwinning kan Marseille al verzekerd zijn van Europese overwintering.

Vier overwinningen en geen winst voor KÍ in Ljbuljana levert 1.500 punt op voor het Franse Coëfficiënt.

#7 🇵🇹 Portugal 50.149

Voor Portugal begon de week nog goed. FC Porto won in eigen huis van Antwerp FC en verzekerde zich zodoende van Europese overwintering. Gisterenavond verliep echter een stuk minder rooskleurig. Zowel Benfica als Braga verloor in Spanje en zag hun kansen op de volgende ronde flink slinken. Vanavond om 21:00 uur komt de enige Portugese troef in actie. Sporting Portugal ontvangt het Poolse Raków Częstochowa in Groep D van de Europa League. In Polen eindigde de heenwedstrijd in een 1-1 gelijkspel en mede daardoor is Sporting terug te vinden op een gedeelde 2e plaats. Vanavond is bij winst Europese overwintering verzekerd, maar kunnen er nog geen bonuspunten verdiend worden. Portugal kan dus maximaal 0.333 coëfficiëntenpunt verdienen.

#8 🇧🇪 België 41.800

Bij onze zuiderburen kan de donderdagavond weer uitlopen op een coëfficiëntenfeest. Vier ploegen in actie betekent 4 keer kans op 0.400 coëfficiëntenpunt. Terwijl Club Brugge zich vanavond bij winst al kan verzekeren van een plek bij de bovenste 2. Dat levert alvast 0.200 bonuspunt op. Daarbij is het wel belangrijk dat Beşiktaş niet wint. In totaal kan er dus 1.800 punt worden toegevoegd aan het Belgische Coëfficiënt.

Eerst is het echter de beurt aan Union Sint-Gilles en KRC Genk die beide om 18:45 uur in actie komen. Union speelt een uitwedstrijd tegen LASK in Oostenrijk. Genk moet naar Hongarije waar zij het opnemen tegen Ferencváros. Beide ploegen zijn goed op weg richting Europese overwintering.

Om 21:00 uur neemt Club Brugge het thuis op tegen het Zwitserse Lugano. Tegelijkertijd neemt KAA Gent het in IJsland op tegen Breiðablik. Brugge kan zich bij winst dus al verzekeren van de volgende ronde van de Conference League. Dan mag Beşiktaş, zoals vermeld, dus niet winnen van Bodø/Glimt. Gent staat bovenaan in haar groep en maakt ook grote kans op Europese overwintering.

Weer een overvol programma op de donderdagavond met voldoende wedstrijden in onze coëfficiëntenregio. Zowel Ajax als AZ kruist de degens met een zware Engelse opponent. Terwijl Frankrijk maar liefst 1.500 punt kan verdienen en onze Zuiderburen zelfs 1.800 punt. Uiteraard houden we ook de prestaties van Portugal en KÍ Klaksvík in de gaten.

Wordt vervolgd!

Author

Fervent voetballiefhebber, cijfergoeroe en geobsedeerd door de Coëfficiëntenpolonaise.

Write A Comment