Na gisterenavond zijn al 9 van de 16 clubs bekend welke na de winterstop nog Champions League spelen. Vorige speelronde wisten Manchester City, Real Madrid, SSC Napoli, Club Brugge en Bayern München zich al te verzekeren van een plek bij de bovenste 2 in hun groep. Gisteren kwamen Chelsea FC, Borussia Dortmund, Paris Saint-Germain en SL Benfica daarbij. Vooral de laatste 2 genoemde zijn van belang voor Nederland. Zowel Frankrijk als Portugal verdiende 0.833 bonuspunt, waardoor de marge op Portugal geslonken is tot 1.118 punt. Een achterstand die vanavond al overbrugd kan worden en Nederland op de ongewenste 7e plaats zal brengen. In theorie kunnen vandaag alle nummers 1 en 2 in de groepen A tot en met D beslist zijn. In dat geval voegen Liverpool FC, FC Porto, Internazionale, Tottenham Hotspur en Olympique Marseille zich bij de bovengenoemde clubs. Voor Nederland zou dat een ongewenst scenario zijn. Aangezien beide concurrenten dan weer bonuspunten zouden mogen bijschrijven. Zoals gebruikelijk blikken wij weer kort voor op Nederland, de concurrentie en België.

#6 🇳🇱 Nederland 52.500

Ajax speelt tot nog toe een bijrol in Groep A van de Champions League en heeft alleen nog een theoretische kans om de laatste 16 te bereiken. Voor de opportunisten onder ons is dit het ‘meest logische’ scenario;

  • Ajax wint vanavond met minimaal 2 goals verschil van Liverpool FC.
  • En Ajax wint de volgende speelronde uit bij Rangers FC.
  • En Liverpool verliest de volgende speelronde in eigen huis van, het al geplaatste, Napoli.

Een ander scenario is wanneer Ajax met 1 goal verschil van Liverpool wint en in de laatste speelronde de drie punten achterstand op Liverpool en het verschil in doelsaldo (+6 tegenover -4) weet goed te maken.

De Amsterdammers lijken zich zodoende te mogen focussen op het behouden van de 3e plaats en zich daarmee te verzekeren van overwintering in de Europa League. Deze beslissing kan vanavond al vallen, als;

  • Ajax niet verliest van Liverpool en Rangers wel verliest van Napoli.
  • Ajax wint van Liverpool en Rangers niet wint van Napoli.

Wanneer zowel Ajax als Rangers vanavond verliezen dan ook kan Ajax de 3e plaats bijna niet meer ontgaan. Onderling resultaat is namelijk leidend bij een gelijk aantal punten en in eigen huis werd er al met 4-0 gewonnen. Vanavond haalt Ajax in ieder geval geen bonuspunten voor Nederland waardoor er ‘slechts’ 0.400 coëfficiëntenpunt verdiend kan worden.

#5 🇫🇷 Frankrijk 56.614

De Fransen hebben gisteren hun voorsprong op Nederland aanzienlijk vergroot tot 3.664 punt. Vanavond kan deze voorsprong nog verder vergroot worden. Olympique Marseille kan zich namelijk bij winst plaatsen voor de laatste 16. Dat zou dan ook betekenen dat Sporting Portugal zich niet meer kan plaatsen en dat zou dan weer gunstig zijn voor Nederland. Er is slechts 1 denkbaar scenario waarbij Marseille zich vanavond al plaatst voor de volgende ronde. Dan moeten de Fransen winnen bij Eintracht Frankfurt en Tottenham Hotspur in eigen huis winnen van Sporting Portugal. Marseille zou in dit geval niet meer achterhaald kunnen worden door Sporting op basis van een beter onderling resultaat. Winst levert in ieder geval 0.333 punt op, maar dit kan dus inclusief bonuspunten oplopen tot 1.167 coëfficiëntenpunt.

#7 🇵🇹 Portugal 51.382

Benfica zag gisteren haar goede Europese campagne beloond worden met een plek bij de laatste 16 in het Miljardenbal. Zodoende liep Portugal 1.167 punt in op Nederland en is de achterstand dusdanig dat deze vanavond al ongedaan gemaakt kan worden. Dat is dan wel afhankelijk van FC Porto. Zij kunnen zich vanavond scharen onder de laatste 16. Wanneer Porto wint bij Club Brugge en Atlético Madrid thuis niet wint van Bayer Leverkusen dan zijn de Portugezen zeker van minimaal de 2e plaats. Winst zou al 0.333 punt opleveren en met bonuspunt zal dit 1.167 punt worden. Meer dan de huidige achterstand op de nummer 6 bedraagt.

Sporting Portugal begon voortvarend aan hun groepsfase met 6 punten uit 2 wedstrijden. In het daaropvolgende tweeluik met Marseille werd echter 2 keer verloren. Waardoor de Portugezen nu op een 3e plaats staan met slechts 2 punten voorsprong op de nummer 4, Eintracht Frankfurt. Om 21.00 uur neemt Sporting het in Engeland op tegen koploper Tottenham Hotspur. Thuis werd er in de absolute slotfase nog gewonnen van de Engelsen. Een nieuwe winstpartij vanavond levert 0.333 coëfficiëntenpunt op. Wat het totaal te behalen punten voor Portugal vanavond op 1.500 brengt.

#9 🇧🇪 België 35.400

Club Brugge is de relevatie van het huidige Champions League seizoen. Tegen alle verwachtingen in waren zij na 4 wedstrijden al zeker van een plaats bij de beste 16 van Europa. Nog ongeslagen en met 10 punten zijn zij de trotse koploper van Groep B. Club zorgde hierdoor voor 3.400 van de in totaal 7.400 Belgische coëfficiëntenpunten. Vanavond kunnen zij daar weer 0.400 punt aan toevoegen. Dan moet er in eigen huis om 18.45 uur wel gewonnen worden van FC Porto.

Overzicht wedstrijden

TijdToernooiThuisUit
18:45CL🇧🇪 Club Brugge🇵🇹 FC Porto
21:00CLTottenham Hotspur🇵🇹 Sporting Portugal
21:00CL🇳🇱 Ajax Liverpool FC
21:00CLEintracht Frankfurt 🇫🇷 Olympique Marseille

Het belooft weer een heerlijke voetbalavond te worden. Ajax strijdt voor haar allerlaatste kans om te overwinteren in de CL. Portugal kan de felbegeerde 6e plaats overnemen en Frankrijk kan Nederland op een (voorlopig) haast onoverbrugbare achterstand zetten. Daarnaast kunnen er vanavond in alle groepen beslissingen vallen.

Wordt vervolgd.

Author

Fervent voetballiefhebber, cijfergoeroe en geobsedeerd door de Coëfficiëntenpolonaise.

Write A Comment