Donderdagavond; Europa- & Conference League avond! 32 wedstrijden in totaal: 1 om 16:30 uur, 15 om 18:45 uur en nog eens 16 vanaf 21:00. Dat belooft weer een heerlijke voetbalavond te worden. Een avond waarin 0.800 punt voor het Nederlandse Coëfficiënt verdiend kan worden. De dinsdag- en woensdagavond was nog niet bepaald aan ons besteed. Zowel PSV als Feyenoord maakte aanspraak op de overwinning, maar alleen PSV wist 0.200 coëfficiëntenpunt te behalen. Door een gelijkmaker vlak voor tijd. Feyenoord kreeg de complimenten, maar de punten bleven in Madrid. “Gelukkig” haalde Frankrijk en Portugal ook niet het maximaal aantal punten.

Vanavond is het aan Ajax en AZ om voor de Nederlandse coëfficiëntenpunten te zorgen. Al wordt dat voor beide geen gemakkelijke opgave. Frankrijk kan vandaag enorme goede zaken doen. In theorie kunnen zij het gat tot plaats 5 verkleinen tot 0.403 punt. Er komen vandaag namelijk 4 Franse clubs in actie. Voor Portugal komt alleen Sporting Portugal in actie en onze buren uit België kunnen vanavond maar liefst 1.600 punt behalen.

#5 🇳🇱 Nederland 55.900

Van de mogelijke 2.400 coëfficiëntenpunt die Nederland vooralsnog had kunnen verzamelen in de groepsfases, zijn er slechts 0.800 behaald. AZ leek er daar 0.400 aan toe te voegen, echter bleek een 0-3 ruststand niet voldoende om de punten mee naar Nederland te nemen. Vanavond kunnen we dit totaal verdubbelen, echter moeten zowel Ajax als AZ dan wel weten te winnen.

Ajax trapt de Nederlandse avond om 18:45 uur af in Athene. Daar kruizen zij de degens met AEK Athene. De Amsterdammers speelden de eerste wedstrijd met 3-3 gelijk tegen Olympique Marseille. Terwijl AEK verrassend met 2-3 afrekende met Brighton & Hove Albion in Engeland. Zodoende gaan de Grieken aan kop in Groep B van de Europa League. In de eigen competitie heeft AEK wisselend succes behaald waardoor het nu op de 5e plaats is terug te vinden. Over Ajax is de afgelopen tijd voldoende geschreven. Daar gaat het sportief en bestuurlijk niet voor de wind. Een overwinning vanavond zou dan ook meer dan welkom zijn. Daarnaast levert dat 0.400 coëfficiëntenpunt op.

AZ bewees zichzelf vorige speelronde een enorm slechte dienst. In Bosnië en Herzegovina stond er een 0-3 ruststand op het scorebord tegen HŠK Zrinjski. Na 90 minuten stond op hetzelfde scorebord een 4-3 einstand. Minstens zo verrassend was de eindstand in Polen tussen Legia Warschau en Aston Villa. De thuisploeg wist met 3-2 te winnen. Vanavond om 21:00 uur komt Legia op bezoek in Alkmaar. Voor AZ telt vanavond alleen de overwinning, anders bevinden zij zich na 2 wedstrijden al in een lastig parket. Winst zou 0.400 punt toevoegen aan het Nederlandse Coëfficiënt!

#6 🇫🇷 Frankrijk 54.164

Frankrijk had een nagenoeg perfecte start van de week. Op dinsdag wist RC Lens namelijk met 2-1 te winnen van Arsenal. Gisteren verloor PSG echter kansloos met 4-1 in en tegen Newcastle. Zodoende heeft Frankrijk deze week 0.333 coëfficiëntenpunt behaald en het gat met Nederland al verkleind tot 1.736 punt. Op donderdagen zijn de Fransen met 4 teams enorm goed vertegenwoordigd en kan er nog eens 1.333 punt verdiend worden.

