Vanavond barst de coëfficiëntenstrijd weer los, met maar liefst drie wedstrijden in de derde voorronde van de Champions League (League path). Alle drie de wedstrijden zijn, in zekere zin, van belang voor het Nederlandse voetbal. Uiteraard moet AZ de kastanjes uit het vuur halen voor Nederland in een rechtstreeks duel in Oekraïne tegen Dinamo Kiev. Directe concurrenten België en Oostenrijk nemen het tegen elkaar op in een duel tussen KAA Gent en Rapid Wien. Het laatste duel is er één tussen PAOK FC en Benfica.


Dinamo Kiev – AZ

Voordat we naar onze concurrentie gaan kijken, moeten we eerst zelf de punten binnenslepen. Dit belooft een pittige opgave te worden met een uitwedstrijd in Kiev, waar 0.300 punt op het spel staat. Oekraïne staat op een 12e plaats met 4 volle punten achterstand op Nederland en is dus voorlopig concurrent af. Dat neemt niet weg dat Dinamo Kiev een lastig te nemen horde gaat worden, met 4 punten uit de eerste 2 wedstrijden zijn zij de competitie prima begonnen. Tel daarbij de 3-1 overwinning op Shaktar Donetsk in de finale van de Supercup bij op en je kan concluderen dat het met de vorm wel goed zit. Om in de race te blijven voor de groepsfase van de Champions League en dus de 0.800 bonuspunt moet AZ eerst “stunten” in Oekraïne.

KAA Gent – Rapid Wien

Dit wordt een duel tussen de twee grootste coëfficiënten concurrenten van Nederland. België bezet de 8e plaats en Oostenrijk plek 10. Met Nederland hebben we de afgelopen twee seizoenen de weg omhoog weer ingeslagen dus uiteraard kijken we ook nu naar boven. De marge met Oostenrijk is vooralsnog groot genoeg en daarom juichen wij vanavond voor Rapid Wien. Rapid Wien is dit seizoen goed met begonnen met 3 overwinningen in evenzoveel wedstrijden. Één daarvan is de 0-1 overwinning in de 2e voorronde Champions League op NK Lokomotiva Zagreb. KAA Gent is op haar beurt allerminst in vorm met slechts 3 punten uit de eerste 5 wedstrijden in de Belgische competitie en wil deze slechte reeks uiteraard doorbreken.

PAOK FC – Benfica

Voorlopig hoeven wij als Nederland zijnde niet verder te kijken dan plaats 8, maar dromen mag altijd. Portugal bezet op het moment de 6e plaats op de coëfficiëntenranglijst met ruim 8 punten meer dan Nederland. Toch is plaats 6 op de lange termijn een reëel doel en kunnen we beter vandaag alvast punten in lopen. Daarnaast zou de uitschakeling van Benfica betekenen dat Ajax wordt ingedeeld in Pot 2. PAOK FC heeft ons in de vorige ronde al een goede dienst bewezen door het Turkse Beşiktaş pootje te lichten en wie zegt dat zij niet voor een stunt kunnen zorgen in deze thuiswedstrijd? Beide officiële wedstrijden werden dit seizoen winnend afgesloten door de Grieken. Voor Benfica zal dit de eerste officiële wedstrijd van het seizoen zijn na een teleurstellend verlopen vorig seizoen. De Portugezen zijn erg actief geweest op de transfermarkt om nog zo nog een debacle te voorkomen.

Voor vanavond is het principe simpel. Als zowel AZ als Rapid Wien als PAOK FC de volgende ronde bereiken, kunnen we een kleine polonaise inzetten. Echter gezien de moeilijke uitwedstrijd van AZ, het thuisvoordeel van KAA Gent en het feit dat Benfica sterker wordt geacht dan PAOK FC, kan vanavond zomaar uitdraaien op een kleine deceptie. Hoop doet leven dus hup AZ, wordt vervolgd.

Juichen!