Vanavond zijn de returnwedstrijden in de Europa League en wordt er bepaald welke clubs zich plaatsen voor de laatste 16 van Europa’s tweede voetbaltoernooi. Voor het bereiken van de laatste 16 worden er nog geen bonuspunten uitgedeeld. Dit gebeurt pas vanaf de kwartfinale en elke daarop volgende ronde. Vanzelfsprekend levert een overwinning of een gelijkspel vanavond wel de nodige coëfficiëntenpunten op. Vorige week behaalde Nederland 0.400 punt en België 0.200 punt. Rusland en Oostenrijk bleven puntloos. Daarentegen deden Schotland (0.500 punt) en Oekraïne (0.600 punt) goede zaken. Na vanavond is Rusland nog zeker de nummer 7 en Oostenrijk de nummer 10. Nederland en België kunnen stuivertje wisselen net als Schotland en Oekraïne. Belangrijker is hoeveel clubs al de concurrenten en Nederland zelf na vanavond nog actief hebben.

#8 🇳🇱 Nederland

Ajax mag vanavond als eerste aftrappen en doet dat in eigen huis om 18.55 uur tegen Lille. Vorige week hebben zij zichzelf een goede uitgangspositie verschaft door met 1-2 te winnen. Vlak voor tijd keken de Amsterdammers nog tegen een 1-0 achterstand aan. Een makkelijke gegeven penalty en een goal van Brobbey leidde echter tot de overwinning. Hierdoor is Ajax vanavond favoriet om door te gaan naar de volgende ronde. Lille moet minstens 2 keer scoren om kans te maken op de volgende ronde en Ajax is in 2021 nog ongeslagen. PSV krijgt het op haar beurt een heel stuk lastiger vandaag. Om 21.00 uur trappen zij in Eindhoven af voor het returnwedstrijd tegen Olympiakos. Uit werd er met 4-2 verloren, waardoor PSV met tenminste twee goals verschil moet winnen vanavond. Een moeilijke, maar zeker geen onmogelijke opgave. Mocht PSV de achterstand niet volledig kunnen ombuigen dan nog levert een overwinning vanavond 0.400 punt op. In principe zijn er dus weer 0.800 coëfficiëntenpunten vanavond te verdienen, maar belangrijker is het bereiken van de volgende ronde.

#7 🇷🇺 Rusland

De Russen kunnen na vanavond zomaar eens uitgespeeld zijn. Krasnodar is nog de enige troef van Rusland en heeft zichzelf vorige week geen goede dienst bewezen tegen Dinamo Zagreb. In eigen huis liepen zij in het mes van de Kroaten en ging de wedstrijd met 2-3 verloren. Zo staan zij vanavond voor een hels karwei. Niet alleen moet er gewonnen worden, maar er moet ook ten minste 2 keer worden gescoord. Zagreb is nog ongeslagen in deze jaargang van de Europa League en lijkt vanavond dan ook favoriet voor het bereiken van de volgende ronde. Maar wie weet kan Krasnodar voor een verrassing zorgen.

#9 🇧🇪 België

De Belgen zullen vanavond weer een poging gaan doen om Nederland van plaats 8 te verdringen. Hun achterstand bedraagt net als vorige week 0.500 punt en is dus overbrugbaar. Eerst is het de beurt aan Antwerp. Om 18.55 uur nemen zij het in Glasgow op tegen Rangers FC. De heenwedstrijd was een doelpuntrijk duel welke eindigde in een 3-4 overwinning voor de Schotten. Een 2-1 en een 3-2 voorsprong was niet besteed aan de Antwerpenaren. Rangers is dit seizoen Europees en in de eigen competitie nog ongeslagen en lijken vanavond dan ook de favoriet. Om 21.00 uur is het de beurt aan Club Brugge en zij hebben zichzelf een betere uitgangspositie verworven. In Oekraïne wist een gehavend Club, Dinamo Kiev op een 1-1 gelijkspel te houden. In een wedstrijd met weinig kansen kwamen de Oekraïners op een 1-0 voorsprong, maar de Belgen wisten al snel verdiend gelijk te maken. Vorige week miste Club al 5 basisspelers en vanavond lijken er door positieve tests van Mignolet en De Ketelaere nog 2 bij te komen. Desalniettemin lijkt Club Brugge vanavond toch licht favoriet.

#10 🇦🇹 Oostenrijk

Oostenrijk lijkt net als Rusland na vanavond uitgespeeld. Gisteren verloor Wolfsberger ook haar terugwedstrijd van Tottenham Hotspur. Over twee wedstrijden werd er met 8-1 verloren en bleek de laatste 32 het eindstation te zijn. Alle Oostenrijkse hoop is dus gevestigd op FC Salzburg. Vorige week verloren zij echter met 0-2 in eigen huis van Villarreal. “El Submarino Amarillo” lijkt vanavond de klus eenvoudig te moeten kunnen klaren. In de competitie zijn de Spanjaarden bezig aan een slechte reeks, maar gezien de heenwedstrijd lijkt Salzburg een maatje te klein.

#11 schotland-cl Schotland & #12 🇺🇦 Oekraïne

Beide landen hebben vorige week goede zaken gedaan en lijken na vanavond ook nog beide actief te zijn in Europa. Oekraïne heeft zelfs nog twee ijzers in het vuur. Vanaf volgend seizoen zijn zij een geduchte concurrent voor de top 10. Met de huidige stand haalt Schotland, Nederland al in en nadert Oekraïne tot op minder dan 2.000 punt. Voor Schotland is het om 18.55 uur aan Rangers FC om hun goede uitgangspositie te verzilveren.

Om 18.55 uur trapt ook Shakhtar Donetsk af tegen Maccabi Tel Aviv. In Israël werd er al met 0-2 gewonnen en vanavond lijkt dan ook een formaliteit. Dinamo Kiev moet om 21.00 uur zwaar aan de bak, wanneer zij het opnemen in België tegen Club Brugge. Thuis werd er moeizaam met 1-1 gelijk gespeeld en zodoende zijn zij geen favoriet.

Het belooft weer een mooie donderdagavond te worden met volop voetbal en coëfficiëntenstrijd. Het is aan Ajax om hun 1-2 uitoverwinning een goed vervolg te geven en aan PSV om een 4-2 achterstand om te draaien. België zal op haar beurt hopen dat haar troeven de volgende ronde gaan bereiken. Oostenrijk en Rusland moeten hopen op een stuntje om ook na vanavond nog actief te zijn. Én Schotland en Oekraïne vervolgen hun strijd om plaats 11.

Programma 25-02

TijdThuisUit
18:55schotland-cl Rangers🇧🇪 Antwerp
18:55Villarreal🇦🇹 Salzburg
18:55🇺🇦 Shakhtar DonetskMaccabi Tel Aviv
18:55🇳🇱 AjaxLille
21:00🇧🇪 Club Brugge🇺🇦 Dynamo Kiev
21:00Dinamo Zagreb🇷🇺 Krasnodar
21:00🇳🇱 PSVOlympiakos

Wordt vervolgd.