Morgen worden wij waarschijnlijk een stuk wijzer wakker dan vandaag. Dan weten we hoe de Nederlandse en Portugese clubs het er vanaf hebben gebracht en hoe de strijd om plaats 6 er verder uit gaat zien. Daarnaast kan Frankrijk 3 clubs verloren hebben en ook onze zuiderburen hebben 2 ploegen op het spel staan. Vanavond worden namelijk de returns gespeeld in de tussenrondes van de Europa- en Conference League. De Nederlandse, Portugese en Belgische clubs hebben zich allen geen goede uitgangspositie verworven. Dat geldt absoluut niet voor de Franse clubs. Het is vrij aannemelijk dat Frankrijk na vanavond nog steeds met 5 clubs Europees actief is. Gisteren en dinsdag gebeurde er nagenoeg niets in onze coëfficiëntenregio. Alleen FC Porto kwam daarin in actie en zij verloren uit bij Internazionale met 1-0 en scoorde zodoende geen punten voor Portugal.

De belangen van vanavond zijn groot en uiteraard blikken wij daarop vooruit. Nog 1 keer voor de zekerheid:
In de tussenrondes zijn WEL punten te verdienen zijn voor het landcoëfficiënt, maar NIET voor het clubcoëfficiënt. Daarnaast zijn er ook nog bonuspunten te verdienen. De winnaars van de tussenronde Europa League plaatsen zich voor de 1/8ste finales Europa League. Dat levert 1.000 bonuspunt op. In de Conference League zijn er in deze fase geen bonuspunten te verdienen.

Daarnaast is een overwinning na verlenging ook goed voor 2.000 punt. Winst na penalty’s geldt als gelijkspel en levert dus 1.000 coëfficiëntenpunt op.

#6 🇳🇱 Nederland 56.900

Zowel Ajax als PSV beleefde vorige week donderdag een slechte avond. Ajax kwam er nauwelijks aan te pas in hun thuiswedstrijd tegen Union Berlin, maar sleepte er nog een doelpuntloos gelijkspel uit. Terwijl PSV nog goed begon in Spanje, maar in een tijdsbestek van 20 minuten 3 tegengoals moest incasseren. Zelf wisten ze, ondanks een aantal goede mogelijkheden, niet te scoren. Om 18.45 uur trappen de Eindhovenaren de avond af tegen Sevilla FC, waarin zij dus een achterstand van 3 goals moeten goed maken. Dit weekend liep PSV weer averij op in de eigen competitie. Gezien de huidige vorm is het dan ook niet aannemelijk dat PSV na vanavond nog Europees actief is. Een overwinning is echter nog steeds goed voor 0.400 coëfficiëntenpunt. Dus laten we hopen op coëfficiëntenbewustzijn in Eindhoven.

Ajax heeft gezien de tussenstand een hoopgevendere uitgangspositie. Met de wedstrijd van vorige week in het achterhoofd lijkt het echter een lastige opgave te gaan worden. Om 21.00 uur nemen de Amsterdammers het op tegen Union Berlin. Ajax moet dus zien te winnen om de volgende ronde te bereiken. In eigen huis heeft Union dit seizoen echter pas 1 keer verloren. De eerste groepswedstrijd in de EL ging met 0-1 verloren tegen het Belgische Union. Verder werd er in eigen huis afgerekend met onder andere Borussia Dortmund, Sporting Braga en RB Leipzig en werd Bayern München op een gelijkspel gehouden. Winst van Ajax betekent wel automatisch dat zij zich ook plaatsen voor de 1/8ste finales en levert dus 0.600 punt op.

Het is vrij aannemelijk dat Nederland na vanavond nog maar met 2 clubs Europees actief is. In het wonderlijke geval dat Ajax en PSV zich toch plaatsen voor de volgende ronde dan mogen we 1.200 coëfficiëntenpunt bijschrijven.

#5 🇫🇷 Frankrijk 59.997

De Franse clubs hadden vorige week alle drie een zware uitwedstrijd op het programma. Alle drie zullen zij echter hoopvol huiswaarts zijn gekeerd. AS Monaco wist in de slotfase de wedstrijd om te draaien en won met 2-3 bij Bayer Leverkusen. FC Nantes sleepte volledig tegen de verhouding in een 1-1 gelijkspel uit het vuur in Turijn. Stade Rennais knokte zich op haar beurt na een lastige openingsfase terug in de wedstrijd en verloor slechts met 2-1 van Shakhtar Donetsk.

