Vanavond is het tijd voor de 3e speelronde in de Europa- en Conference League. Net als in de 2e speelronde verliep deze week de dins- en woensdag niet zoals gehoopt. Frankrijk liep weer verder uit en de Portugezen verkleinden het gat tot 1.351 punt. Aan het begin van dit seizoen was deze voorsprong bijna 2 keer zo groot. Enigszins is dit beeld vertekend, daar Nederland vanavond 3 troeven heeft en Portugal slechts 1. In theorie kunnen wij dus 0.867 coëfficiëntenpunt meer behalen. Daarnaast heeft Nederland met de verplaatste wedstrijd tussen Arsenal en PSV ook nog 1 wedstrijd tegoed. Feit is echter dat de Portugese clubs dit seizoen beter presteren dan de ‘onze’. Vandaag kunnen er in ieder geval goede zaken gedaan worden met AZ, Feyenoord en PSV op het programma. Frankrijk heeft zelfs 1 troef meer en de Belgen hebben 3 wedstrijden om hun goede streak voort te zetten.

#6 🇳🇱 Nederland 50.900

De 5e plaats is een mooi streven, maar de 6e plaats is uiteraard het doel. Zoals gezegd slinkt onze voorsprong en lijkt Portugal ook nog eens goede zaken te kunnen doen met de te behalen bonuspunten in de CL. Voor Ajax lijken die na een nieuwe nederlaag heel onwaarschijnlijk. In de EL-groepsfase zijn er ook bonuspunten (5.000 voor de groepswinnaar en 2.000 voor de nummer 2) te behalen en daarvoor moeten Feyenoord en PSV gaan zorgen. De Eindhovenaren trappen de avond om 18.45 uur af in een uitwedstrijd tegen FC Zürich. PSV lijkt in een kleine vormdip te zitten, maar dat is niets vergeleken met de huidige vorm van de Zwitsers. In de eigen competitie werd er nog geen wedstrijd gewonnen. Voor de beker werd er nog gewonnen van een derde divisionist, maar werd er een ronde later verloren van een tweede divisionist. In Groep A van de EL staan ze met 0 punten dan ook onderaan. PSV doet het met 1 punt niet veel beter, maar heeft nog maar 1 wedstrijd gespeeld (1-1 thuis tegen Bodø/Glimt). Voor PSV is dit een wedstrijd die gewonnen moet worden.

In Groep F van Feyenoord hebben alle teams 3 punten behaald, de doelsaldi lopen echter uiteen van +4 tot -5. Op basis hiervan gaan de Rotterdammers dan ook aan kop. Om 21.00 uur spelen zij vanavond uit tegen het Deense FC Midtjylland. Op voorhand lijkt dat de grootste concurrent voor de 2e plaats in de groep. Een overwinning is dan ook gewenst. Al moet er vooral niet verloren worden. Tegelijkertijd ontvangt AZ, Appollon Limassol uit Cyprus. De Alkmaarders gaan vooralsnog freewheelend door de groep heen. Gezien de tegenstand mag dat ook verwacht worden. Vanavond zijn zij dan ook de favoriet. Wat in ieder geval 0.400 punt moet opleveren. In het meest gunstige geval kan Nederland vanavond 1.200 coëfficiëntenpunt bijschrijven.

#5 🇫🇷 Frankrijk 52.831

Van de mogelijke 0.667 punt wisten de Franse clubs al 0.500 punt te verdienen. Vanavond kunnen daar nog eens 1.333 punt bij komen. Frankrijk is op de donderdagen namelijk met 4 clubs vertegenwoordigd. AS Monaco bezet op dit moment de 3e plaats in EL Groep H. Om 18.45 uur nemen zij het thuis op tegen, nummer 2, Trabzonspor. Beide ploegen hebben 3 punten en een doelsaldo van 0. Om 21.00 uur spelen ook Stade Rennais en FC Nantes uit in de Europa League. Rennes ontvangt Dinamo Kiev in eigen huis. De Fransen gaan aan kop in Groep B, terwijl de Oekraïners nog puntloos onderaan staan. Nantes lijkt een zwaardere wedstrijd tegemoet te gaan. In Duitsland spelen zij tegen, het in vorm verkerende, SC Freiburg. In de Duitse competitie gaan ze aan kop en in EL Groep G wonnen ze beide wedstrijden. Eerder op de avond speelt OGC Nice een uitwedstrijd in de Conference League. Om 18.45 spelen zij in Tsjechie tegen 1. FC Slovácko. De Tsjechen bezetten met 1 punt de laatste plaats in de groep. Nice speelde 2 keer gelijk en bezet zodoende de 3e plaats. Normaliter moeten de Fransen de bovenliggende partij zijn vanavond. Zoals gezegd kan Frankrijk 1.333 punt verdienen.

#7 🇵🇹 Portugal 48.716

Portugal speelde, net als Frankrijk, 1 keer gelijk en won 1 wedstrijd. Echter ging er ook 1 wedstrijd verloren, waardoor er 0.500 van de 1.000 punt behaald werd. Doordat ze in de ECL niet vertegenwoordigd zijn en in de EL met alleen Sporting Braga, kan er vanavond slechts 0.333 aan dit weektotaal worden toegevoegd. Braga doet het goed in Europa en won beide groepswedstrijden. Datzelfde geldt voor de tegenstander van vanavond. In eigen huis ontvangen zij om 21.00 uur het eveneens ongeslagen Union Sint-Gillis uit België. De winnaar van vanavond zet een goede stap richting groepswinst.  

#9 🇧🇪 België 33.600

Onze zuiderburen lopen al een aantal weken een polonaise. Terecht, gezien de goede behaalde resultaten. Club Brugge spant de kroon en heeft al haar 3 groepswedstrijden in de CL gewonnen. De drie overig nog actieve clubs zijn ook nog ongeslagen. In de EL doet Union Sint-Gilles het met 2 overwinningen heel goed. Vanavond om 21.00 uur spelen zij uit tegen Sporting Braga. In de ECL hebben RSC Anderlecht en KAA Gent beide 4 punten behaald. Anderlecht bezet daarmee de 2e plaats in Groep B. Vanavond nemen zij het om 18.45 uur thuis op tegen koploper West Ham United. KAA Gent gaat aan kop in Groep F en ontvangt om 21.00 medekoploper Djurgården IF. België kan vanavond 1.200 coëfficiëntenpunt verdienen en ons en zichzelf een goede dienst bewijzen.

Overzicht wedstrijden

TijdToernooiThuisUit
18:45ELFC Zürich 🇳🇱 PSV
18:45EL🇫🇷 AS MonacoTrabzonspor
21:00ELFC Midtjylland 🇳🇱 Feyenoord
21:00ELSC Freiburg🇫🇷 FC Nantes
21:00EL🇫🇷 Stade Rennais Dinamo Kiev
21:00EL🇵🇹 Sporting Braga Union Sint-Gillis
18:45ECL1. FC Slovácko 🇫🇷 OGC Nice
21:00ECL🇳🇱 AZ Apollon Limassol

AZ lijkt vanavond een zekerheidje, PSV kruist de degens met een heel slecht presterend FC Zürich en Feyenoord heeft op papier de zwaarste uitdaging. De kans op een polonaise bestaat zodoende en daar zijn wij ook wel aan toe. Onze zuiderburen kunnen ons een goede dienst bewijzen door de Portugezen van de punten af te houden en Frankrijk lijkt op te gaan voor een avond met veel punten.

Wordt vervolgd.

Author

Fervent voetballiefhebber, cijfergoeroe en geobsedeerd door de Coëfficiëntenpolonaise.

Write A Comment