Een ongekende luxe voor het Nederlands voetbal in Europa: alle vijf de ploegen hebben zich gekwalificeerd voor de groepsfase van een Europees toernooi. Ajax (CL), PSV (EL), AZ (ECL), Feyenoord (ECL) en Vitesse (ECL) spelen samen dus sowieso 30 wedstrijden in Europa om punten te sprokkelen voor de coëfficiëntenranglijst. Waar Nederland in het verleden vooral naar beneden moest kijken is plaats 6 nu serieus in zicht. In dit artikel lees je alles over de achterstand op Portugal en Frankrijk, de puntentelling van de verschillende toernooien en de gevolgen van de ranglijst voor het aantal Europese plekken.

Belang van plek 6

Laten we eerst het belang van de zesde plaats in kaart brengen. Wat zijn precies de verschillen ten opzichte van plek 7, 8 en 9? Een overzicht:

ToernooiPlaats 6Plaats 7, 8 en 9
Champions League2 direct1 direct
1 kwalificatie derde voorronde1 kwalificatie derde voorronde
Europa League1 direct1 play-offs
Conference League1 kwalificatie derde voorronde 1 kwalificatie derde voorronde
1 kwalificatie tweede voorronde 1 kwalificatie tweede voorronde

Op het oog lijkt het misschien geen groot verschil, maar er zijn een aantal cruciale voordelen van plaats 6. Zo heb je de kans om met zes clubs te kwalificeren, spelen er twee ploegen sowieso CL met kans op drie en is er sowieso een club gekwalificeerd voor de groepsfase van de Europa League. Het aantal punten wordt ook gedeeld door 6 (i.p.v. 5) dus versterking in de breedte van de competitie is noodzakelijk.

Hoe realistisch is plek 6?

Een snelle blik op de coëfficiëntenranglijst leert dat Nederland momenteel respectievelijk 10.716 en 10.248 punten achter staat op Portugal en Frankrijk. Dit lijkt onoverbrugbaar maar volgend seizoen valt er een slecht jaar van Nederland (2.900), en een goed jaar van Portugal (9.666) en Frankrijk (11.500) weg.

Hoe zit dat ook al weer? Het coëfficiëntenaantal wordt gebaseerd over een periode van vijf seizoenen. Elk jaar valt het laatste seizoen, in dit geval 17/18, weg. Halen we de punten van dat seizoen er af, dan zien we de volgende ranglijst:

#Land18/1919/2020/2121/22TotaalClubs 21/22
5🇵🇹 Portugal10.90010.3009.6003.75034.5504/6 (3 CL – 1 EL)
6🇫🇷 Frankrijk10.58311.6667.9162.08332.2486/6 (2 CL – 3 EL – 1 ECL)
7🇳🇱 Nederland8.6009.4009.2003.40030.6005/5 (1 CL – 1 EL – 3 ECL)
8schotland-cl Schotland6.7509.7508.5002.30027.3002/5 (2 EL)

Zoals in bovenstaande tabel is te zien is het verschil met Portugal en Frankrijk nu nog maar 3.950 en 1.648 punten. Positief is dat Portugal nog maar 4 clubs actief heeft en Schotland slechts 2. Veel hangt af van de prestaties van de Nederlandse clubs dit seizoen in Europa. Maar plaats 6 is zeker in zicht!

Mogelijk gunstig: Ajax kan Sporting Lissabon (Por) pijn doen terwijl PSV in de groep zit bij AS Monaco (Fra) en Vitesse bij Stade Rennes (Fra). De Nederlandse clubs hebben dus direct invloed op de ranglijst.

Verschil puntentelling Champions-, Europa- en Conference League

De nieuwe Conference League zorgt voor vragen en verwarring omtrent de puntentelling van de Europese toernooien. De meest gestelde vraag: krijg je evenveel punten in de Conference League? Het antwoord is: ja, maar de bonuspunten worden wel weer anders verdeeld. De UEFA heeft een aantal nieuwe regels doorgevoerd. Alle punten op een rijtje:

  • Alle toernooien, overwinning: 2 punten;
  • Alle toernooien, gelijkspel: 1 punt.
BonuspuntenCLELECL
Bereiken groepsfase4
#1 Groep42
#2 Groep21
Bereiken achtste finale51
Bereiken kwartfinale11
Bereiken halve finale111
Bereiken finale111
Bovenstaande punten moeten nog gedeeld worden door het aantal deelnemers per land.

Het verschil met vorige jaren is onder andere dat je nu ook in de Europa League bonuspunten krijgt voor het bereiken van de achtste finales.

Conference League redding van Nederland

Voorlopig lijkt de Conference League erg goed uit te pakken voor het Nederlands voetbal. Zouden we anders maar met twee ploegen actief zijn in Europa? In ieder geval kunnen AZ, Feyenoord en Vitesse nu flink wat punten sprokkelen om die felbegeerde zesde plaats in handen te krijgen.

Vragen

Via ons Twitter account kregen we nog meer vragen binnen over de groepsfase van de Europese toernooien. We proberen ze allemaal te behandelen in dit artikel. Mocht je toch nog een vraag hebben, laat het hieronder weten in de comments.

Mag er uitpubliek bij de wedstrijden aanwezig zijn?

In de voorrondes verbood de UEFA uitpubliek bij Europese wedstrijden. Het is nu wél toegestaan om uitpubliek bij Europese wedstrijden te ontvangen! Landen hebben onderling nog wel te maken met mogelijke reisrestricties.