Nederland is niet langer meer de prooi, maar de jager. De Portugese clubs presteren dusdanig goed in de Champions League dat zij al 1.667 bonuspunt hebben behaald. SL Benfica en FC Porto hebben zich namelijk geplaatst voor de laatste 16. Sporting Portugal heeft het ook nog volledig in eigen hand en kan daar dus nog eens 0.833 bonuspunt aan toe voegen. Het voorlopige resultaat is dat Portugal, Nederland voorbij is op de coëfficiëntenranglijst. Nederland is zodoende afgezakt naar de ondankbare 7e plaats. Die aan het einde van het seizoen ‘slechts’ 5 Europese startbewijzen, waarvan 1 rechtstreeks ticket voor de CL, oplevert. Vanavond hebben wij echter drie ijzers in het vuur. Tegenover maar 1 Portugese club. 2 Nederlandse clubs komen vandaag in aanmerking voor bonuspunten. Al geldt dat ook voor Sporting Braga. Onze achterstand bedraagt slechts 0.216 punt. Dus in principe kan Nederland de 6e plaats binnen 24 uur alweer heroveren. Ter herinnering nogmaals de verdeling van de bonuspunten:

  • Nummer 1 EL ontvangt 5.000 punt (4.000 voor groepswinst en 1.000 voor het bereiken van de laatste 16).
  • Nummer 2 EL ontvangt 2.000 punt en plaatst zich voor de play-offs tegen een nummer 3 uit de CL.
  • Nummer 1 ECL ontvangt 2.000 punt en plaatst zich voor de laatste 16.
  • Nummer 2 ECL ontvangt 1.000 punt en plaatst zich voor de play-offs tegen een nummer 3 uit de EL.

Uiteraard moeten bovenstaande punten gedeeld worden door het aantal startbewijzen. Vanavond zullen er veel beslissingen vallen en uiteraard blikken wij daar op voor.

#7 🇳🇱 Nederland 52.500

De enige club die al zeker is van overwintering is PSV. Al kan Ajax de 3e plaats alleen nog theoretisch ontgaan. AZ is slechts 1 overwinning verwijderd van overwintering en ook dat lijkt een formaliteit. Feyenoord leidt haar groep, maar is nog alleszins zeker van overwintering en gaat dat vanavond ook nog niet zijn. Om 18.45 uur komen eerst PSV en AZ vanavond aan bod. Waar de Alkmaarders richting Liechtenstein zijn afgereisd voor een treffen met FC Vaduz. Daar ontvangen de Eindhovenaren Arsenal FC. Vorige week verloor PSV slechts met 1-0 in Londen, maar dat gaf de krachtsverhoudingen niet geheel weer. Het wordt vanavond dan ook een hels karwei om een resultaat te boeken. Toch zijn er 2 scenario’s denkbaar waardoor PSV zich verzekerd van minimaal de 2e plaats;

  • PSV wint en Bodø/Glimt wint niet.
  • PSV speelt gelijk en Bodø/Glimt verliest.

In elk ander geval valt deze beslissing volgende week in Noorwegen. Mocht 1 van de 2 scenario’s uitkomen dan behaalt PSV minimaal 0.400 bonuspunt.

AZ struikelde 2 weken geleden lelijk over Apollon Limassol en zijn daardoor nog niet zeker van overwintering. Vanavond spelen zij tegen FC Vaduz, de bekerwinnaar uit de dwergstaat Liechtenstein. Bij winst vanavond is AZ zeker van overwintering en dus minimaal 0.200 bonuspunt. Groepswinst kan echter ook al veilig worden gesteld. Wanneer AZ wint en Dnipro niet wint, bedraagt het verschil minimaal 4 punten met nog 1 wedstrijd te gaan. Groepswinst is goed voor 0.400 bonuspunt.

Feyenoord sluit de avond af voor Nederland. Met een uitwedstrijd om 21.00 uur in Oostenrijk tegen Sturm Graz. In Groep F van de Europa League hebben alle ploegen 5 punten verzameld en hierdoor zal er na vanavond nog niets beslist zijn. De thuiswedstrijd werd door de Rotterdammers met 6-0 gewonnen. Sturm Graz zal dus op zoek gaan naar eerherstel. Voor Feyenoord telt vanavond alleen de winst en ze lijken ook favoriet. Gezien het feit dat Lazio Roma volgende week op bezoek komt in Rotterdam lijkt winst voor Lazio in de andere wedstrijd het beste scenario. Naast de 1.200 coëfficiënten die drie overwinning zullen opleveren kan er dus ook nog 0.800 bonuspunt behaald worden. Dat brengt het totaal om 2.000 punt. Dat zou met zekerheid genoeg zijn om de 6e plaats weer over te nemen.

#5 🇫🇷 Frankrijk 56.164

PSG is al verzekerd van een plek bij de beste 16 clubs van Europa. Marseille bezet op dit moment de laatste plaats in hun Groep, maar heeft nog alle kans op overwintering in de EL of zelfs de CL. In totaal leverde de CL dus al 0.833 bonuspunt op. In de vorige speelronde verzekerde Stade Rennais zich al van 0.333 bonuspunt. Waardoor het totaal aantal bonuspunten nu al op 1.167 staat. Vanavond kan alleen Rennes hier nog 0.500 bonuspunt aan toevoegen door de groepswinst te pakken. De overige 3 Franse clubs kunnen zich vandaag nog niet verzekeren van plek 1 of 2.

