De donderdag was voorheen de mooiste dag van de week voor het Nederlandse Coëfficiënt. Deze week blijkt echter dat de dinsdag en woensdag ook mooi kunnen zijn. Na het gelijke spel van PSV op dinsdag won Feyenoord gisteren overtuigend met 3-1 van Lazio. Dat heeft al 0.600 coëfficiëntenpunt in het laatje gebracht wat het seizoentotaal al op 5.800 punt brengt. Slechts 4 landen wisten dit seizoen vooralsnog meer punten te halen. Concurrent Frankrijk deed het met een winstpartij en een gelijkspel even goed, maar verzamelde minder punten doordat zij meer Europese startbewijzen hebben.

Vanavond is het aan AZ en Ajax om ons totaal nog verder te verhogen. Voor beide wordt het echter een hels karwei gezien de tegenstanders. Voor Frankrijk is dit seizoen de donderdag een rendabele avond gebleken. Vanavond hebben zij 4 troeven die in actie komen. Drie daarvan zijn op papier de favoriet. Voor Portugal komt alleen Sporting in actie en onze Belgische buren kunnen op voor 1.600 coëfficiëntenpunt.

#5 🇳🇱 Nederland 57.100

PSV en Feyenoord zorgden voor een goede start van deze coëfficiëntenweek. Vanavond is het achtereenvolgens aan AZ en Ajax. Beide treffen een Engelse tegenstander. AZ ontvangt om 18.45 uur Aston Villa in Groep E van de Conference League. De Alkmaarders hebben zichzelf een hele slechte dienst bewezen door in de eerste speelronde een 0-3 voorsprong uit handen te geven. De tweede wedstrijd werd wel gewonnen, 1-0 thuis tegen Legia. Doordat alle vier de clubs allen 1 keer wisten te wisten zijn er nog geen verschillen in deze groep. AZ wacht nu een tweeluik met op papier de sterkste tegenstander uit de groep.

Ajax sluit de Nederlandse coëfficiëntenweek om 21:00 uur af met een lastige uitwedstrijd tegen Brighton & Hove Albion. Brighton begon dit seizoen enorm voortvarend, maar wist van de afgelopen 7 wedstrijden slechts 1 keer te winnen. In Groep B van de Europa League werd thuis verloren van AEK Athene en uit met 2-2 gelijk gespeeld tegen Olympique Marseille. Zodoende bezetten de Engelsen op dit moment de laatste plaats in de groep. Ajax doet het met 2 gelijke spelen ietsjes beter en bezet daarmee de gedeelde tweede plaats. De huidige reeks van de Amsterdammers is echter nog veel slechter. Al 8 wedstrijden op een rij werd er al niet meer gewonnen en 5 daarvan gingen verloren. Dit kostte trainer Steijn zijn kop waardoor vanavond Maduro langs de lijn staat. Een overwinning zou een aangename verrassing zijn, maar met een gelijkspel mag men ook al blij zijn.

In het geval dat beide Engelse clubs verslagen worden, levert dat 0.800 coëfficiëntenpunt op.

#6 🇫🇷 Frankrijk 55.331

Op voorhand lijkt het een mooie avond voor de Fransen te gaan worden. Wat een passend vervolg zal zijn op de eerdere resultaten van deze week. RC Lens speelde thuis gelijk tegen PSV en PSG was in eigen huis veel te sterk voor AC Milan. Zoals gezegd komen er vanavond 4 Franse clubs in actie waarvan 3 in de Europa League.

Om 18.45 uur speelt Lille OSC een thuiswedstrijd tegen Slovan Bratislava in Groep A van de Conference League. Tegelijkertijd ontvangt Olympique Marseille, AEK Athene in de groep van Ajax. Lille begon haar groepsfase met een 2-0 overwinning op Olimpija Ljubljana om vervolgens met 0-0 gelijk te spelen tegen stuntploeg KÍ Klaksvík. Een resultaat dat veel teweeg bracht en waarschijnlijk eindigt in het uitvak op 14 december. De tegenstander uit Bratislava won haar beide wedstrijd en gaat logischerwijs aan kop. Marseille speelde beide groepswedstrijden gelijk en treft vanavond met AEK de verrassende koploper uit de groep. Met 1 overwinning uit de laatste 8 wedstrijden verkeren ook zij niet in een goede vorm. Op papier zijn ze echter wel de favoriet voor vanavond.

