De winterstop is al ruim een maand voorbij en deze week staat er dan ook eindelijk weer Europees voetbal op het programma. Zowel de Champions League als de Europa League zijn aangekomen in de knock-outfase. ‘Vanzelfsprekend’ is er geen Nederlandse club doorgedrongen tot de laatste 16 van de Champions League. Datzelfde geldt voor de coëfficiëntenconcurrenten, zodat alleen de top 6 van de coëfficiëntenranglijst nog vertegenwoordigd is in de CL. Hoe anders is dat in de Europa League? Met Ajax en PSV heeft Nederland nog twee ijzers in het vuur. Dat geldt ook voor België, Oostenrijk en Oekraïne. Rusland en Schotland hebben beide nog slechts 1 deelnemer. Zo gaat de strijd tussen Rusland, Nederland, België en Oostenrijk, om plaatst 7, ongestoord door. Deze plek geeft  geeft recht op dezelfde startbewijzen als plek 8 en 9. Echter kan plaats 7 voordelen opleveren in de voorrondes en zelfs leiden tot het zijn van groepshoofd in de CL. Met het oog op volgend seizoen kunnen Schotland en Oekraïne niet genegeerd worden.


#8 🇳🇱 Nederland

PSV trapt om 18.55 uur voor Nederland de avond af met een uitwedstrijd in Griekenland. Hier nemen zij het op tegen de koploper Olympiakos Piraeus. In eigen land waren zij tot afgelopen weekend (2-1 nederlaag tegen Panathinaikos) nog ongeslagen. In de Champions League wisten de Grieken in groep C alleen Marseille achter zich te houden. Zodoende is Olympiakos veroordeeld tot de Europa League. Voor PSV verloopt 2021 nog niet voorspoedig. In de beker werden de Eindhovenaren uitgeschakeld en door veel puntenverlies in de competitie lijkt het kampioenschap heel ver weg. Zo blijft alleen de Europa League over als het om de prijzen gaat. Daar hebben ze het met een tweeluik tegen Olympiakos niet getroffen. Op voorhand lijkt het een 50/50 wedstrijd, waar PSV hopelijk aan het langste eind trekt. Om 21.00 uur neemt Ajax het vervolgens op tegen Lille in Frankrijk. Ook de Amsterdammers hebben het met de koploper van Frankrijk niet getroffen met de loting. In tegenstelling tot PSV kent Ajax wel een gelukkig 2021. De ploeg van trainer Ten Hag wist de halve finale van de beker te bereiken, gaan ruim aan kop in de competitie en zijn dit jaar vooralsnog ongeslagen. Deze reeks zullen zij vanavond graag voortzetten om zichzelf een goede uitgangspositie te verschaffen. Mochten beide clubs vanavond winnen dan kunnen er 0.800 coëfficiëntenpunt worden bijschreven. Al is dit wel erg opportunistisch.

#7 🇷🇺 Rusland

Rusland was aan het einde van vorig seizoen nog de nummer 6 op de ranglijst. Vanaf volgend seizoen komt een plek in de top 10 serieus in gevaar. Wat zeker is, is dat Rusland ook aan het einde van vanavond nog de nummer 7 is. De voorsprong op Nederland bedraagt vooralsnog een comfortabele 1.582 punt. De Russen hebben met Krasnodar echter nog maar 1 club welke Europees actief is. Zij nemen het vanavond om 19.00 uur in eigen huis op tegen Dinamo Zagreb. Krasnodar werd 3e in groep E van de Champions League en is op het moment terug te vinden op de 7e plaats in de eigen competitie. Dinamo Zagreb wist zich als winnaar van Groep K te plaatsen voor de knock-outfase door onder andere Feyenoord en CSKA Moskou achter zich te houden. In eigen land gaan zij aan kop en dit belooft dus een spannend tweeluik te gaan worden.

#9 🇧🇪 België

De Belgen staan slechts 0.500 punt achter op de Nederlanders en kunnen met minimaal een overwinning en een gelijk spel, plaats 8 vanavond overnemen. Om 16.00 uur is het eerst aan Club Brugge. Zij nemen het op in Oekraïne tegen Dinamo Kiev. Club Brugge is in eigen land veruit de beste en gaan dan ook aan kop in de eigen competitie. Als nummer drie in Groep F van de Champions League wisten zij zich te plaatsen voor de Europa League. Wegens veel coronagevallen missen zij vanavond 5 basisspelers en de volledige technische staf. Met Dinamo Kiev treffen zij ook een afvaller van de Champions League en moeten zij dus aan de bak. Om 21.00 uur neemt Antwerp het op tegen Rangers FC. Beide ploegen speelden ook voor de winterstop in de Europa League. De ploeg van Steven Gerrard stevent af op de eerste landstitel sinds 2011 en maakte Europees indruk door Groep D te winnen en onder andere Benfica achter zich te houden. Voor beide Belgische ploegen staat er dus een lastige wedstrijd op het programma.

#10 🇦🇹 Oostenrijk

In het kielzog van Nederland en België strijdt ook Oostenrijk nog mee om plaats 7 te veroveren. De achterstand op Nederland bedraagt 0.975 punt en dus kunnen zij alleen de Belgen vanavond inhalen. Op voorhand hebben de Oostenrijkse ploegen echter het zwaarste geloot. Om 19.00 uur ontvangt Wolfsberger, Tottenham Hotspur. De Engelsen gelden als outsider voor de eindzege en voor Wolfsberger is het bereiken van de knock-outfase al een geweldige prestatie. FC Salzburg is de tweede Oostenrijkse club welke nog actief is. Zij nemen het in eigen huis op tegen Villarreal. Salzburg wist zich op de laatste speeldag te verzekeren van Europa League voetbal door op de derde plaats te eindigen in Groep A van de CL. Villareal wist op haar beurt Groep I te winnen van de Europa League. Waar Wolfsberger vrijwel kansloos wordt geacht door kan Salzburg- Villareal wel eens een leuke strijd gaan worden.

#11 schotland-cl Schotland & #12 🇺🇦 Oekraïne

Voor beide landen geldt dat er een klein wonder moet gebeuren willen zij dit seizoen nog de top10 gaan bereiken. Vanaf volgend seizoen lijken zij echter geduchte concurrentie te worden. Voor Schotland hangt dit seizoen alles af van de prestaties van Rangers FC. Zij nemen het zoals eerder vermeld vanavond op om 21.00 uur tegen Antwerp.  

OekraÏne heeft met Dinamo Kiev en Shakhtar Donetsk nog twee ploegen actief. Beide ploegen eindigde als nummer 3 in de Champions Laegue. Kiev neemt het om 16.00 uur op tegen een gehavend Club Brugge. Om 21.00 uur speelt Shakhtar uit in Israël tegen Maccabi Tel Aviv. Op voorhand lijken de Oekraïners in deze wedstrijd de favoriet. Het verschil met Schotland bedraagt slechts 0.425 punt en kan vanavond dus al ongedaan worden gemaakt.

Een heerlijke voetbaldag voor de boeg, met niet alleen voor Nederland leuke wedstrijden. Om 16.00 uur wordt de middag al afgetrapt met Kiev – Brugge. In de avond is het aan PSV en Ajax om de punten binnen te halen. De concurrentie heeft uiteraard hetzelfde voor ogen.

Wordt vervolgd.