Het is weer donderdag en dus is het tijd voor de Europa- en Conference League. Eerder deze week zagen we SL Benfica, Chelsea FC, Bayern München en AC Milan zich plaatsen voor de kwartfinales van de Champions League. Dit ging ten koste van Club Brugge, Borussia Dortmund, PSG en Tottenham Hotspur. De uitschakeling van PSG is uiteraard gunstig voor Nederland. Door de uitschakeling van Tottenham Hotspur is Italië nog het enige land zonder uitgeschakelde teams. Dinsdag won AZ echter knap en verrassend uit van Lazio Roma met 1-2. Lazio staat zodoende aan de rand van uitschakeling en mocht Nederland (onverwachts) 0.400 punt bijschrijven. Hierdoor houden we Portugal op gepaste afstand en kunnen we zelfs al een klein beetje naar boven kijken.

Het behalen van plaats 6 zou al een legitieme reden voor een volksfeest zijn. Gezien het extra Champions League ticket dat dit met zich meebrengt. Mochten ‘we’ zelfs plaats 5 zien te bemachtigen dan lijkt een nationale vrije dag op zijn plaats. Plaats 5 is goed voor 7 Europese startbewijzen. 3 daarvan zijn voor de groepsfase van de CL + nog 1 ticket voor de voorrondes van de CL.

Vooralsnog is het nog koffiedik kijken, maar de komende 8 dagen gaan waarschijnlijk voor duidelijkheid zorgen. Te beginnen bij vanavond, waar zowel Nederland als Frankrijk als Portugal eenmaal in actie komt. Hier blikken we uiteraard op voor. Tegelijkertijd werpen we ook een blik op onze Zuiderburen, die vanavond met maar liefst 3 teams in actie komen.

#6 🇳🇱 Nederland 57.700

De voorsprong op Portugal bedraagt nu 2.484 coëfficiëntenpunt. In het meest (on)gunstige geval kan Portugal nog 7.000 punt verzamelen. Een snelle rekensom maakt dan dat wij nog 4.516 moeten scoren om zeker te zijn van plaats 6 aan het einde van het seizoen. De volgende 0.400 coëfficiëntenpunt kunnen vanavond door Feyenoord worden behaald. Om 21.00 uur nemen zij het in Polen op tegen Shakhtar Donetsk.

Feyenoord won haar knotsgekke Europa League groep en mocht zodoende de tussenronde overslaan. Shakhtar eindige op haar beurt als 3e in hun CL groep, waardoor zij wel veroordeeld waren tot het spelen van de tussenronde. In deze tussenronde wisten zij na het nemen van strafschoppen af te rekenen met Stade Rennais. De Oekraïners hebben te maken met personele problemen, vooral achterin. Feyenoord is op haar beurt bijna op volle oorlogssterkte en al ongeslagen sinds 27 oktober. Op papier lijkt dit dan ook een gunstige loting.

#5 🇫🇷 Frankrijk 60.331

De Franse spoeling is na de uitschakeling van Paris Saint-Germain erg dun. OGC Nice is de enige overgebleven Franse troef. In de 1/8ste finales van de Conference League nemen zij het vanavond om 18.45 uur in Moldavië op tegen FC Sheriff. Nice plaatste zich voor deze ronde door ternauwernood hun ECL groep te winnen met onder andere Partizan Belgrado en 1. FC Köln. In eigen land presteren ze wisselvalig in de competitie en werden ze vorige maand uitgeschakeld in de beker door een team uit de 3e divisie. Met FC Sheriff lijken ze wel gunstig te hebben geloot.

De regerend kampioen uit Moldavië wist vorig jaar nog voor een gigantische stunt te zorgen door in Bernabéu te winnen van Real Madrid. Dit seizoen gaan ze uiteraard aan kop in de eigen competitie, maar gooien ze minder hoge ogen in Europa. Hun Europese campagne begon nog in de kwalificatie van de Champions League, waarin zij hun meerdere moesten erkennen in Viktoria Plzen. In de play-offs van de Europa League wisten zij na penalty’s de kampioen van Armenië uit te schakelen. Om in de groepsfase vervolgens alleen Omonia Nicosia achter zich te houden. Weer een toernooi lager wonnen zij in de tussenronde van Partizan Belgrado. Waarna zij gekoppeld zijn aan OGC Nice. Op voorhand lijkt dit dan een te nemen horde voor Nice. Winst vanavond is goed voor 0.333 punt.

#7 🇵🇹 Portugal 55.216

Portugal wordt nog vertegenwoordigd door 3 teams. SL Benfica plaatste zich dinsdag al voor de kwartfinales van de Champions League. FC Porto kan dit voorbeeld nog volgen, mits zij de opgelopen 1-0 achterstand tegen Internazionale weten om te draaien. Sporting Portugal is de 3e troef van onze grootste concurrent. Zij zijn in de 1/8ste finales van de Europa League gekoppeld aan Arsenal. Wat de zwaarst mogelijke loting was. Om 18.45 uur ontvangt Sporting, Arsenal eerst in eigen huis.

Sporting kwam net te kort in de CL en plaatste zich zodoende voor de tussenrondes van de EL. Hierin werden zij gekoppeld aan FC Midtjylland. Thuis werd er op de valreep met 1-1 gelijk gespeeld, maar in Denemarken rekende ze met 0-4 eenvoudige af met de Denen. Arsenal eindigde vrij eenvoudig bovenaan hun EL groep met onder andere PSV en mocht de tussenronde overslaan. De koploper van Engeland lijkt de favoriet om de volgende ronde te bereiken. Winst voor Sporting Portugal levert Portugal 0.333 coëfficiëntenpunt op.

#8 🇧🇪 België 39.400

Het Europese seizoen is voor de Belgen eigenlijk al geslaagd. Met de 11.400 al behaalde punten hebben zij enorm goede zaken gedaan op de coëfficiëntenranglijst en is een plaats bij de beste 10 landen al verzekerd. Zodoende hebben zij hun vaste CL plaats weer terug verdiend. Na de uitschakeling van Club Brugge zijn er nog 3 Belgische clubs over. Welke alle drie vrij zwaar hebben geloot. In de Europa League neemt Union Sint-Gilles het vanavond om 18.45 uur in Duitsland op tegen Union Berlin. De ploeg die over 2 wedstrijden te sterk bleek voor Ajax.

In de Conference League is België samen met Italië en Turkije nog het best vertegenwoordigd. Eerst is het de beurt aan RSC Anderlecht. Zij nemen het in eigen huis om 18.45 uur op tegen Villarreal. Om 21.00 uur neemt KAA Gent het ook in eigen huis op tegen Istanbul Başakşehir. Drie Belgische overwinningen zullen nog eens 1.200 coëfficiëntenpunt toevoegen aan hun totaal.

Zo staat er weer een heerlijke voetbalavond voor de boeg. Met voor Nederland Feyenoord die het opneemt tegen Shakhtar Donetsk en namens de concurrentie komen Sporting Portugal en OGC Nice in actie.

Wordt vervolgd.

Author

Fervent voetballiefhebber, cijfergoeroe en geobsedeerd door de Coëfficiëntenpolonaise.

Write A Comment