Om 18.45 uur is het vanavond eerst de beurt aan Monaco en Nantes. De Monegasken zijn sinds de winterstop nog ongeslagen en verdedigen dus een minimale voorsprong. Terwijl Nantes in eigen huis voor een stunt kan zorgen door Juventus uit te schakelen.

Vanaf 21.00 uur staat Rennes voor de zwaarste Franse opgave. In eigen huis is Stade Rennais dit seizoen erg sterk. Terwijl de Oekraïense competitie al stil ligt sinds eind november. Shakhtar is dus veroordeeld tot het spelen van oefenwedstrijden, maar verdedigen wel een 2-1 voorsprong.

In het beste geval voor Frankrijk, verzamelen zij vandaag 1.500 coëfficiëntenpunt. 1.000 punt voor het behalen van 3 overwinningen en 0.500 bonuspunt voor het 3 keer bereiken van de laatste 16.

#7 🇵🇹 Portugal 54.216

De eventuele uitschakeling van Ajax en PSV hoeft geen desastreuse gevolgen te hebben vanavond. De Portugese clubs haalden vorige week namelijk ook geen goede uitgangsposities. Braga ging in eigen huis hard onderuit tegen Fiorentina en lijkt nagenoeg al uitgeschakeld. Sporting Portugal wist in de blessuretijd nog gelijk te maken. Waardoor zij met een 1-1 tussenstand afreizen naar Denemarken.

Laatstgenoemde trapt de avond voor Portugal af om 18.45 uur. Daar spelen zij de return tegen FC Midtjylland. In eigen huis verloren de Denen dit seizoen alleen nog van SL Benfica in de voorrondes van de Champions League. Het kan dus de 2e keer worden dat zij uitgeschakeld worden door een Portugese club.

Om 21.00 uur is het de beurt aan Sporting Braga. Zij staan voor een haast onmogelijke opgave. In Italië moeten ze met minimaal 5 goals verschil winnen van Fiorentina om de volgende ronde van de Conference League te bereiken. Een stunt van Braga en een overwinning voor Sporting Portugal zijn in totaal goed voor 0.833 coëfficiëntenpunt (inclusief 0.167 bonuspunt voor Sporting Portugal). In de ECL zijn er namelijk nog geen bonuspunten te behalen.

#8 🇧🇪 België 38.600

Voor onze zuiderburen was het vorige week een treurige week. Club Brugge is nagenoeg uitgeschakeld in de CL en KAA Gent en RSC Anderlecht verloren beide uit met 1-0 in de Conference League. Om 18.45 uur ontvangt laatstgenoemde Ludogorets uit Bulgarije. Ruim 2 uur later neemt Gent het thuis op tegen FK Qarabag. Beide Belgische clubs moeten in staat zijn om hun kleine achterstand weg te poetsen. Nog geen bonuspunten te behalen dus 2 overwinningen zullen goed zijn voor 0.800 punt.

Overzicht wedstrijden

TijdToernooiThuisUit
18:45EL🇳🇱 PSVSevilla FC
18:45ELFC Midtjylland🇵🇹 Sporting Portugal
18:45EL🇫🇷 FC NantesJuventus
18:45EL🇫🇷 AS MonacoBayer Leverkusen
21:00 EL Union Berlin🇳🇱 Ajax
21:00EL🇫🇷 Stade RennaisShakhtar Donetsk
21:00ECLFiorentina 🇵🇹 Sporting Braga

Vanavond wordt een belangrijke avond in onze coëfficiëntenregio. Frankrijk kan een flink gat slaan richting nummer 6 en 7. Terwijl Nederland en Portugal beide 2 clubs kunnen verliezen. Onze hoop vanavond is gevestigd op een gigastunt van PSV, een klein stuntje van Ajax en de uitschakeling van beide Portugese clubs. Belgie heeft haar hoop gevestigd op Anderlecht en Gent. Wordt vervolgd.

Author

Fervent voetballiefhebber, cijfergoeroe en geobsedeerd door de Coëfficiëntenpolonaise.

Write A Comment