Nauwelijks bijgekomen van de polonaise afgelopen donderdag staat er alweer een nieuwe Europese speelronde voor de deur. Vandaag en morgen Champions League voetbal, waarin de eerste clubs zich al kunnen plaatsen voor de laatste 16. Dit is goed voor 5 bonuspunten voor het clubcoëfficiënt en moet gedeeld worden door het aantal clubs voor het landcoëfficiënt. Dit geldt vanavond voor beide concurrenten, Frankrijk en Portugal. 1 van deze 2 landen kan na vandaag al verzekerd zijn van minstens 1 club bij de laatste 16. Op beide blikken wij kort vooruit.

#5 🇫🇷 Frankrijk 53.831

De Franse clubs hebben dit seizoen al 5.250 punt verzameld. Dit is slechts 0.250 coëfficiëntenpunt minder dan Nederland, dat aanzienlijk meer voorronde wedstrijden heeft gespeeld. De voorsprong van Frankrijk bedraagt op dit moment 1.931 punt, maar kan vanavond fors oplopen. Om 21.00 uur ontvangt Paris Saint-Germain medekoploper SL Benfica. Beide teams gaan met 7 punten aan kop in Groep H en speelden vorige week tegen elkaar met 1-1 gelijk. De huidige voorsprong op nummer 3, Juventus, bedraagt 4 punten. In theorie kan de winnaar van vanavond zich dus al plaatsen voor de laatste 16 van de CL. Dan moet Juventus wel verliezen bij Maccabi Haifa. Bij elk ander resultaat valt er vanavond geen beslissing. Wanneer PSG wint ontvangt Frankrijk in ieder geval 0.333 punt. Hier kan nog 0.833 bonuspunt bijkomen wat het totaal op 1.167 coëfficiëntenpunt zou brengen en de voorsprong zal vergroten tot 3.098 punt.

#7 🇵🇹 Portugal 49.549

Slechts 5 landen behaalde in het huidige seizoen meer punten dan Portugal deed. In totaal is Portugal 0.333 punt ingelopen op Nederland. Waardoor onze voorsprong nu nog ‘maar’ 2.351 coëfficiëntenpunt bedraagt. Ook voor Portugal geldt dat zij in het meest gunstige geval vanavond 1.167 punt kunnen behalen en dit gat dus kunnen verkleinen tot 1.184 punt. Dit scenario is echter wel onwaarschijnlijker dan die van Frankrijk. Niet moet Juventus dan verliezen in Israël, maar Benfica moet ook winnen in Parijs tegen PSG. Zoals gezegd speelt SL Benfica om 21.00 een uitwedstrijd tegen Paris Saint-Germain. Een nederlaag van de Portugezen en een overwinning van Juventus, zal de spanning in Groep H weer terug brengen.

Geen Nederlandse punten vanavond, maar wel veel punten in het verschiet voor de concurrentie. Naast PSG en Benfica kunnen ook Manchester City, Borussia Dortmund en Real Madrid zich al plaatsen voor de volgende ronde.

Wordt vervolgd.

Author

Fervent voetballiefhebber, cijfergoeroe en geobsedeerd door de Coëfficiëntenpolonaise.

Write A Comment