Donderdag 16 maart kan de boeken in gaan als de dag waarop Nederland zijn 2e startbewijs voor de CL groepsfase na jaren weer heeft terugveroverd. Uitschakeling van Sporting Portugal betekent namelijk dat de Portugezen Nederland niet meer van de 6e plaats kunnen verstoten. De laatste keer dat Nederland het seizoen afsloot als top6 land op de coëfficiëntenranglijst was in 2001.

Vanavond worden de terugwedstrijden in de 1/8ste finales van de Europa- en Conference League gespeeld. Na gisterenavond weten we welke 8 clubs zich hebben geplaatst voor de kwartfinales van de Champions League. Waarin Italië, opvallenderwijs, met 3 clubs het best vertegenwoordigd is. Verder zijn er nog 2 Engelse vertegenwoordigers en hebben Spanje, Duitsland en Portugal allen nog 1 club. Frankrijk en Nederland zijn zodoende de enige uit de top7 die niet vertegenwoordigd worden.

De belangen van vanavond zijn enorm groot. Vanuit Nederland kijken we uiteraard met grote belangstelling naar Arsenal – Sporting Portugal, maar vanzelfsprekend kijken we met minstens evenveel belangstelling naar AZ en Feyenoord. Daarnaast hopen we stiekem op een stunt van FC Sheriff Tiraspol in Frankrijk en werpen we blik op de prestaties van onze Zuiderburen.

#6 🇳🇱 Nederland 57.900

AZ en Feyenoord hebben zich beide vorige week een goede uitgangspositie verworven. De Rotterdammers waren in Polen vele malen beter dan Shakhtar Donetsk, maar wisten dit niet in score uit te drukken. Uiteindelijk mochten ze nog blij zijn met de gelijkmaker vlak voor tijd, 1-1. Vanavond ontvangen zij de Oekraïners om 18.45 uur in de eigen Kuip. Vorige week ontbraken er een aantal basisspelers bij Shakhtar waarvan er vele vanavond wel beschikbaar zijn. Desalniettemin is Feyenoord vanavond de favoriet. Een overwinning is goed voor 0.600 coëfficiëntenpunt, 0.400 punt voor de overwinning en 0.200 bonuspunt voor het bereiken van de kwartfinales Europa League.

AZ wist vorige week te stunten in Italië door met 1-2 te winnen van Lazio. De beginfase was nog voor de Italianen, maar de Alkmaarders knokten zich knap terug in de wedstrijd. Toch mag AZ zich nog niet rijk rekenen, daar Lazio op papier een sterker elftal heeft. De Romeinen speelden dit seizoen echter 4 keer een Europese uitwedstrijd en wisten geen enkele keer winnend af te sluiten. Daarnaast spelen ze aankomende zondag de derby tegen AS Roma. Dit alles geeft de burger moed en geeft AZ toch een significante kans om de volgende ronde te bereiken. Een gelijkspel is al voldoende, maar een overwinning zou 0.400 coëfficiëntenpunt opleveren. Het bereiken van de kwartfinales Conference League levert geen bonuspunten op. Nederland kan vanavond dus maximaal 1.000 punt verdienen.

#5 🇫🇷 Frankrijk 60.664

De Franse hoop is volledig gevestigd op OGC Nice. Alle overige Franse clubs zijn namelijk al uitgeschakeld. De voorsprong van Frankrijk op Nederland bedraagt nu 2.764 punt terwijl Nederland nog maximaal 5.800 coëfficiëntpunt kan behalen. Hoe verder Nice komt hoe kleiner de, toch al kleine, kans wordt dat Frankrijk haar 5e plaats verliest aan Nederland.

OGC Nice heeft vorige week hele goede zaken gedaan door in Moldavië met 0-1 te winnen van FC Sheriff Tiraspol. Vanavond kunnen zij dat om 21.00 uur in eigen huis afmaken. Nice verloor dit seizoen Europees slecht 1 keer in eigen huis (1-2 tegen 1. FC Slovácko) en lijkt zich vanavond dan ook te gaan plaatsen voor de kwartfinales van de Conference League. Een nieuwe overwinning levert 0.333 punt op voor Frankrijk, terwijl een gelijkspel ook voldoende is om de volgende ronde te bereiken.

#7 🇵🇹 Portugal 55.549

De Portugees actieve clubs werden deze dinsdag tot 2 gereduceerd na de uitschakeling van FC Porto. SL Benfica wist zich al te plaatsen voor de kwartfinales CL en vanavond hoopt Sporting Portugal zich te voegen bij de beste 8 in de Europa League. Dan moeten zij wel zien af te rekenen met Arsenal. Vorige week wisten de Portugezen in eigen huis de Engelse koploper nog op 2-2 te houden. Vanavond om 21.00 uur zouden zij moeten stunten in Londen om Europees te overleven. Uitschakeling van Sporting betekent dat Portugal dit seizoen definitief op de 7e plaats eindigt en dus een Europese startbewijs verliest. Een overwinning vanavond houdt Portugal in de race voor plaats 6 en levert 0.500 coëfficiëntenpunt (inclusief 0.167 bonuspunt) op.

#8 🇧🇪 België 40.400

Het Belgische succes blijft dit seizoen maar aanhouden. Gisteren leek KAA Gent voor een zware opgave te staan in Turkije. Thuis werd er 1-1 gelijk gespeeld tegen Istanbul Başakşehir en dus moest er in Istanbul gewonnen worden. Mede door een hattrick binnen 4 minuten van Orban wisten de Belgen met 1-4 te winnen. Dit betekende plaatsing voor de kwartfinales ECL en 0.400 coëfficiëntenpunt.

Vanavond hebben ze vanaf 21.00 uur nog 2 ijzers in het vuur. In de Europa League neemt Union Sint-Gilles het in eigen huis op tegen Union Berlin na vorige week in Berlijn met 3-3 gelijk te hebben gespeeld. RSC Anderlecht staat voor een zwaardere opgave om de kwartfinales ECL te bereiken. Vorige week wisten zij Villarreal in eigen huis op 1-1 te houden. Dat betekent wel dat er vanavond in Spanje gewonnen moet worden om niet uitgeschakeld te worden. Vanavond kunnen de Belgen dus weer 1.000 punt (inclusief 0.200 bonuspunt voor Union) verdienen.

Vanavond kan historisch worden, wanneer Arsenal de verwachtingen waarmaakt. Daarnaast maken AZ en Feyenoord nog alle kans om de kwartfinales te halen. OGC Nice lijkt de Franse hoop levend te houden en België kan nog meer punten toe voegen aan hun toch al grote totaal.

Wordt vervolgd.

Author

Fervent voetballiefhebber, cijfergoeroe en geobsedeerd door de Coëfficiëntenpolonaise.

1 Comment

Write A Comment