In 1 week kan er veel veranderen. Vorige week donderdagmiddag moesten we weer op jacht naar de 6e plaats. Slechts 7 dagen later gaat Nederland op zeker als nummer 6 de winterstop in. De voorsprong op Portugal bedraagt 0.918 coëfficiëntenpunt en kan vandaag niet meer overbrugt worden door de Portugezen. In theorie kan Nederland het gat op de nummer 5, Frankrijk, zelfs verkleinen tot 0.197 punt. Die kans is echter heel klein. Gisteren behaalde onze concurrentie beide 0.333 punt. Doordat zowel PSG als Benfica hun laatste groepswedstrijd won. Benfica wist zelfs te stunten door met 1-6 te winnen in Israël en zodoende PSG van de 1ste plaats te verdrijven. Beide clubs waren al geplaatst voor de laatste 16 en behaalden dus geen extra bonuspunten. Vanavond gaan er wel heel veel bonuspunten verdeeld worden. Ter herinnering nogmaals de verdeling van de bonuspunten:

 • Nummer 1 EL ontvangt 5.000 punt (4.000 voor groepswinst en 1.000 voor het bereiken van de laatste 16).
 • Nummer 2 EL ontvangt 2.000 punt en plaatst zich voor de play-offs tegen een nummer 3 uit de CL.
 • Nummer 1 ECL ontvangt 2.000 punt en plaatst zich voor de laatste 16.
 • Nummer 2 ECL ontvangt 1.000 punt en plaatst zich voor de play-offs tegen een nummer 3 uit de EL.

Uiteraard moeten bovenstaande punten gedeeld worden door het aantal startbewijzen. Vooral Nederland en Frankrijk zijn nog in de race voor heel veel bonuspunten. Voor Portugal komt alleen Sporting Braga in actie en België kan via Anderlecht en Gent nog wat bonuspunten sprokkelen.

#6 🇳🇱 Nederland 54.300

Ajax wist zich gisteren te verzekeren van de 3e plaats en zich zodoende te plaatsen voor de tussenronde van de Europa League. PSV zal vanavond proberen deze tussenronde te ontlopen door hun groep te winnen. Feyenoord moet nog flink aan de bak om de tussenronde te bereiken en AZ gaat in de Conference League voor groepswinst.

In de groep van Feyenoord is alles nog mogelijk. De Rotterdammers bezetten op dit moment de 3e plaats in Groep F, maar kunnen nog 1ste, 2de, 3e en 4e worden. Om door te gaan in de Europa League is de opdracht simpel, dan moet er gewonnen worden. Bij een gelijkspel is de 3e plaats het hoogst haalbare en zelfs bij een nederlaag kan Feyenoord nog Europees overwinteren in de Conference League. Om18.45 uur nemen zij het in eigen huis op tegen Lazio Roma. Onderstaand de mogelijke scenario’s:

 • Feyenoord wint met minimaal 2 goals verschil en Midtjylland wint thuis van Sturm Graz. Feyenoord is in dit geval groepswinnaar en behaalt 1.400 coëfficiëntenpunt.
 • Feyenoord wint met minimaal 2 goals verschil en Sturm Graz verliest niet. Feyenoord eindigt als nummer 2 en behaalt 0.800 punt.
 • Feyenoord wint met 1 goal verschil en Sturm Graz verliest. Ook dan gaat Feyenoord als nummer 2 door en behaalt het 0.800 punt.
 • Feyenoord wint met 1 goal verschil en Sturm Graz verliest niet. Dan eindigt Feyenoord op de 3e plaats en verzamelt het 0.400 coëfficiëntenpunt.
 • Feyenoord speelt gelijk en Midtjylland wint niet. Feyenoord eindigt als nummer 3 en verzamelt slechts 0.200 punt.
 • Feyenoord speelt gelijk en Midtjylland wint. Feyenoord eindigt als nummer 4, verzamelt slechts 0.200 punt en is Europees uitgeschakeld.
 • Feyenoord verliest en Midtjylland ook dan bepaalt het doelsaldo wie van de 2 als nummer 3 door gaat naar de Conference League. In elk geval worden er geen punten verdiend.
 • Feyenoord verliest en Midtjylland verliest niet. Dan eindigt Feyenoord als laatste in haar groep en worden er geen punten behaald.

Om 21.00 uur neemt PSV het in Noorwegen op tegen Bodø/Glimt. De Eindhovenaren zijn al verzekerd van plaats 2. Om groepswinnaar te worden moet PSV zelf winnen en hopen dat Arsenal thuis niet wint van FC Zürich. Op voorhand lijkt dit scenario heel onwaarschijnlijk. Stel dat het wel gebeurt dan mag Nederland 1.000 coëfficiëntenpunt bijschrijven en ontloopt PSV de tussenronde.

AZ heeft het ontlopen van de tussenronde volledig in eigen hand. Om 18.45 uur ontvangen zij, de koploper van Oekraïne, SK Dnipro-1. AZ heeft aan een gelijkspel genoeg om de koppositie te behouden. Een nederlaag zou betekenen dat de Oekraïners de groepswinst pakken. Groepswinst levert nog 0.200 bonuspunt extra op. Waardoor er voor AZ 0.600 punt op het spel staan.

In totaal kan Nederland dus maar liefst 3.000 coëfficiëntenpunt behalen waarvan 1.800 bonuspunt. Heel waarschijnlijk is het niet, maar het zou op zeker een coëfficiëntenpolonaise als gevolg hebben.

