Donderdagavond; Europa- en Conference League avond en ook wel bekend als de mooiste avond van de week. Vanavond is daar geen uitzondering op. Op het programma staan 16 EL en 15 ECL wedstrijden, waaronder een clash tussen Nederland en Frankrijk. Genoeg redenen om vanavond vanaf 18:45 uur aan de buis gekluisterd te zitten.

Gisteren was niet per se een goede avond voor het Nederlandse Coëfficiënt. PSV kwam veel te kort in Londen tegen Arsenal en werd op een 4-0 nederlaag getrakteerd. Concurrent Frankrijk profiteerde daar goed van en liep 0.500 punt in. OSC Lille won ‘s middags van Olimpija Ljubljana (ECL) en RC Lens sleepte een gelijkspel uit het vuur in en tegen Sevilla. Portugal bleef puntloos, doordat zowel SL Benfica als SC Braga een thuisnederlaag leed.

Vandaag is er volop actie in onze coëfficiëntenregio. Noord-Holland troef vanavond wanneer AZ (ECL) en Ajax (EL) in actie komen. Frankrijk heeft maar liefst 3 ijzers in het Europa League vuur en voor Portugal komt alleen Sporting in actie. Het Belgische Coëfficiënt kan een enorme boost krijgen met kans op 1.600 punt. Daarnaast maken IJsland, Faeröer en Bosnië en Herzegovina vanavond hun debuut in een Europese groepsfase. Uiteraard beschouwen wij weer op alles voor.

#5 🇳🇱 Nederland 55.500

Wisselend succes vooralsnog. Feyenoord won van Celtic terwijl PSV verloor van Arsenal. Zodoende werd er vooralsnog 0.400 coëfficiëntenpunt verdiend deze week. Daar kan vanavond nog 0.800 punt aan worden toegevoegd. Dan moeten wel zowel AZ als Ajax hun wedstrijd zien te winnen.

AZ trapt de Nederlandse avond af met een uitwedstrijd in Bosnië tegen, debutant, HŠK Zrinjski om 18:45 uur. De Alkmaarders treffen de Bosnisch kampioen welke al 4 Europese voorrondes heeft gespeeld. Zij begonnen in de eerste voorronde van de CL, welke nog gewonnen werd. Na uitschakeling in de tweede voorronde CL werd er in de derde voorronde EL gewonnen van Breiðablik. In de playoffs van de EL bleek LASK Linz te sterk waardoor Zrinjski haar debuut in de Conference League maakt. AZ plaatste zich ternauwernood voor de groepsfase door in de play-offs na penalties te winnen van SK Brann. In het vervolg werden alle competitiewedstrijden winnend afgesloten. Dat gecombineerd met het feit dat AZ de club met de meeste punten ooit in de ECL is, moet er toe kunnen leiden dat er een goed resultaat behaald wordt.

Bij Ajax gaat het dit seizoen alles behalve goed. Van de 6 officiële wedstrijden werden er slechts 2 gewonnen en in de Eredivisie bezet het de 12e plaats. De laatste 3 wedstrijden werden niet gewonnen en bestuurlijk is het een chaos. Vanavond staan ze wel voor een hele belangrijke opgave met het oog op het Nederlandse Coëfficiënt. Om 21:00 uur ontvangen de Amsterdammers Olympique Marseille. Waar het misschien wel een nog grotere chaos is. De trainer stapte uit eigen beweging op en het bestuur wordt bedreigd door de eigen aanhang. Twee zwalkende clubs nemen het tegen elkaar in een wedstrijd die enorm belangrijk is voor plaats 5 op de ranglijst.

#6 🇫🇷 Frankrijk 53.164

Frankrijk verzamelde deze week al 0.833 coëfficiëntenpunt. Door de winst van PSG en Lille OSC en het gelijke spel van RC Lens. Vanavond kan daar nog eens 1.000 punt aan toegevoegd worden. Frankrijk komt namelijk met 3 clubs uit in de groepsfase van de Europa League.

