Na vanavond zijn er nog maar 6 clubs Europees actief, waaronder hopelijk nog 1 Nederlandse club. Het kan echter ook de laatste avond van dit seizoen zijn waarin een Nederlandse club actief is. Dinsdag en woensdag plaatsten Internazionale en Manchester City zich voor de finale van de Champions League op 10 juni. Inter won ook de return in de stadsderby tegen AC Milan en Manchester was in eigen huis met 4-0 veel te sterk voor Real Madrid. Vanavond neemt Sevilla het op tegen Juventus en speelt Bayer Leverkusen tegen AS Roma. De winnaars plaatsen zich voor de finale van de Europa League. In de halve finales Conference League moet AZ een 1-2 achterstand zien goed te maken tegen West Ham United en verdedigt FC Basel een 2-1 voorsprong tegen Fiorentina.

Met het oog op de coëfficiëntenranglijst staat er niet veel meer op het spel. Italië kan tot op 0.002 punt komen van nummer 3, Duitsland. Dan moeten wel alle drie de Italiaanse clubs vanavond winnen en doorgaan. Daarnaast maakt Zwitserland nog kans op van de 13e naar de 11e plaats op de ranglijst te stijgen. FC Basel slaat een modderfiguur in de eigen competitie, maar verdedigt vanavond in eigen huis een 2-1 voorsprong tegen Fiorentina. Mochten de Zwitsers weer weten te winnen dan stijgen zij 2 plaatsen. Nederland kan dit seizoen niet meer stijgen naar plaats 5, maar uiteraard juichen wij wel voor AZ vanavond.

#6 🇳🇱 Nederland 59.900

AZ had vorige week ruim een helft de lang de wedstrijd onder controle en kwam terecht op een 0-1 voorsprong in Londen tegen West Ham United. Na de 1-1 was het echter eenrichtingsverkeer en de 2-1 kon niet meer voorkomen worden. Dat maakt de Alkmaarders vanavond absoluut niet kansloos. Na Feyenoord in het vorige seizoen kan AZ dus de 2e Nederlandse ploeg in de finale van de Conference League worden. Dit zou tegelijkertijd betekenen dat Nederland 0.600 coëfficiëntenpunt mag bijschrijven en dat onze virtuele voorsprong op Frankrijk en Portugal vergroot wordt.

Er heerst onduidelijkheid over de gevolgen wanneer AZ de Conference League wint voor de verdeling van de Europese startbewijzen in Nederland. Het winnen van de ECL heeft alleen invloed op het startbewijs van AZ. Zij ruilen hun behaalde startbewijs volgens de ranglijst in voor een plaats in de groepsfase van de Europa League. Wanneer AZ geen 3e wordt, plaatst de nummer 3 van Nederland zich dus ‘gewoon’ voor de play-offs van de Europa League. In het onwaarschijnlijke geval dat AZ nog 5e wordt en play-offs voor Europees voetbal moet spelen, dan staat de KNVB voor een uitdaging waar wij dan op terug komen.

First things first, vanavond moet er eerst gewonnen worden wil AZ überhaupt mogen nadenken over het winnen van de Conference League. Dit levert zoals gezegd 0.600 punt op.

Wordt vervolgd.

Author

Fervent voetballiefhebber, cijfergoeroe en geobsedeerd door de Coëfficiëntenpolonaise.

Write A Comment