Om 18:45 uur komen Olympique Marseille (EL) en Lille OSC (ECL) in actie. Marseille neemt het, in de groep van Ajax, in eigen huis op tegen Brighton & Hove Albion. Ook Marseille beleeft moeilijke sportieve en bestuurlijke tijden. Van de laatste 5 wedstrijden werd er geen enkele gewonnen. Tegelijkertijd neemt Lille het op de Faeröer op tegen KÍ Klaksvík. Het zal de eerste thuiswedstrijd ooit zijn in een Europese groepsfase die plaats vindt op de Faeröer. Op papier zou dit een makkelijke overwinning moeten opleveren, echter heeft KÍ ons beloofd hun uiterste best te doen.

Om 21:00 uur komen de overige 2 Franse clubs in actie. Toulouse ontvangt in eigen huis LASK Linz en Stade Rennais gaat op bezoek bij Villarreal. Eerstgenoemde speelde hun eerste wedstrijd met 1-1 gelijk tegen Union Sint-Gillis. Terwijl LASK met 3-1 verloor in eigen huis van Liverpool. Rennes was de vorige speelronde veel te sterk voor Maccabi Haifa. In eigen huis werd er met 3-0 gewonnen. Villarreal verloor in Griekenland met 2-0 van Panathinaikos en beleefde zodoende een minder goed begin.

Mochten alle Franse clubs vanavond weten te winnen dan wordt er 1.333 punt toegevoegd aan het Franse Coëfficiënt. In theorie kan het gat met Nederland verkleind worden tot 0.403 punt.

#7 🇵🇹 Portugal 49.316

Ook de Portugese coëfficiëntweek begon enorm goed. SC Braga wist een 2-0 achterstand om te draaien in een 2-3 overwinning tegen Union Berlin. Later op de avond verloor SL Benfica met 1-0 bij Internazionale. Gisteren verloor ook Porto, in eigen huis, van FC Barcelona met 0-1. Tot dusver behaalde Portugal dus ‘slechts’ 0.333 coëfficiëntpunt, welke vanavond verdubbeld kan worden.

Om 18:45 uur neemt Sporting Portugal het namelijk in eigen huis op tegen Atalanta Bergamo. Beide teams hebben hun eerste groepswedstrijd gewonnen. Sporting was in Oostenrijk met 1-2 te sterk voor Sturm Graz en de Italianen wonnen in eigen huis met 2-0 van Raków Częstochowa. De winnaar van vandaag gaat dus na vanavond alleen aan kop in Groep D van de Europa League. Mocht Sporting als winnaar uit de bus komen dan verdient Portugal 0.333 punt.

#8 🇧🇪 België 39.200

België leek gisteren hard op weg naar 0.400 coëfficiëntenpunt, maar eindigde met lege handen. Antwerp FC stond bij rust met 2-0 voor tegen Shakhtar Donetsk. Na de thee draaiden de Oekraïners de wedstrijd echter volledig om in een 2-3 overwinning. In de allerlaatste minuut kreeg Antwerp nog de uitgelezen kans om op gelijke hoogte te komen. De toegekende penalty werd echter naast het doel geschoten.

Vanavond kan er echter 1.600 coëfficiëntenpunt behaald worden en dat zou gisterenavond snel doen vergeten. Dan moeten alle vier de Belgische clubs vanavond wel zien te winnen en vooral voor Union Sint-Gillis gaat dat een lastige opgave worden. Zij nemen het vanavond om 21:00 uur in Liverpool op tegen de plaatselijke FC in Groep E van de EL. Tegelijkertijd speelt Racing Genk uit tegen FK Čukarički in Servië.

Eerder op de avond, vanaf 18:45uur, ontvangt KAA Gent, Maccabi Tel Aviv en speelt Club Brugge uit tegen FK Bodø/Glimt. Beide in de groepsfase van de Conference League. Alle vier de Belgische clubs speelden hun eerste groepswedstrijd gelijk. Zoals gezegd leveren 4 overwinning vanavond 1.600 coëfficiëntenpunt op!

Donderdagavond maakt dus nog steeds haar naam waar als mooiste avond van de week. Met Ajax om 18:45 uur en AZ vanaf 21:00 uur is er al een avondvullend programma voor de Nederlandse voetbalvolger. Voor de coëfficiëntenfetisjisten komt de concurrentie ook nog volop in actie.

Wordt vervolgd!

Author

Fervent voetballiefhebber, cijfergoeroe en geobsedeerd door de Coëfficiëntenpolonaise.

Write A Comment