Het coronavirus (COVID-19) raakt de gehele samenleving. Hoewel de gezondheid natuurlijk veruit het belangrijkste is en voetbal slechts bijzaak, kijken we op deze site ook naar de gevolgen voor het Nederlandse voetbal. Een van de laatste belangrijke maatregelen die is genomen, is dat het land t/m 6 april plat ligt. Deze datum geldt ook voor het staken van alle voetbalactiviteiten (o.a. trainingen en wedstrijden). Wordt de competitie nog uitgespeeld? En wie gaan er volgend seizoen Europa in om de coëfficiëntenpunten te pakken? In dit artikel zetten we enkele scenario’s op een rijtje.


Aan de situaties die we schetsen zijn voor elke club wel voor- en nadelen te bedenken. Het zal voor de clubs daarom ook erg lastig te worden om tot een unanieme beslissing te komen. Maar welke opties heeft de KNVB als het gaat om het eredivisie seizoen 2019 / 2020? Inmiddels is bekend dat het EK 2020 één jaar wordt uitgesteld naar 2021. Er is dus ruimte vrij gekomen in de zomer. Maar spelers met aflopend contract staan slechts tot 30 juni op de loonlijst. De UEFA heeft ook al eerder gemeld dat de competities op deze datum klaar zouden moeten zijn. Allemaal factoren om rekening mee te houden.

1. Competitie uitspelen (zonder publiek)

Als we de afgelopen tijd iets hebben gemerkt is dat de ontwikkelingen rond het coronavirus zeer snel gaan. Het is dus (nog) niet te voorspellen wanneer deze pandemie onder controle is en of überhaupt voor de zomer nog gespeeld kan worden met publiek op de tribune. Stel: de situatie is medio april beter onder controle, dan zullen clubs zich eerst nog moeten voorbereiden. Dat zal zo’n drie weken duren waardoor de competitie in mei pas hervat kan worden. Het zal dan een hele uitdaging worden om nog 9 speelrondes in te plannen. Over de play-offs voor Europees voetbal en degradatie hoeven we het dan helemaal niet te hebben. Dit zou naar ons idee de meest eerlijke optie zijn, echter kom je in flinke tijdsnood waardoor ook het volgende competitieseizoen al in gevaar komt.

2. Huidige stand als eindstand

Heel veel clubs zullen het hier niet mee eens zijn maar de Spaanse krant AS weet te melden dat de UEFA de huidige nummers 1 mogelijk aanwijst als kampioen. Goed nieuws voor alle Ajax fans dus (zie huidige stand) maar AZ, Feyenoord en PSV zullen hier toch anders over denken. Zeker gezien de laatste vorm van de Amsterdammers. AZ, Feyenoord en PSV zouden dan wel Europees (voorronde) spelen. Sommige clubs hebben nog een wedstrijd minder gespeeld, zouden deze dan nog wel worden gespeeld? Een ander puntje van competitievervalsing: niet elke club heeft tegen dezelfde clubs gespeeld.

De vraag is ook wat er dan met de bekerfinale Feyenoord – FC Utrecht (ook uitgesteld) gebeurt. De Utrechters staan namelijk op de zesde plaats en bij verlies van de bekerfinale zou nummer 5 Willem II de Europese plek overnemen. Fortuna Sittard zal ook niet blij zijn met deze beslissing want de Limburgers staan op doelsaldo op de zestiende plaats. Dat zou play-offs voor degradatie betekenen, als deze nog gespeeld wordt natuurlijk. Deze beslissing zou mogelijk voor de meeste weerstand bij clubs en fans zorgen.

3. Winterstop als eindstand

Een mogelijk meer eerlijkere oplossing, dan scenario 2, lijkt de stand in de winterstop te gebruiken als eindstand. In tegenstelling tot de tweede optie hebben alle clubs één keer tegen elkaar gespeeld. Een blik op de stand in de winterstop:

# Club W P DS
1 Ajax 17 41 52-15
2 AZ 17 41 39-8
3 Willem II 17 32 27-22
4 PSV 17 31 38-22
5 FC Utrecht 17 29 32-23
6 Feyenoord 17 28 30-26
16 VVV Venlo 17 15 17-41
17 ADO Den Haag 17 13 18-31
18 RKC Waalwijk 17 8 19-43

Ook hier zouden Ajax en AZ op een gelijk aantal punten eindigen en zou het opnieuw zuur zijn voor de Alkmaarders dat het op doelsaldo wordt beslist. Willem II staat opvallend 3e en Feyenoord zou net buiten de Europese boot vallen. Onderin blijven de degradanten hetzelfde en bezet VVV de 16e plek.

4. Seizoen 2019 / 2020 nietig verklaren

Een meer reële optie lijkt om het huidige seizoen niet mee te laten tellen. Geen kampioen, geen degradanten (zullen ADO en RKC blij mee zijn). Vraag blijft dan wie er Europa in gaan volgend seizoen, dezelfde clubs die dit seizoen actief waren in Europa?

Al met al is er nog héél veel onduidelijkheid. We zullen de maatregelen en adviezen van de overheid, UEFA en KNVB blijven volgen en dit artikel updaten. Welk scenario zou jij prefereren?