Vanavond worden de returnwedstrijden gespeeld in de achste finales van de Europa League. Het overleven van deze ronde levert niet alleen een plaats op in de kwartfinale, maar is ook goed voor 1.000 bonuspunt voor de desbetreffende club. Voor de coëfficiëntenlijst moet dit  bonuspunt uiteraard gedeeld worden door het aantal Europese deelnemers van het land. Voor Nederland staat er vanavond dus 0.600 punt op het spel. 0.400 punt voor een overwinning van Ajax en 0.200 bonuspunt voor het bereiken van de kwartfinale. Vandaag ook een korte voorbeschouwing op de te spelen wedstrijden vanavond van Nederland en haar concurrenten.

#7 🇳🇱 Nederland

Door de 3-0 overwinning van Ajax vorige week, wist Nederland de 7e plaats te veroveren. Daarnaast is het ook een hele goede uitgangspositie om vanavond de kwartfinale te bereiken. Voorafgaand werd Young Boys beschreven als een moeilijk te bespelen tegenstander. Ajax was vorige week echter een aantal maten te groot voor de Zwitsers. Met drie doelpunten deden de Amsterdammers zichzelf eigenlijk nog te kort. Desalniettemin lijkt een stunt van Young Boys er vanavond niet in te zitten. 1 Amsterdamse goal betekent dat de Zwitsers er 5 moeten maken. De 0.200 bonuspunt lijkt Nederland dan ook niet meer te kunnen ontgaan. Een nieuwe overwinning van Ajax zal nog eens 0.400 punt opleveren. Ajax neemt het om 21.00 uur in Zwitserland op tegen Young Boys.

#11 🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿 Schotland

Rangers FC wist vorige week haar ongeslagen status in Europa te behouden. Een reeks welke al 11 wedstrijden duurt. Ze moest hiervoor wel alle zeilen bijzetten, want in Tsjechië waren ze de onderliggende partij. Toch is de 1-1 uitslag een goede uitgangspositie om, ten koste van Slavia Praag, de kwartfinales te behalen. De marge van Nederland op Schotland voor volgend seizoen bedraagt 0.300 punt. Deze kan vanavond teniet worden gedaan door de Schotten. Een overwinning van Rangers FC levert namelijk 0.750 punt op. 0.500 punt voor de overwinning en 0.250 bonuspunt. Ook de Rangers spelen vanavond om 21.00 uur.

#12 🇺🇦 Oekraïne

Tot vorige week verging het de Oekraïnsche clubs redelijk goed in Europa. Bij de laatste 16 hadden zij namelijk nog twee ijzers in het vuur. Het lijkt er echter op dat Oekraïne in de kwartfinales niet vertegenwoordigd is. Zowel Shakhtar als Dinamo Kiev verloren de heenwedstrijd. Om 18.55 uur is het eerst de beurt aan Shakhtar Donestk om de 0-3 achterstand weg te werken die zij vorige week hebben opgelopen. In Rome waren ze zeker niet kansloos, maar toch stond er 3-0 op het scorebord na 90 minuten. Het ligt niet voor de hand dat Shakhtar deze achterstand weet om te buigen. Dinamo Kiev deed het qua uitslag ietsjes beter. Zij verloren in eigen huis met 0-2 van Villarreal. De Spanjaarden waren duidelijk een maatje te groot. Om 21.00 uur gaan de Oekraïners proberen deze achterstand weg te werken. In principe kan Oekraïne vanavond 1.200 punt behalen en daardoor goede zaken doen op de coëfficiëntenranglijst.

Wil Nederland de jacht op plaats 6 de komende jaren gaan inzetten, dan kan Ajax vanavond een stapje in de goede richting zetten. Om 18.55 uur staat eerst Shakhtar Donetsk – AS Roma op het programma. Vanaf 21.00 uur kan er gekeken worden naar Young Boys – Ajax, Rangers FC – Slavia Praag en Villarreal – Dinamo Kiev. De loting van de kwartfinales is morgen (vrijdag) om 13.00 uur.

Wordt vervolgd.