Het is nog te vroeg om te spreken van een coëfficiëntenmalaise, maar de week verloopt nog niet zoals gehoopt. Eventueel wel zoals verwacht, want “natuurlijk” wint Ajax niet bij Liverpool en “natuurlijk” wint PSG van Maccabi Haifa. Dat Portugal 0.667 van de 1.000 punt pakt tegen Club Brugge, Tottenham Hotspur en Juventus was vooraf ook niet onmogelijk. Een blik op de ranglijst vertelt ons echter dat de achterstand op Frankrijk vergroot is en de voorsprong op Portugal aanzienlijk verkleind. Gelukkig is daar de donderdag nog. Waar Nederland vooral ten opzichte van Portugal goede zaken kan doen. Waar wij vanavond 2 ijzers in het vuur hebben, daar speelt Frankrijk met maar liefst 4 teams. Voor onze zuiderburen blijft de donderdag ook het belangrijkst met 3 troeven.

#6 🇳🇱 Nederland 50.100

De voorsprong op nummer 7, Portugal, bedraagt nog maar 1.384 punt. Mede door de nederlaag van Ajax in en tegen Liverpool. De wedstrijd tussen Arsenal en PSV gaat vandaag NIET door. Hierdoor komen vanavond alleen AZ en Feyenoord in actie. Helaas voor de televisiekijkers spelen zij tegelijk om 18.45 uur. In de Europa League ontvangt Feyenoord het Oostenrijkse Sturm Graz. De Rotterdammers verloren hun eerste wedstrijd redelijk kansloos met 4-2. Sturm Graz was in eigen huis te sterk voor FC Midtjylland. Dat maakt de wedstrijd van vanavond gelijk een hele belangrijke. In de Conference League ontvangt AZ, FC Vaduz uit Liechtenstein. FC Vaduz heeft zich als bekerwinnaar van de dwergstaat geplaatst voor de 2e voorronde van de ECL. Via FC Koper, Konyaspor en Rapid Wien plaatsten zij zich voor de groepsfase, waarin zij de eerste wedstrijd in eigen huis gelijk wisten te spelen tegen Apollon Limassol. AZ wist op haar beurt te winnen van SK Dnipro-1 en is al 20 Europese thuiswedstrijden op een rij ongeslagen. Gezien de tegenstand van vanavond moet 0.800 coëfficiëntenpunt een reëel doel zijn.

#5 🇫🇷 Frankrijk 51.997

Frankrijk beleefde vorige week een hele goede donderdag. 3 keer werd er gewonnen en 1 keer eindigde de wedstrijd gelijk. Deze week heeft wisselend succes opgeleverd. Marseille verloor in eigen huis van Frankfurt en PSG won in Israël van Maccabi Haifa. De Fransen hebben maar liefst 3 deelnemers in de Europa League en alle 3 gaan zij aan kop. Om 18.45 uur ontvangt AS Monaco het Hongaarse Ferencváros. Beide ploegen hebben hun eerste wedstrijd gewonnen. Tegelijkertijd neemt FC Nantes het op in Azerbeidzjan tegen FK Qarabağ. Qarabağ verloor haar eerste pot met 2-1 van Freiburg, terwijl Nantes met dezelfde cijfers won van Olympiakos. Om 21.00 uur spelen beide koplopers van Groep B tegen elkaar, wanneer Stade Rennais het Turkse Fenerbahçe ontvangt. OGC Nice is haar campagne in de Conference League minder goed begonnen. In eigen huis kwamen zij niet verder dan 1-1 tegen 1. FC Köln. Vanavond spelen zij een uitwedstrijd in Belgrado tegen Partizan om 21.00 uur. In het meest gunstige scenario verzamelt Frankrijk vanavond 1.333 punt.

#7 🇵🇹 Portugal 48.716

Alleen Liechtenstein heeft op dit moment meer punten behaald dan Portugal. Sporting Portugal en SL Benfica zijn enorm sterk begonnen aan hun Champions League campagne. Beide groepswedstrijden werden gewonnen waardoor zij op schema liggen om 0.833 bonuspunt te verzamelen voor het bereiken van de volgende ronde. Voor FC Porto geldt precies het tegenovergestelde. Sporting Braga is ook goed begonnen aan haar Europa League avontuur. In Zweden werd er met 0-2 gewonnen van Malmö FF. Vanavond ontvangen zij om 21.00 uur 1. FC Union Berlin. De Duitsers verloren op haar beurt hun eerste wedstrijd van Union Sint-Gillis. Zoals bekend heeft Portugal geen deelnemers in de Conference League en kan er dus maximaal 0.333 coëfficiëntenpunt gescoord worden.

#9 🇧🇪 België 32.200

De Belgen kunnen vooralsnog hun geluk niet op. Door de goede resultaten in de huidige en vorige week zijn zij gestegen naar de 9e plaats. De achterstand op nummer 8, Schotland, is nog steeds aanzienlijk. Belangrijker is echter de voorsprong op de 11e plaats. Deze bedraagt op dit moment ruim 3 punten. Vanavond kunnen onze Zuiderburen weer 1.200 punt verzamelen. Om 21.00 uur ontvangt Union Sint-Gilles, Malmö FF uit Zweden. Een toernooi lager ontvangt KAA Gent om 18.45 uur Shamrock Rovers uit Ierland. RSC Anderlecht speelt de lastigste wedstrijd van de avond. Om 21.00 uur spelen zij uit tegen FCSB. Union en Anderlecht hebben beide hun eerste wedstrijd gewonnen en KAA Gent speelde doelpuntloos gelijk.

Overzicht wedstrijden

TijdToernooiThuisUit
18:45EL🇳🇱 Feyenoord Sturm Graz
18:45EL🇫🇷 AS MonacoFerencváros
18:45ELFK Qarabağ 🇫🇷 FC Nantes
21:00EL🇫🇷 Stade Rennais Fenerbahçe
21:00EL🇵🇹 Sporting Braga 1. FC Union Berlin
18:45ECL🇳🇱 AZ FC Vaduz
21:00ECLPartizan Belgrado🇫🇷 OGC Nice

Niets lijkt een kleine polonaise vanavond in de weg te staan. Feyenoord en AZ zijn de favoriet tegen respectievelijk Sturm Graz en FC Vaduz. Frankrijk lijkt ook op te kunnen gaan voor veel coëfficiëntenpunten. Portugal heeft slechts 1 club die in actie komt en gaat voor de kruimels, terwijl België flink kan scoren.

Wordt vervolgd.