De andere 2 Franse clubs spelen vanavond om 21:00 uur een uitwedstrijd. Toulouse treft met Liverpool FC de sterkste tegenstander. De Engelsen wisten beide groepswedstrijden in Groep E te winnen. Toulouse heeft het met 4 punten uit 2 wedstrijden ook goed gedaan. Stade Rennais moet voor haar wedstrijd naar Griekenland en neemt het op tegen Panathinaikos. In eigen huis wist Rennes met 3-0 te winnen van Maccabi Haifa om vervolgens met 1-0 te verliezen in Villarreal. De Grieken gaan met 4 punten aan kop in Groep F. Griekenland kan vanavond dus zorgen voor een nieuwe massale Sirtaki in Nederland. In het beste geval, voor Frankrijk, wordt er vanavond 1.333 punt toegevoegd aan het Franse Coëfficiënt.

#7 🇵🇹 Portugal 49.649

Afgelopen dinsdag verliep desastreus voor Portugal en ook gisteren leek het de verkeerde kant op te gaan. FC Porto wist echter na rust een 1-0 achterstand om te buigen in een 1-4 overwinning bij Antwerp FC. Zodoende heeft Porto goede papieren om de laatste 16 te bereiken van de CL. Vanavond kan Sporting Portugal het Portugese weektotaal verdubbelen. Dan moet er vanavond om 18.45 uur wel gewonnen worden van Raków Częstochowa in Polen. Sporting bezet op dit moment de tweede plaats in Groep D van de Europa League met 3 punten uit 2 wedstrijden. Hun Poolse tegenstander staat nog puntloos onderaan. Een overwinning van Sporting zal goed zijn voor 0.333 coëfficiëntenpunt.

#8 🇧🇪 België 40.400

Antwerp FC ging gisteren, weer, hard onderuit in de Champions League waardoor hun teller nog op 0 punten staat. Union Sint-Gillis is ook matig begonnen aan hun Europa League campagne. De Belgische punten worden echter veelvuldig gescoord in de Conference League en daarin komen vanavond weer 3 Belgische clubs in actie.

Om 18.45 uur ontvangt KAA Gent de IJslandse debutant, Breiðablik Kópavogur. Tegelijkertijd speelt Club Brugge een uitwedstrijd in Zwitserland tegen FC Lugano. Gent zou op zeker voor punten moeten zorgen. Brugge treft een zwaardere tegenstander, maar zal ook als favoriet aan de aftrap staan.

Racing Genk ontvangt om 21.00 uur het Hongaarse Ferencváros. Beide teams gaan met 4 punten gedeeld aan kop. Ook om 21.00 uur ontvangt Union Sint-Gillis het nog puntloze LASK in de EL. Wilt Union enige rol van betekenis gaan spelen, dan moet deze wedstrijd gewonnen worden. In totaal kunnen de Belgen vanavond 1.600 punt behalen.

Twee zware wedstrijden voor AZ en Ajax en op het oog een grote kans op veel Franse coëfficiëntenpunten is niet het perfecte recept voor een mooie Nederlandse coëfficiëntenavond. De bal is echter rond dus wie weet hoe de avond eindigt? De Portugese hoop ligt in de handen van Sporting en in België zou vanavond zomaar de polonaise kunnen uitbarsten. Wij hopen echter op een Sirtaki en een nieuwe stunt van KÍ Klaksvík!

Wordt vervolgd!

Author

Fervent voetballiefhebber, cijfergoeroe en geobsedeerd door de Coëfficiëntenpolonaise.

Write A Comment