Toulouse FC en Stade Rennais trappen om 18:45 gelijktijdig de Franse voetbalavond af. Eerstgenoemde neemt het uit op tegen Union Sint-Gillis in Groep E. Waarin verder Liverpool en LASK Linz zijn ingedeeld. Rennes ontvangt in eigen huis Maccabi Haifa in Groep F. Welke wordt gecompleteerd door Villarreal en Panathinaikos. Voor beide Franse clubs geldt dat overwinteren zeker tot de mogelijkheden behoort.

Zoals al eerder vermeld neemt Olympique Marseille het om 21:00 uur op tegen Ajax. Bij beide gaat het sportief en bestuurlijk niet voor de wind en de loting was hen ook niet goed gezind. In Groep B werden zij verder gekoppeld aan Brighton & Hove Albion en AEK Athene. Je zou dus kunnen spreken van de Groep des Doods.

#7 🇵🇹 Portugal 48.649

Portugal profiteerde gisteren niet van de puntloze Nederlandse voetbalavond. Beide clubs hadden een valse start en verloren hun eerste groepsduel in eigen huis. Zodoende staat de teller deze week op 0.333 Portugees coëfficiëntenpunt. Dit aantal kan vanavond nog verdubbeld worden.

Sporting Portugal neemt het vanavond om 21:00 uur op tegen Sturm Graz in Groep D van de Europa League. Gelijktijdig wordt de andere wedstrijd in de groep tussen Atalanta en Raków Częstochowa afgetrapt. Op voorhand zou Sporting probleemloos een plek bij de bovenste 2 kunnen behalen. Aangezien beide Portugese clubs in de voorrondes van de ECL zijn uitgeschakeld is Sporting voorlopig de enige troef op donderdag. Zodoende kan er vanavond slechts 0.333 punt behaald worden.

#8 🇧🇪 België 38.400

Royal Antwerp kreeg afgelopen dinsdag een koud welkom in de Champions League. Door FC Barcelona werden zij met 5-0 van de mat gespeeld. Logischerwijs zijn de er deze week nog geen punten toegevoegd aan het Belgische Coëfficiënt. Daar kan vanavond ruimschoots verandering in worden aangebracht. Er komen 4 Belgische clubs in actie die bij elkaar 1.600 punt kunnen verdienen.

Om 18:45 uur ontvangt Union Sint-Gilles het Franse Toulouse FC in de Europa League. Tegelijkertijd speelt Racing Genk een thuiswedstrijd tegen Fiorentina in de Conference League. In datzelfde toernooi komen om 21:00 uur Club Brugge en KAA Gent in actie. Club ontvangt in eigen huis Beşiktaş en Gent moet op bezoek bij Zorja Loehansk uit Oekraïne.

Debutanten

Maar liefst 3 landen maken vanavond hun debuut in een groepsfase van een Europees clubtoernooi; IJsland, Faeröer en Bosnië en Herzegovina. Voor alle drie geldt dat het debuut plaatsvindt in de Conference League. Namens IJsland komt kampioen Breiðablik Kópavogur om 21:00 uur in actie tegen Maccabi Tel-Aviv in Israël. Gelijktijdig begint Faeröers kampioen, Kí Klaksvík, aan haar Europese avontuur tegen Slovan Bratislava. Ruim twee uur eerder is het aan HŠK Zrinjski Mostar tegen AZ om de eer van Bosnië en Herzegovina hoog te houden.

Voetbal troef vanavond en voor ieder wat wils. AZ en Ajax zijn op zowel Veronica als ESPN live te zien. Voor op het tweede scherm zendt ESPN ook de gehele avond een schakelkanaal uit met de hoogtepunten van alle wedstrijden. Concurrent Frankrijk zal de achterstand verder willen verkleinen en onze Zuiderburen hopen ook goede zaken te doen.

Wordt vervolgd!

Author

Fervent voetballiefhebber, cijfergoeroe en geobsedeerd door de Coëfficiëntenpolonaise.

Write A Comment