Vorige week was Nederland plaats 6 voor 1 dag kwijt aan Portugal. Door de goede resultaten van AZ en PSV en de daarbij horende bonuspunten wisten we deze binnen 24 uur weer te heroveren. Vanavond staat de gewilde 6e plaats weer op het spel. In theorie kan Portugal ons vandaag weer voorbij streven. Dan moeten beide clubs wel een resultaat halen en belangrijker, dan moet Sporting zich plaatsen voor de volgende ronde. 1 ding is in ieder geval zeker. Wanneer Ajax wint dan behoudt Nederland tenminste voor 1 dag de 6e plaats. Tegelijkertijd kan ook Frankrijk vanavond veel punten scoren en aan het begin van de avond strijdt Club Brugge voor de 1ste plaats.

#6 🇳🇱 Nederland 53.900

Het zag er vorige week woensdag even heel treurig uit voor het Nederlandse clubvoetbal. Op Donderdag wist PSV echter te stunten door met 2-0 van Arsenal te winnen en wist AZ met de grootst mogelijke moeite af te rekenen met FC Vaduz. Met als resultaat dat beide clubs een plek bij de bovenste 2 in hun groep veilig stelden en zodoende de eerste bonuspunten behaalden. Ajax gaat vanavond geen bonuspunten halen en strijdt alleen voor de 0.400 coëfficiëntenpunt die een overwinning oplevert. In theorie kunnen de Amsterdammers nog van de 3e plaats in Groep A verstoten worden. Dan moet Rangers FC echter met meer dan 4 goals verschil winnen van Ajax. De wedstrijd wordt gespeeld in Schotland en start om 21.00 uur. Hoogstwaarschijnlijk is Ajax daarna geplaatst voor de tussenronde van de Europa League.

#5 🇫🇷 Frankrijk 57.164

De Franse clubs beleefden een minder succesvolle donderdag dan de Nederlandse clubs. Daardoor bedraagt de voorsprong op plaats 6 ‘nog maar’ 3.264 punt. Frankrijk kan deze week echter nog 2.333 bonuspunt behalen en dat zou ons op een straatlengte achterstand zetten. Dat moet dan wel vanavond beginnen wanneer Olympique Marseille het om 21.00 uur thuis opneemt tegen Tottenham Hotspur. Marseille bezet de 4e plaats met 6 punten, terwijl de Spurs bovenaan staan met 8 punten. In het beste geval kan Marseille dus nog groepswinnaar worden, maar bij een nederlaag zijn zij Europees uitgespeeld. Voor Tottenham geldt dat zij al zeker zijn van plaats 3 en bij een gelijkspel zeker zijn van de volgende ronde CL. Bij een gelijkspel vanavond mag Marseille nog hopen op de 3e plaats. Dan moet Sporting Portugal hun laatste groepswedstrijd wel verliezen. Op basis van onderling resultaat houden de Fransen, de Portugezen dan achter zich. Bij winst is Marseille zeker van de laatste 16 in de CL. Inclusief 0.833 bonuspunt kan Frankrijk vanavond 1.167 coëfficiëntenpunt behalen.

#7 🇵🇹 Portugal 52.716

Sporting Braga bewees zichzelf een slechte dienst door in de vorige speelronde te verliezen bij Union Berlin. Hierdoor zakte Braga naar de 3e plaats in hun EL groep en lijken bonuspunten ver weg. Portugal heeft in de CL echter al 1.667 bonuspunt behaald en kan daar vanavond nog eens 0.833 aan toe voegen. In Groep D van de CL is het bloedstollend spannend en kan elke ploeg zich nog plaatsen voor de volgende ronde CL, maar ook Europees uitgeschakeld worden. Om 21.00 uur neemt Sporting Portugal (nummer 2 met 7 punten) het in eigen huis op tegen Eintracht Frankfurt (nummer 3 met ook 7 punten). Er zijn vanuit Portugees oogpunt meerdere scenario’s mogelijk:

  • Sporting Portugal wint en plaatst zich zeker voor de laatste 16 van de CL. Wanneer Tottenham Hotspur niet wint zijn zij ook nog groepshoofd. 0.833 bonuspunt + 0.333 punt voor de overwinning = 1.167 coëfficiëntenpunt.
  • Sporting Portugal speelt gelijk en eindigt, ongeacht de uitslag op het andere veld, op de 2e plaats in de groep. 0.833 bonuspunt + 0.167 punt voor de overwinning = 1.000 coëfficiëntenpunt.
  • Sporting Portugal verliest en Marseille verliest niet. In dat geval eindigt Sporting op plek 4 (o.b.v. onderling resultaat) en zijn zij Europees uitgespeeld. Wanneer Marseille ook verliest dan gaat Sporting als nummer 3 door naar de tussenronde in de EL. Dit levert geen punten op.

Eerder vanavond ontvang FC Porto om 18.45 uur Atlético Madrid. In Groep B zijn Club Brugge en FC Porto al zeker van overwintering in de CL. Alleen de groepswinst en de 3e plaats staan nog op het spel. Porto staat nu op de 2e plaats met 1 punt achterstand op Club Brugge. Doordat de Portugezen vorige week met 0-4 wisten te winnen in België maakten zij de 0-4 thuisnederlaag ongedaan, waardoor het onderling resultaat komt te vervallen. Bij een nederlaag van Brugge heeft Porto voldoende aan een gelijkspel om de 1ste plaats over te nemen. Winst voor Porto levert 0.333 punt op, waardoor het totaal te behalen punten vanavond 1.500 bedraagt.

#8 🇧🇪 België 37.200

Club Brugge heeft zichzelf vorige week een hele slechte dienst bewezen door met 0-4 te verliezen van FC Porto. Hierdoor verspeelden zij hun voordeel m.b.t. onderling resultaat. Vanavond nemen de Belgen het om 18.45 uur in Duitsland op tegen Bayer Leverkusen. Leverkusen kan aan een gelijkspel genoeg hebben, maar dan moet Atlético verliezen. Daarom zullen de Duitsers vol voor de winst gaan en zelfs dan zijn ze afhankelijk van de Spanjaarden. Brugge kan zelfs na een nederlaag vanavond nog als groepswinnaar eindigen. Dan moet Porto echter ook verliezen. Bij winst is Club zeker van groepswinst en bij een gelijkspel winnen zij de groep tenzij Porto wint. Desalniettemin staat er vanavond 0.400 coëfficiëntenpunt op het spel.

Overzicht wedstrijden

TijdToernooiThuisUit
18:45CL🇵🇹 FC Porto Atlético Madrid
21:00CL🇵🇹 Sporting Portugal Eintracht Frankfurt
21:00CLRangers FC🇳🇱 Ajax
21:00CL🇫🇷 Olympique Marseille Tottenham Hotspur

Een heel belangrijke avond voor Nederland. Niet per se vanwege het resultaat bij Ajax, maar vooral omdat Portugal nog eens 0.833 bonuspunt kan behalen. Datzelfde geldt voor Frankrijk, maar dat is van minder groot belang. Club Brugge speelt vanavond louter om de groepswinst.

Wordt vervolgd.

Author

Fervent voetballiefhebber, cijfergoeroe en geobsedeerd door de Coëfficiëntenpolonaise.

Write A Comment