Op 9 juli 2024 begon het Europese seizoen met de wedstrijd FK Panevėžys (Litouwen) tegen HJK Helsinki (Finland) in de eerste voorronde van de Champions League. Toentertijd waren er nog 236 clubs die droomde van roem op de Europese velden. 108 daarvan plaatsten zich ook daadwerkelijk voor de groepsfases van de Champions, Europa- of Conference League. Onderhand zijn er al 870 wedstrijden gespeeld en 341.120 coëfficiëntenpunten verdeeld en zijn we aanbeland in de beslissende fases van alle drie de toernooien. ‘Slechts’ 48 clubs zijn er nog over, eerlijk verdeeld over de drie toernooien. Wat betekent dat er nog 87 wedstrijden op het programma staan waarin nog voldoende coëfficiëntenpunten te behalen zijn. Zeker ook in onze coëfficiëntenregio.

Vorig seizoen eindigde Nederland voor het tweede jaar op een rij op de zesde plaats van de coëfficiëntenranglijst. Waardoor we niet alleen dit seizoen, maar ook volgend seizoen zes Europese startbewijzen mogen verdelen. Waarvan drie tickets voor de Champions League (2 direct + 1 voorronde). Na het wegvallen van seizoen ’19/’20 begonnen we dit seizoen ook op plaats 6. Met 5.884 coëfficiëntenpunt voorsprong op concurrent Portugal. Een voorsprong die comfortabel leek om ook dit seizoen op plaats zes te eindigen. Gedurende het seizoen kromp de voorsprong echter speelronde na speelronde, waardoor we het jaar 2025 begonnen met een voorsprong van slechts 1.434 punt. Gelukkig waren de afgelopen vier speelrondes enorm succesvol voor Nederland en een stuk minder succesvol voor Portugal. Plaats zes ligt onderhand binnen handbereik en sommige durven zelfs te dromen over plaats vijf van Frankrijk.

In dit artikel werken we uit hoeveel punten Nederland en haar concurrentie nog kunnen halen, hoeveel punten ‘wij’ nog nodig hebben om zeker te zijn van de zesde plaats, wat Portugal moet presteren om nog kans te maken op de zesde plaats en hoe reëel het is om nog naar Frankrijk te kijken. Uiteraard vergeten we onze zuiderburen niet en bekijken we hun potentieel ook nog.

Ter verduidelijking, vanaf de achtste finales tellen alle coëfficiëntenpunten voor het landcoëfficiënt en het clubcoëfficiënt. Daarnaast krijg je voor het bereiken van de kwartfinale, halve finale en finale bonuspunt in alle toernooien. 1.500 in de Champions League, 1.000 in de Europa League en 0.500 in de Conference League.

Een lang verhaal kort. Onderstaand overzicht geeft het totale nog te behalen coëfficiëntenpunten per land (inclusief bonuspunten) en het aantal clubs nog actief:

  • Frankrijk +7.429 (3/7)
  • Nederland +9.500 (4/6)
  • Portugal +6.800 (2/5)
  • België +6.800 (2/5)

6 🇳🇱 Nederland 9.500 (4/6)

Twee Nederlandse clubs bij de beste zestien van Europa en ook nog eens twee Nederlandse clubs bij de laatste zestien van de Europa League. Wat een weelde. Feyenoord en PSV behoren dit seizoen tot de beste zestien clubs van Europa door respectievelijk AC Milan en Juventus uit te schakelen in de tussenronde. Feyenoord werd in de achtste finales gekoppeld aan Internazionale en PSV treft Arsenal. Doordat de Nederlandse clubs aan de verschillende kant van het bracket zitten, kunnen zij elkaar (hypothetisch) pas in de finale treffen. De finale kunnen zij uiteraard niet beide winnen, maar de overige zes wedstrijden in theorie wel. Dat betekent dat we in de CL nog maximaal 5.833 (4.333 + 1.500 bonuspunt) coëfficiëntenpunten kunnen halen.

In de Europa League is Ajax gekoppeld aan Eintracht Frankfurt en AZ aan Tottenham Hotspur. Daarnaast bepaalde de loting dat mochten beide Nederlandse clubs hun achtste finale doorkomen, zij elkaar treffen in de kwartfinale. Dat gaat uiteraard ten koste van het maximaal te behalen punten, maar maakt de kansen op een Nederlandse halve finalist wel groter. In totaal kunnen we nog 3.667 (3.000 + 0.667 bonuspunt) coëfficiëntenpunt behalen in de EL. Wat ons totaal potentieel brengt op 9.500 punt (waarvan 2.167 bonus).

