We zijn halverwege alle groepsfases van de drie Europese clubtoernooien. Vanavond kunnen 3 ploegen zich al kwalificeren voor een plaats bij de beste 16 van de Champions League. Dit geldt voor Manchester City, RB Leipzig en FC Barcelona. Voor Barcelona en City geldt dat een overwinning voldoet. RB Leipzig is bij winst afhankelijk van het resultaat bij de andere wedstrijd. Plaatsing voor de knock-out fase van de CL levert 5.000 bonuspunt op voor het clubcoëfficiënt. Ongeacht of je eerste of tweede wordt in de groep. De bijdrage voor het landcoëfficiënt is, uiteraard, afhankelijk van het aantal Europese startbewijzen van het land. Bijvoorbeeld, Engeland heeft 8 startbewijzen (5.000 /8) is 0.625 bonuspunt voor het landcoëfficiënt.

Feyenoord kan zich vanavond nog niet verzekeren van een plaats bij de laatste 16. Een overwinning is wel een stap in de goede richting EN voldoende om te overwinteren. FC Porto en Paris Saint-Germain staan voor een gelijk scenario. Zoals je van ons gewend bent, blikken wij per land kort vooruit.

#5 🇳🇱 Nederland 57.100

Feyenoord neemt het vanavond in Rome om 21:00 uur op tegen Lazio. De Rotterdammers gaan aan kop met 6 punten uit 3 wedstrijden. Gevolgd door Atlético dat 1 punt minder heeft en de Italianen die 2 punten minder hebben. In de vorige ronde was Feyenoord in eigen huis veel te sterk voor Lazio. De wedstrijd einidgde in een terechte 3-1 overwinning. Gezien het spelbeeld van toen, moet de ploeg van Arne Slot vanavond weer een gooi kunnen doen naar de overwinning. Al moeten zij het wel doen zonder uitsupporters. Een nieuwe overwinning zal een megastap zijn richting de volgende ronde. Al zorgt een gelijkspel er ook al voor dat het onderlinge resultaat in Rotterdams voordeel uitpakt. Daarnaast zou een overwinning van Feyenoord betekenen dat Feyenoord in ieder geval derde eindigt. Dat zou overwintering betekenen en 0.400 coëfficiëntenpunt opleveren voor Nederland.

#6 🇫🇷 Frankrijk 56.331

De achterstand van Frankrijk op de felbegeerde 5e plaats slinkt speelronde per speelronde en bedraagt nog ‘maar’ 0.769 punt. In theorie zou Frankrijk na donderdag alweer op de 5e plaats kunnen staan. Vanavond kan Paris Saint-Germain zich, net als Feyenoord, verzekeren van overwintering. Winst tegen AC Milan zou daar voldoende voor zijn. Deze wedstrijd wordt vanavond in Italië om 21:00 uur gespeeld. PSG gaat aan kop in Groep F, terwijl AC Milan de laatste plaats bekleedt. In de vorige ronden waren de Fransen met 3-0 overduidelijk te sterk voor de Italianen. Eenzelfde resultaat vanavond zorgt voor 0.333 punt voor het Franse Coëfficiënt.

#7 🇵🇹 Portugal 49.816

FC Porto is voorlopig de Portugese hoop betreft de coëfficiëntenranglijst. Vooralsnog zijn zij de enige van de 3 clubs uitkomend in de Champions League met uitzicht op de volgende ronde. Dat uitzicht kan vanavond na een nieuwe overwinning zelfs verbeterd worden. Om 21:00 uur ontvangen zij in eigen huis, het nog puntloze, Antwerp FC. Porto bezet op dit moment de 2e plaats in Groep H met 6 punten. Antwerp staat logischerwijs onderaan. In de vorige speelronde was Porto al met 1-4 te sterk voor de Belgen. Een nieuwe overwinning verzekert de Portugezen van Europese overwintering en levert 0.333 coëfficiëntenpunt op.

#8 🇧🇪 België 41.800

België heeft dit seizoen al enorm veel punten gescoord, gezien hun voorlopig 2e plaats op de ranglijst van dit seizoen. Hun punten zijn echter vooral gehaald in de Conference League. De Europa- en Champions League lijkt vooralsnog een trede te hoog voor de Belgische ploegen. Vooral Antwerp FC heeft het moeilijk in het Miljardenbal. Al haar groepswedstrijden gingen vooralsnog verloren waardoor zij nog puntloos onderaan staan in hun groep. Vanavond spelen zij om 21:00 uur uit tegen FC Porto. Wanneer er niet gewonnen wordt is overwinteren in de CL al niet meer mogelijk. Een nieuwe nederlaag kan zelfs Europese uitschakeling al na 4 wedstrijden inluiden. Een stuntje vanavond in Portugal levert evengoed 0.400 coëfficiëntpunt op.

Vanavond kunnen de eerste beslissingen al vallen in de Champions League. Alle wedstrijden van belang in onze regio vangen tegelijkertijd aan. Om 18:45 uur zijn er ook al 2 heerlijke affiches; Borussia Dortmund – Newcastle United en Shakhtar Donetsk – FC Barcelona. Feyenoord gaat vanavond al op voor Europese overwintering en datzelfde geldt voor PSG en FC Porto.

Wordt vervolgd!

Author

Fervent voetballiefhebber, cijfergoeroe en geobsedeerd door de Coëfficiëntenpolonaise.

2 Comments

  1. Dank! Als Feyenoord wint vanavond, zijn ze sowieso zeker van de 3e plek, want Celtic en Lazio kunnen niet allebei al hun wedstrijden winnen. Veel plezier allemaal!

Write A Comment