#5 🇫🇷 Frankrijk 57.497

Frankrijk moest deze week afscheid nemen van Olympique Marseille. Zodoende zijn de Fransen nog met maximaal 5 clubs actief na de winterstop. 3 daarvan zijn al zeker van overwintering alleen AS Monaco en OGC Nice kunnen nog uitgeschakeld worden. Monaco trapt de Franse avond om 18.45 uur af met een thuiswedstrijd tegen Rode Ster Belgrado. Voor de Monegasken is de 2e plaats het hoogst haalbare, maar uitschakeling ligt ook nog op de loer. Bij winst zijn de Fransen zeker van de 2e plaats. Bij een gelijkspel zijn zij afhankelijk van resultaat op het andere veld. Wanneer Trabzonspor dan thuis wint van Ferencváros dan eindigt Monaco als nummer 3. Bij een nederlaag is de 3e plaats het hoogst haalbare. Echter als Trabzonspor dan niet verliest, wippen zij over Monaco heen en zijn de Fransen Europees uitgespeeld. Bij winst behaalt AS Monaco 0.667 punt voor Frankrijk.

Tegelijkertijd speelt FC Nantes een uitwedstrijd tegen het al uitgeschakelde Olympiakos Piraeus. Nantes is zeker van de 3e plaats, maar kan bij een overwinning de 2e plaats overnemen van FK Qarabag. Dat gaat alleen op wanneer de Azerbeidzjanen in eigen huis verliezen van het al geplaatste SC Freiburg. In dat geval kan ook FC Nantes 0.667 coëfficiëntenpunt behalen.

Stade Rennais speelt vanavond alleen nog voor de groepswinst en het daarbij horende 0.500 extra bonuspunt. Om 21.00 uur ontvangen zij AEK Larnaca. Rennes deelt de koppositie met Fenerbahçe op punten, maar heeft een iets minder goed doelsaldo. Wanneer beide clubs hetzelfde resultaat halen vanavond is dit doelsaldo doorslaggevend. Rennes kan maximaal zorgen voor 0.833 punt.

OGC Nice gaat een spannende avond tegemoet. Op dit moment gaan zij aan kop in Groep D van de Conference League. Nummer 3, 1. FC Köln, volgt echter op 1 punt achterstand. Vanavond moet Nice om 21.00 uur op bezoek bij Köln. Bij winst is Nice zeker van groepswinst en bij een gelijkspel is de 2e plaats een zekerheid. Bij een nederlaag is Nice afhankelijk van het resultaat op het andere veld. Wanneer Partizan Belgrado in eigen huis dan niet verliest van 1. FC Slovácko eindigen de Fransen als 3e in de groep en zijn zij uitgeschakeld. Nice kan net als Monaco en Nantes zorgen voor 0.667 punt. Frankrijk kan vanavond heel veel punten bijschrijven. Namelijk 2.833 coëfficiëntenpunt in totaal. Dat is inclusief 1.500 bonuspunt. Eerlijk is eerlijk, dit scenario is een stuk realistischer dan het Nederlandse.

#6 🇵🇹 Portugal 53.382

SL Benfica stuntte gisteren door in de allerlaatste minuut de groepswinst te pakken ten koste van PSG. Hierdoor heeft Portugal 2 clubs die als groepswinnaar doorgaan in de Champions League. Sporting Braga kan vanavond geen groepswinnaar meer worden, maar heeft nog wel kans op de 2e plaats. Zij zijn in ieder geval al zeker van minimaal de tussenronde Conference League. Om 21.00 uur moeten zij thuis zien te winnen van het nog puntloze Malmö FF om nog kans te maken op de 2e plaats. Bij winst van Braga en geen overwinning van Union Berlin uit bij Union Sint-Gillis gaan de Portugezen naar de tussenronde van de Europa League. Dit zou 0.667 coëfficiëntenpunt opleveren.

#8 🇧🇪 België 37.400

Voor onze zuiderburen staan er vanavond niet veel coëfficiëntenpunten op het spel. Maar zijn de wedstrijden van KAA Gent en RSC Anderlecht wel van groot belang. Zij strijden namelijk voor Europese overwintering. Union Sint-Gillis is al zeker van groepswinst en speelt zodoende alleen voor de 0.400 punt. Om 21.00 uur ontvangen zij het andere Union uit Berlijn.

KAA Gent en RSC Anderlecht staan beide derde in hun groep en nemen het op tegen de nummer 2. Voor beide geldt ook dat alleen een overwinning voldoende is om deze 2e plaats over te nemen. Groepswinst zit er voor zowel Gent als Anderlecht niet meer in. Om 18.45 uur ontvangt Gent het Noorse Molde FK en Anderlecht neemt het in Denemarken om 21.00 uur op tegen Silkeborg IF. In totaal kunnen er toch nog 1.600 coëfficiëntenpunt verdiend worden, waarvan 0.400 bonuspunt.

Overzicht wedstrijden

TijdToernooiThuisUit
18:45EL🇳🇱 Feyenoord Lazio Roma
18:45EL🇫🇷 AS Monaco Rode Ster Belgrado
18:45ELOlympiakos Piraeus🇫🇷 FC Nantes
21:00ELBodø/Glimt 🇳🇱 PSV
21:00 EL 🇫🇷 Stade RennaisAEK Larnaca
21:00EL🇵🇹 Sporting Braga Malmö FF
21:00ECL🇳🇱 AZ FK Dnipro-1
21:00ECL1. FC Köln🇫🇷 OGC Nice

Vanavond liggen er enorm veel punten in het verschiet. Dat geldt voor zowel Frankrijk als Nederland en in mindere mate voor België. Portugal speelt voor de kruimels en zal vooral hopen dat de concurrentie faalt. Genoeg redenen om vanavond vanaf 18.45 uur aan de televisie gekluisterd te zitten.

Wordt vervolgd.

Author

Fervent voetballiefhebber, cijfergoeroe en geobsedeerd door de Coëfficiëntenpolonaise.

1 Comment

Write A Comment