Na drie weken zonder Europees clubvoetbal, staat speelronde 3 eindelijk voor de deur. In de tussentijd bleef PSV in eigen land maar winnen, plaatste het Nederlands elftal zich zo goed als zeker voor het EK, ging er hagelslag richting de Faeröer en nam Ajax afscheid van trainer Steijn. Nu is het weer tijd voor de hoofdzaak van ons mooiste spelletje, Europees clubvoetbal. We beginnen de week direct met een kraker tussen Nederland en Frankrijk om plaats 5.

Vanavond en morgen worden er uiteraard weer 8 groepswedstrijden in de Champions League gespeeld. De donderdag heeft weer een bomvol programma met 15 wedstrijden in de Europa- en Conference League. De twee nog actieve Israëlische clubs komen deze week niet in actie. Met vanavond PSV, morgenavond Feyenoord en AZ en Ajax op de donderdagavond wordt de Nederlandse coëfficiëntenvolger weer op haar wenken bediend. Concurrenten Frankrijk en Portugal komen ook alle avonden in actie. Terwijl we België alleen morgen en donderdag in actie zien.

#5 🇳🇱 Nederland 56.500

Zo goed als het PSV afgaat in de eigen competitie, zo zwaar hebben zij het in Groep B van de Champions League. Uit in Londen werd er met 4-0 verloren van Arsenal en in eigen huis werd er ternauwernood een gelijkspel uitgesleept tegen Sevilla. Zodoende bezetten de Eindhovenaren de laatste plaats in de groep. Vanavond staat er dan ook een enorm belangrijke wedstrijd op het programma. Om 21.00 uur spelen ze in Stade Bollaert-Delelis tegen RC Lens. Belangrijk voor Europese overwintering en voor de strijd om plaats 5 met Frankrijk. De Fransen bezetten, verrassend, de koppositie in de groep. Terwijl het hen bijzonder moeilijk afgaat in eigen land, gezien hun huidige 15e plaats. Ook Lens speelde gelijk tegen Sevilla, maar zij wisten in eigen huis van Arsenal te winnen.

Winst brengt PSV vanavond weer terug in de strijd om de bovenste 2 plaatsen en levert 0.400 punt op voor het Nederlandse Coëfficiënt. Gezien de directe confrontatie met Frankrijk kan er weer gesproken worden over een 0.733 punten wedstrijd.

#6 🇫🇷 Frankrijk 54.831

Langzaam maar zeker verkleint Frankrijk haar achterstand op Nederland. Beide Europese speelrondes (sinds de groepsfase) wisten de Fransen meer punten te behalen dan wij. Aangezien wij meer punten wisten te halen in de voorrondes heeft Nederland dit seizoen wel meer coëfficiëntenpunten behaald. Met als resultaat dat de huidige Franse achterstand 1.669 punt bedraagt. RC Lens is een van de redenen dat het gat verkleind is. Zij zijn na een winstpartij en een gelijkspel de trotse koploper in Groep B van de Champions League. Zoals besproken nemen zij het vanavond in eigen huis op tegen PSV. In de eigen competitie wil het nog niet bepaald vlotten. Met slechts 9 punten uit even zoveel wedstrijden staat Lens op een teleurstellende 15e plaats. In Europa gaat het hen echter een stuk beter af en die reeks zouden zij maar wat graag willen voortzetten. Winst is goed voor 0.333 coëfficiëntenpunt en daarmee zal de achterstand verder verkleind worden.

#7 🇵🇹 Portugal 49.316

De vorige speelronde verliep niet gunstig voor de Portugese clubs. Sporting Braga gaf nog het goede voorbeeld door haar wedstrijd te winnen, 2-3 bij Union Berlin. De overige 3 clubs verloren echter allemaal, waardoor het een karige week bleek voor Portugal. De huidige achterstand op Frankrijk bedraagt al meer dan 5.5 punt en de voorsprong op de Belgen is nog veel groter. Dus we mogen wel spreken van een Niemandsland. Vanavond kan er echter wel 0.667 punt aan het Portugese Coëfficiënt worden toegevoegd. Zowel Sporting Braga als SL Benfica speelt vanavond om 21.00 uur een thuiswedstrijd in de Champions League.

Braga ontvangt, het nog ongeslagen, Real Madrid. De Spanjaarden gaan logischerwijs aan kop in Groep C met 6 punten uit 2 wedstrijden. Gevolgd door Braga en Napoli met beide 3 punten. Benfica ontvangt ook een Spaanse club. Zij ontvangen met Real Sociedad een tegenstander van een minder kaliber. De Portugezen staan echter puntloos onderaan in Groep D, terwijl de Spanjaarden met 4 punten aan kop gaan. Vanavond is dus een must-win wedstrijd voor Benfica. Twee overwinning zijn lastig, maar tegelijkertijd goed voor 0.667 coëfficiëntenpunt.

Vanavond als hoofdact een heuse coëfficiëntenclash tussen Frankrijk en Nederland. Om 21.00 uur ontvangt RC Lens, PSV. Tegelijkertijd spelen beide Portugese clubs een thuiswedstrijd!

Wordt vervolgd!

Author

Fervent voetballiefhebber, cijfergoeroe en geobsedeerd door de Coëfficiëntenpolonaise.

Write A Comment