Na het debacle van gisteren in Eindhoven is het vandaag de beurt aan AZ en FC Twente om Nederland alsnog een goede coëfficiëntenweek te bezorgen. Door het mislopen van de bonuspunten missen wij vanavond een unieke kans om de 5e plaats van Frankrijk over te nemen. Alle deelnemers aan de CL zijn nu bekend dat geldt echter nog niet voor de EL en ECL. In de Europa League zijn er nog 10 plaatsen vrij voor de winnaars van de play-offs van vanavond. In de Conference League is er slechts 1 plek wel al ingevuld. Vanavond komen daar de 10 afvallers uit de EL en de 21 winnaars uit de play-offs ECL bij. Onder hen bevinden zich vooralsnog 2 Nederlandse, 1 Franse en 1 Portugese club. Daarnaast hebben onze zuiderburen vandaag nog 3 ijzers in het vuur. Uiteraard blikken wij daar op vooruit.

#6 🇳🇱 Nederland 48.800

Door de zure nederlaag van PSV in eigen huis tegen Rangers FC speelt Nederland ook dit seizoen met ‘slechts’ 1 team in de Champions League. De Eindhovenaren en Feyenoord spelen groepsfase Europa League. Voor Nederland is te hopen dat daar nog 2 clubs in de Conference League bijkomen. AZ lijkt daar al vrijwel zeker van. Zij verdedigen om 21.00 uur een 0-4 voorsprong in Portugal tegen Gil Vicente. Het moet heel raar lopen wil AZ dat nog weggeven. 2 uur eerder om 19.00 uur begint FC Twente aan een veel zwaardere opdracht. Vorig week werd er in Italië met 2-1 verloren van Fiorentina, waardoor Twente vanavond moet winnen om niet Europees uitgeschakeld te worden. Zoals al meermaals vermeld levert plaatsing voor de EL en ECL geen bonuspunten op voor het landcoëfficiënt. 2 overwinningen vanavond zijn uiteraard wel goed voor een totaal van 0.400 coëfficiëntenpunt.

#5 🇫🇷 Frankrijk 49.997

Frankrijk is met 2 clubs in de CL en 3 in de ECL heel goed vertegenwoordigd in de groepsfases van de verschillende toernooien. Vanavond kunnen zij daar nog een 6e club aan toe voegen als OGC Nice de opgelopen uitnederlaag weet goed te maken. Vorige week werd er in Israël met 1-0 verloren van Maccabi Tel-Aviv. Vanavond wordt de return om 20.00 in eigen huis afgewerkt. Een overwinning levert Frankrijk 0.167 punt op, maar veel belangrijker zijn de 6 extra groepswedstrijden. Hierin kunnen nog veel meer punten gehaald worden.

#7 🇵🇹 Portugal 47.049

De Portugese volgers van de coëfficiëntenranglijst zullen blij zijn geweest met de nederlaag van PSV. Hierdoor is de achterstand op Nederland niet verder opgelopen en zodoende nog overbrugbaar. Met 3 clubs in de Champions League heeft Portugal al 2.000 bonuspunt verzameld. Sporting Braga is hun enige deelnemer aan de Europa League, waardoor Portugal al verzekerd is van minimaal 24 groepswedstrijden. Hier lijkt het wel bij te gaan blijven. Of Gil Vicente moet voor een enorme stunt gaan zorgen. Om 21.00 uur ontvangen zij in eigen huis AZ en zoals gezegd ging de heenwedstrijd met 0-4 verloren. De groepsfase lijkt dan ook een utopie, maar een overwinning is nog steeds goed voor 0.167 coëfficiëntenpunt.

#10 🇧🇪 België 30.400

Onze zuiderburen hebben de belangrijke 10e plek vooralsnog vrij stevig in handen. Waar het voor ons geldt dat het vandaag een belangrijke avond is daar geldt het zeker voor België. KAA Gent neemt het om 19.00 uur op tegen Omonia Nicosia in de return van de play-offs voor de EL. Thuis werd er al met 0-2 verloren, waardoor Gent veroordeeld lijkt te worden tot de ECL. In de play-offs van de ECL ging het de Belgische clubs beter af vorige week. Zo verdedigt Anderlecht om 20.00 uur in eigen huis een 1-0 voorsprong tegen Young Boys en neemt Antwerp het om 20.45 uur in eigen huis op tegen İstanbul Başakşehir. Laatstgenoemde wedstrijd eindigde vorige week in een 1-1 gelijkspel in Turkije. Naast de 0.600 punt die er vanavond te verdienen is, is het nog belangrijker dat België met 5 clubs actief blijft in Europa.

Voor Nederland moet FC Twente er voor zorgen dat er vanavond toch nog een kleine polonaise gelopen kan worden. Een eventuele uitschakeling van OGC Nice en een naderende uitschakeling van Gil Vicente kunnen daar positief aan bijdragen. Ook ten zuiden van ons kan er vanavond een polonaise gelopen worden als zowel Antwerp als Anderlecht zich plaatst voor de Conference League.

Wordt vervolgd.

Author

Fervent voetballiefhebber, cijfergoeroe en geobsedeerd door de Coëfficiëntenpolonaise.

Write A Comment