De dinsdag en woensdag is voor de Europese elite en op donderdag is het tijd voor de Europa- en Conference League. Een overvol programma vanavond met heel veel wedstrijden van belang voor de 6e plaats op de ranglijst. Frankrijk is met maar liefst 4 clubs vertegenwoordig. Nederland moet het doen met 1 club minder en Portugal heeft slechts 1 club op de donderdag. Op donderdag heeft Nederland dus een mooie kans om de voorsprong op de Portugezen te vergroten. Net als voor Nederland is ook voor België de donderdag de belangrijkste avond om punten te scoren. Ook zij zijn met 3 teams actief in de Europa- en Conference League.

#6 🇳🇱 Nederland 49.500

Ajax heeft gisteren het goede voorbeeld gegeven. Door Rangers FC met 4-0 kansloos te laten en zodoende kon er 0.400 coëfficiëntenpunt bijgeschreven worden. Vanavond kunnen daar nog eens 1.200 punt aan toegevoegd worden. PSV en Feyenoord spelen hun eerste groepswedstrijd in de Europa League. Terwijl AZ haar eerste wedstrijd in de Conference League speelt. Om 18.45 uur neemt PSV het in eigen huis op tegen Bodø/Glimt. Beide teams verloren de play-offs van de CL en zijn zodoende in de EL beland. Groep A wordt gecompleteerd door FC Zürich en Arsenal. Om 21.00 uur speelt Feyenoord direct haar lastigste wedstrijd, uit tegen Lazio Roma. Vanwege een straf van de UEFA moeten de Rotterdammers het zonder uitpubliek doen. De overige teams in Groep F zijn Sturm Graz en FC Midtjylland.

AZ heeft het enorm getroffen bij de loting van de ECL. De Alkmaarders zijn gekoppeld aan FC Vaduz, Apollon Limassol en SK Dnipro-1. Laatstgenoemde is de tegenstander van vanavond. Om 21.00 uur wordt de wedstrijd gespeeld in Slowakije, omdat vanwege de oorlog in Oekraïne Dnipro niet in haar eigen stadion kan spelen. AZ en PSV lijken vanavond favoriet voor de overwinning en Feyenoord moet flink aan de bak. Drie overwinningen zullen 1.200 punt opleveren. In theorie kan dat voldoende zijn om de 5e plaats van Frankrijk over te nemen

#5 🇫🇷 Frankrijk 50.497

De Franse ploegen hebben vooralsnog wisselend succes deze week. PSG won thuis van Juventus terwijl Olympique Marseille in Londen verloor van Tottenham Hotspur. Op de aankomende 6 Europese donderdag is Frankrijk met 4 teams enorm goed vertegenwoordigd. Stade Rennais, AS Monaco en FC Nantes spelen Europa League voetbal en OGC Nice wist zich via verlenging te plaatsen voor de Conference League. Om 18.45 uur speelt Stade Rennais een uitwedstrijd bij AEK Larnaca in Cyprus. Om 21.00 uur neemt AS Monaco het ook uit op tegen Rode Ster Belgrado en ontvangt FC Nantes het Griekse Olympiakos Piraeus. OGC Nice ontvangt om 18.45 uur het Duitse 1. FC Köln. Op papier vier prima tegenstanders. Mochten alle Franse teams winnen dan mag Frankrijk 1.333 coëfficiëntenpunt aan haar totaal toevoegen.

#7 🇵🇹 Portugal 47.716

SL Benfica en Sporting Portugal wisten beide hun eerste wedstrijd in de CL te winnen. FC Porto verloor in de absolute slotfase van Atlético Madrid. Dit heeft Portugal al 0.667 punt opgeleverd en het heeft er alle schijn van dat de Portugezen veel punten gaan scoren in deze editie van de CL. Op de donderdagen zijn ze met 1 team echter minder goed vertegenwoordigd. 2 clubs vonden al hun Waterloo in de voorrondes. Waardoor alleen Sporting Braga deelneemt aan de EL en er geen Portugese deelnemers zijn aan de ECL. Om 18.45 uur spelen zij in Zweden tegen Malmö FF. Een overwinning zou goed zijn voor 0.333 punt.

#10 🇧🇪 België 30.400

België lijkt vooralsnog de gewilde 10e plaats stevig in handen te hebben. Op de donderdagen moeten zij ervoor zorgen dat de benodigde punten behaald gaan worden. Club Brugge gaf gisteren al het goede voorbeeld door in eigen huis met 1-0 van Bayer Leverkusen te winnen en de eerste 0.400 punt te scoren. Union SintGillis is de enige Belgische deelnemer aan de Europa League. Om 18.45 uur trappen zij de avond af met een uitwedstrijd tegen het Duitse 1. FC Union Berlin. RSC Anderlecht ontvangt tegelijkertijd Silkeborg IF in de ECL. Ook in de ECL speelt KAA Gent om 21.00 uur uit tegen Molde FK.

Overzicht wedstrijden

TijdToernooiThuisUit
18:45EL🇳🇱 PSVBodo/Glimt
18:45ELAEK Larnaca🇫🇷 Stade Rennais
18:45ELMalmo FF🇵🇹 Sporting Braga
21:00ELRode Ster Belgrado🇫🇷 AS Monaco
21:00EL🇫🇷 FC NantesOlympiakos Piraeus
21:00ELLazio Roma🇳🇱 Feyenoord
18:45ECL🇫🇷 OGC Nice1. FC Koln
21:00ECLSK Dnipro-1🇳🇱 AZ

Een bomvolprogramma vanavond. PSV, Feyenoord en AZ moeten voor de Nederlandse punten zorgen. Frankrijk heeft 4 ijzers in het vuur en voor Portugal komt alleen Sporting Braga in actie.

Wordt vervolgd.

Author

Fervent voetballiefhebber, cijfergoeroe en geobsedeerd door de Coëfficiëntenpolonaise.

Write A Comment