In de Europa League neemt Stade Rennais het op tegen Fenerbahçe. Beide teams zijn al zeker van overwintering in de EL en staan met 10 punten gezamenlijk bovenaan. De heenwedstrijd eindigde gelijk waardoor de winnaar zich vanavond verzekert van groepswinst. Bij een gelijkspel valt deze beslissing volgende week. Om 21.00 uur is het de beurt aan FC Nantes en AS Monaco. Nantes ontvangt FK Qarabağ en heeft alleen aan winst genoeg om uitzicht te houden op de 2e plaats. Bij elk ander resultaat moeten zij zich richten op plaats 3. Voor Monaco geldt min of meer ook dat alleen winst telt. Al mag er vooral niet verloren worden. Zij nemen het in Hongarije op tegen Ferencváros. De Hongaren hebben aan 1 punt genoeg om zeker te zijn van minimaal de 2e plaats. Monaco verloor met 0-1 in eigen huis van de Hongaren en heeft dus het liefst een overwinning met minimaal 2 goals verschil nodig.

In de Conference League ontvangt OGC Nice om 18.45 uur Partizan Belgrado. Belgrado gaat met 8 punten aan kop in Groep D. Gevolgd door Nice met 5 punten en de nummer 3 en 4 bezitten 4 punten. Nice houdt alleen bij een overwinning hun lot zeker in eigen hand. 4 Franse overwinningen leveren vanavond 1.333 coëfficiëntenpunt op. Met de 0.500 bonuspunt die Stade Rennais kan behalen, kan dit oplopen tot 1.833 punt.

#6 🇵🇹 Portugal 52.716

Portugal verdedigt vanavond een minimale voorsprong van 0.216 punt. Vanavond hebben zij alleen Sporting Braga die punten kan behalen. Braga is al zeker van overwintering, maar nog niet van plek 1 of 2. Daar kan vanavond verandering in komen. Om 18.45 uur nemen zij in Duitsland op tegen Union Berlin. Bij winst is Portugal zeker van 0.333 bonuspunt. Bij een nederlaag of gelijkspel valt de beslissing pas volgende week. Union bezet plaats 3 in Groep D en heeft slechts 1 punt minder dan Braga. In eigen huis was Braga met 1-0 te sterk voor de Duitsers. Een nieuwe overwinning levert inclusief bonuspunten 0.667 coëfficiëntenpunt op.

#9 🇧🇪 België 35.400

Onze zuiderburen kunnen vanavond de 8ste plaats overnemen van Schotland. Hun achterstand bedraagt nog maar 0.600 punt. De 3 Belgische clubs kunnen vanavond voor 2.200 punt zorgen. Wat ruimschoots genoeg zal zijn om de Schotten voorbij te streven. Union Sint-Gilles kan zorgen voor de meeste punten. Om 18.45 uur nemen zij het uit op tegen, het nog puntloze, Malmö FF. Bij winst verzekert Union zich van groepswinst en dus 1.000 bonuspunt. Een gelijkspel is voldoende voor minimaal de 2e plaats en kan genoeg zijn voor groepswinst. Echter moet dan de andere wedstrijd ook in een gelijkspel eindigen. In de Conference League bezetten beide Belgische clubs de 3e plaats. Wat aan het einde van de groepsfase uitschakeling zou betekenen. Om 18.45 uur ontvangt RSC Anderlecht de nummer 4, Steaua Boekarest. Boekarest maakt alleen bij een overwinning nog kans op overwintering. Anderlecht heeft een overwinning nodig om hun lot in eigen handen te houden. Voor KAA Gent geldt hetzelfde. Gent neemt het om 21.00 uur uit op tegen Shamrock Rovers. Bij winst houden de Belgen nog kans op overwintering. Bij een gelijkspel of nederlaag zijn zij afhankelijk van het resultaat op het andere veld.

Overzicht wedstrijden

TijdToernooiThuisUit
18:45EL🇳🇱 PSV Arsenal FC
18:45ELFenerbahçe 🇫🇷 Stade Rennais
18:45EL1. Union Berlin🇵🇹 Sporting Braga
21:00ELSturm Graz🇳🇱 Feyenoord
21:00 EL 🇫🇷 FC Nantes FK Qarabağ
21:00ELFerencváros 🇫🇷 AS Monaco
18:45ECLFC Vaduz🇳🇱 AZ
18:45ECL🇫🇷 OGC Nice Partizan Belgrado

Vanavond staan er heel veel punten op het spel. Nederland gaat op voor 2.000 punt, maar is daardoor wel afhankelijk van veel variabelen. Frankrijk kan maximaal 1.833 punt behalen, maar heeft vooral goede resultaten nodig om geen clubs kwijt te raken. Portugal speelt om weinig vanavond en België kan met 2.200 mogelijke coëfficiëntenpunten de winnaar van de avond worden.

Wordt vervolgd.

Author

Fervent voetballiefhebber, cijfergoeroe en geobsedeerd door de Coëfficiëntenpolonaise.

1 Comment

  1. Dank voor deze overzichten. Ik lees ze met veel spanning en plezier

Write A Comment