Onze blog is opgezet met een passie voor het Nederlands voetbal, met vooral de prestaties van Nederlandse clubs in Europa en de bijbehorende coëfficiënten ranglijst. Uiteraard volgen we ook het Nederlands elftal op de voet. Het doet elke Nederlandse voetballiefhebber pijn dat ‘ons Oranje’ de afgelopen twee eindronden ontbrak. In dit blog gaan we dieper in over hoe Nederland ervoor staat in de kwalificatie voor EK 2020.


Duitsland – Nederland: belangen zijn enorm

Het Nederlands elftal speelt morgen zijn derde kwalificatiewedstrijd voor het EK 2020. In Hamburg is Duitsland de tegenstander. De belangen zijn enorm. Verliest Nederland, dan mag het geen uitglijder meer maken in de resterende wedstrijden, doordat Noord-Ierland zijn eerste vier wedstrijden heeft gewonnen (2 keer tegen Wit-Rusland en 2 keer tegen Estland). Nederland kan na morgenavond dus definitief op negen punten achterstand komen te staan na drie gespeelde wedstrijden.

Huidige stand: 

(land – wedstrijden – aantal punten)

  1. n-ireland Noord – Ierland 4 – 12
  2. de Duitsland  3 – 9
  3. nl Nederland 2 – 3
  4. by Wit – Rusland 4 – 0
  5. ee Estland 3 – 0

Er hoeft bij een nederlaag tegen Duitsland niet direct een man over boord te zijn. Wanneer Nederland zijn resterende 5 wedstrijden wint (2 keer Noord-Ierland, 2 keer Wit-Rusland en 1 keer Estland), is de kans zeer groot dat ‘we’ ons voor het eerst sinds 2012 kwalificeren voor een EK eindronde.

Toch zijn er nog een aantal potentiële bananenschillen, zoals Noord-Ierland uit. De geschiedenisboeken leert dat soortgelijke wedstrijden niet zomaar gewonnen zijn. Denk maar terug aan het eerste ‘ambtstermijn’ van Louis van Gaal in 2001, waar Nederland kwalificatie misliep voor het WK 2002 door te verliezen met 1-0 van Ierland (doelpunt Jason McAteer). Wij willen niet doemdenken, maar het is goed om te weten hoe de situatie van Nederland in elkaar steekt bij geen rechtstreekse kwalificatie.

Daarnaast speelt Noord-Ierland in de laatste speelronde tegen Duitsland. Wanneer de Noord-Ieren dan een punt pakken, is Nederland alsnog de klos.

Heeft Nederland een play-off ticket te pakken voor EK 2020?

Het antwoord hierop is ja. Dit heeft Nederland te danken aan de goede prestaties in de Nations League. Doordat Nederland eerste is geworden in de poule, hebben ‘we’ automatisch een play-off ticket te pakken.

Welke tegenstanders spelen mogelijk tegen Nederland in de play-off?

Dat is nog erg vroeg om te zeggen. Maar alle groepswinnaars van de Nations League (in totaal vier teams) hebben sowieso een play-off ticket te pakken. Doordat Nederland in Divisie A uitkwam, worden zij aan een tegenstander uit Divisie A gekoppeld. Wanneer de andere nummers 1 uit de poules van de Nations League zich niet rechtstreeks kwalificeren voor het EK, zijn de mogelijke tegenstanders Zwitserland, Portugal of Engeland.

Wanneer deze landen zich wél rechtstreeks weten te kwalificeren, schuiven de plaatsten automatisch op naar de nr 2 of zelfs nr 3. De andere mogelijke tegenstanders zijn dan:

Frankrijk, België, IJsland, Italië, Polen, Spanje en Kroatië. Wanneer er uit Divisie A maar drie landen overblijven, omdat de rest zich allemaal rechtstreeks heeft gekwalificeerd, wordt deze plek automatisch opgevuld met een land uit Divisie B.

Hoeveel wedstrijden telt de play-off voor EK 2020?

Vier teams strijden om 1 EK-ticket. Er is dus een halve finale en een finale wedstrijd. Bij de halve finale en finale zijn er géén uit – en thuiswedstrijden, maar wordt het in 1 duel beslist. De twee best presterende team uit de Nations League spelen thuis. De kans is behoorlijk groot dat Nederland hier toe behoort. Bij de finale wordt er geloot wie er thuis mag spelen.

In onderstaande video wordt het aan de hand van beeldmateriaal nog een keer van A tot Z uitgelegd.

Gedurende de kwalificatie zullen we jullie verder op de hoogte houden welke tegenstanders Nederland kan treffen, wanneer het gedoemd is tot het spelen van play-offwedstrijden. Voor alsnog hopen we natuurlijk van harte dat Nederland morgen met de drie punten naar huis gaat. Een mooiere overwinning dan uit tegen Duitsland bestaat namelijk niet.