Gisterenavond hebben de eerste 2 clubs zich geplaatst voor de laatste 16 van de Champions League. In Groep G wisten zowel Manchester City als RB Leipzig te winnen, waardoor zij beide al zeker zijn van een plaats bij de bovenste 2. Tegelijkertijd verzekerde Atlético Madrid, Lazio, FC Barcelona en FC Porto zich van Europese overwintering. Feyenoord had zich daar ook bij kunnen scharen. Helaas verloren zij in Rome met 1-0 van Lazio. De Rotterdammers zakten daardoor naar de derde plaats in Groep E. Met goede papieren om te overwinteren en de 8ste finales van de CL zijn ook nog in het zicht.

Vanavond kunnen Bayern München, Arsenal, Real Madrid, Internazionale en Real Sociedad zich ook al voegen bij de beste 16 van Europa. Voor Bayern en Real geldt dat een overwinning voldoende is. De andere zijn afhankelijk van het resultaat op het andere veld. Plaatsing voor de knock-out fase van de Champions League levert 5.000 bonuspunt op voor het clubcoëfficiënt. Ongeacht of je eerste of tweede wordt in de groep. De bijdrage voor het landcoëfficiënt is, uiteraard, afhankelijk van het aantal Europese startbewijzen van het land. Bijvoorbeeld, Engeland heeft 8 startbewijzen (5.000 /8) is 0.625 bonuspunt voor het landcoëfficiënt.

De belangrijkste wedstrijd van vandaag voor het Nederlandse Coëfficiënt is zonder twijfel die tussen PSV en RC Lens. In een onderlinge strijd kunnen wij de voorsprong vergroten tot 1.169 punt. Andersom kan deze natuurlijk ook verkleind worden tot 0.436 coëfficiëntenpunt. Hier beschouwen wij kort op voor en tegelijkertijd werpen we een blik op Portugal en kijken we met een schuin oog naar de prestaties van FC Salzburg vanwege het WK voor clubs.

#5 🇳🇱 Nederland 57.100

Gisteren leek Feyenoord lange tijd de betere ten opzichte van Lazio. Aan het eind van de rit liepen de Italianen echter juichend van het veld, 1-0. Dit brengt Feyenoord op een voorlopige 3e plaats in Groep E. De volgende wedstrijd thuis tegen Atlético gaat cruciaal zijn.

PSV speelt vanavond al een cruciale wedstrijd. In eigen huis ontvangen zij om 21:00 uur RC Lens. Wilt PSV zicht houden op het bereiken van de volgende ronde in de CL dan moet er gewonnen worden. In de vorige speelronde eindigde deze wedstrijd met 1-1 gelijk in Frankrijk. PSV kwam nog op voorsprong, maar gezien het spelbeeld maakte Lens de verdiende gelijkmaker. Daardoor zijn de Eindhovenaren na 3 groepswedstrijden nog zonder overwinning. Terwijl in eigen land elke wedstrijd nog gewonnen is. Naast het belang voor PSV zelf is er ook nog het belang van het Nederlandse Coëfficiënt. Welke bij een overwinning een boost krijgt van 0.400 punt, wat onze voorsprong op Frankrijk vergroot tot 1.169 coëfficiëntenpunt.

#6 🇫🇷 Frankrijk 56.331

Frankrijk profiteerde gisteren niet van een puntloze Hollandse avond. In tegendeel, ook de Fransen beleefde een avond zonder coëfficiëntenpunten. PSG verloor uit tegen AC Milan met 2-1. Waardoor de stand in Groep F ongekend spannend is. Elke ploeg maakt nog kans op het bereiken van de volgende ronde, maar ook op Europese uitschakeling.

Zoals vermeld neemt RC Lens het vanavond in Eindhoven op tegen PSV, aanvang 21:00. Lens doet bij een overwinning hele goede zaken en zijn dan al verzekerd van Europese overwintering. Mocht Arsenal tegelijkertijd weten te winnen van Sevilla, dan kan een plaats bij de bovenste 2 hen bijna niet meer ontgaan. Een overwinning vanavond is goed voor 0.333 punt en verkleind het gat met de felbegeerde 5e plaats tot 0.436 coëfficiëntenpunt.

#7 🇵🇹 Portugal 50.149

FC Porto gaf gisteren het goede voorbeeld door in eigen huis met 2-0 te winnen van Antwerp FC. Zodoende is Porto al verzekerd van Europese overwintering en heeft het goede papieren om bij de bovenste 2 te eindigen. SL Benfica en Sporting Braga zullen dit voorbeeld maar wat graag volgen. Hun Europese campagne kan vooralsnog als teleurstellend worden bestempeld.

SL Benfica trapt de Portugese avond af met een uitwedstrijd in Spanje om 18:45 uur tegen Real Sociedad. Benfica staat voorlopig puntloos onderaan in Groep D, terwijl Real Sociedad met 7 punten aan kop gaat. In de vVorige speelronde namen beide ploegen het ook tegen elkaar op en toen trok Sociedad met 0-1 aan het langste eind. Een nieuwe nederlaag vanavond betekent in ieder geval dat de laatste 16 van de CL niet meer bereikt kan worden. Een overwinning betekent daarentegen 0.333 punt voor het Portugese Coëfficiënt en biedt hoop voor Europese overwintering.

Sporting Braga speelt ook een uitwedstrijd in Spanje. Zij spelen om 21:00 uur tegen Real Madrid. Braga wist tot nog 3 punten te verzamelen en staat daarmee op de 3e plaats in Groep C. Terwijl Real nog foutloos is en logischerwijs aan kop gaat en bij een overwinning vanavond al zeker is van de volgende ronde. Een stunt van Braga zal 0.333 punt opleveren. Wat het totaal voor Portugal vanavond op 0.667 coëfficiëntenpunt kan brengen.

WK Clubs 2025

Veel is er nog onbekend betreft het nieuwe WK voor Clubs in 2025. Wat echter wel met zekerheid gezegd lijkt te kunnen worden is dat de prestaties van FC Salzburg van invloed zullen zijn om het wel of niet meedoen van een Nederlandse club. Om 21:00 uur ontvangen zij vanavond Internazionale. In de vorige speelronde waren de Italianen nog met 2-1 te sterk. Het zou gunstig zijn als zij vanavond weer de betere blijken te zijn.

Deel 3 van het treffen tussen Nederland en Frankrijk staat vanavond op het programma. Nadat de deel 1 en 2 in een gelijkspel zijn geëindigd, nemen PSV en RC Lens het vanavond om 21:00 tegen elkaar op. Om 18:45 uur begint de avond al, met; Real Sociedad – SL Benfica en Napoli – Union Berlin. Vervolgens komen ook, onder andere, SL Benfica en FC Salzburg in actie en kunnen verscheidene clubs zich al onder de beste 16 scharen.

Wordt vervolgd!

Author

Fervent voetballiefhebber, cijfergoeroe en geobsedeerd door de Coëfficiëntenpolonaise.

Write A Comment