Onze huidige voorsprong op Portugal bedraagt 4.584. De Portugezen zijn de enig overgebleven concurrent voor plaats zes en kunnen nog maximaal 6.800 punt behalen. Dat betekent dat Nederland nog 2.217 coëfficiëntenpunt moet halen om op eigen kracht de zesde plaats veilig te stellen. Wat betekent dat zeven overwinning genoeg zijn om ons voor het derde seizoen op rij de nummer zes van de coëfficiëntenranglijst mogen noemen. Kijkend naar Frankrijk, dan bedraagt onze achterstand nog 3.372. Dat zijn (exclusief bonuspunten) nog tien overwinningen en één gelijkspel. Hopen mag natuurlijk, maar deze achterstand lijkt te groot om nog te overbruggen. De nummer vijf op de ranglijst heeft recht op zeven Europese startbewijzen; 3+1 CL, 2 directe tickets EL en 1 ticket voor de play-offs van de ECL.

7 🇵🇹 Portugal 6.800 (2/5)

Concurrent Portugal heeft nog twee clubs Europees actief. SL Benfica in de Champions League en Vitória SC in de Conference League. Deze week vonden Sporting CP (CL) en FC Porto (EL) hun Waterloo in de tussenronde. Mede daardoor is de Portugese hoop op het heroveren van de zesde plaats flink afgenomen. In theorie is het zeker nog mogelijk. Daar Portugal nog 6.800 punt kan behalen en de achterstand ‘slechts’ 4.584 punt bedraagt. Wat gelijk is aan elf overwinningen en één gelijkspel (bonuspunten daar gelaten).

Één ding is zeker, beide Portugese clubs moeten hun achtste finale zien te overleven. Benfica is gekoppeld aan FC Barcelona en Vitória aan Real Betis. Zodra ten minste één van de twee clubs uitgeschakeld wordt dan is Nederland zeker van de zesde plaats. In het vervolg is het natuurlijk afhankelijk van hoeveel punten Nederland nog behaald, maar in theorie kan eindwinst van Benfica in de CL en het bereiken van de kwartfinale ECL door Vitória genoeg zijn om de zesde plaats te heroveren. Om zeker te zijn van de zevende plaats heeft Portugal nog drie overwinningen nodig.

5 🇫🇷 Frankrijk 7.429 (3/7)

Frankrijk verloor deze week AS Monaco en Stade Brestois in de Champions League. Daarentegen vergezelde PSG, Lille OSC bij de beste zestien van Europa en had Olympique Lyon zich al geplaatst voor de achtste finales van de Europa League. Frankrijk maakt geen kans meer om te stijgen naar de vierde plaats en heeft een comfortabele voorsprong op nummer 6, Nederland. Daardoor lijken de Fransen voor het negende jaar op een rij op de vijfde plaats te eindigen. Dat gaat gepaard met zeven startbewijzen voor seizoen ’26/’27.

Om niet afhankelijk te zijn van Nederlandse resultaten moet Frankrijk nog minimaal 6.129 coëfficiëntenpunt behalen. In theorie maken zij nog kans op 7.429 punt. Mede doordat PSG en Lille beide aan een andere kant van het CL-bracket zijn ingedeeld. In de achtste finales zijn zij gekoppeld aan Liverpool FC en Borussia Dortmund. Lyon had meer geluk in de EL en treffen in hun achtste finale FCSB. In de eventuele kwartfinale treffen zij Manchester United of Real Sociedad.

8 🇧🇪 België 6.800 (2/5)

België beleefde een goede en slechte week tegelijkertijd. Club Brugge bereikte de achtste finales van de Champions League en in de Europa League werd er twee keer gewonnen en één keer gelijk gespeeld. Dat was echter niet voldoende om uitschakeling te voorkomen en zodoende verloren de Belgen drie troefen. Naast Club heeft België nog één andere troef met Cercle Brugge in de Conference League.

Zelfs in theorie zijn zij geen bedreiging voor de zesde plaats. België kan haar achterstand in het beste geval verkleinen tot 4.200 punt. De zevende plaats is theoretisch wel mogelijk, aangezien die achterstand 5.616 punt bedraagt. Dat betekent wel dat of beide Belgische clubs de finale moeten bereiken door al hun wedstrijden te winnen of één het toernooi winnen en de andere tot de halve finale geraken gepaard met louter overwinnignen. Betreft de loting hebben de Belgen niets te klagen. Club Brugge neemt het op tegen Aston Villa en Cercle Brugge treft Jagiellonia Białystok.

Nederland lijkt dus voor het derde seizoen op een rij op de zesde plaats te gaan eindigen, wat op zichzelf al een enorm knappe prestatie is. Dat betekent echter niet dat de komende wedstrijden niet belangrijk zijn. De punten van dit seizoen tellen namelijk ook voor de komende vier seizoenen en daar kunnen ze nog enorm goed van pas gaan komen. En wie weet waar we dan dit seizoen gaan eindigen…

Author

Fervent voetballiefhebber, cijfergoeroe en geobsedeerd door de Coëfficiëntenpolonaise.

Write A Comment