Na vanavond zijn 29 van de 32 deelnemers aan de Champions League bekend. Viktoria Plzan – FK Qarabag, Rode Ster Belgrado – Maccabi Haifa en Benfica – Dinamo Kiev staan op het programma van vandaag. Waarbij de laatste wedstrijd uiteraard van belang is in onze coëfficiëntenregio. De winnaars van de play-offs plaatsen zich voor de groepsfase van de CL, terwijl de verliezers doorstromen in het Europa League toernooi. Voor de winnaars liggen er niet alleen vele miljoenen euro’s klaar, maar ook 4.000 bonuspunt voor de coëfficiëntenranglijst.

Er heerst wat onduidelijkheid over de eventueel te behalen bonuspunten voor het bereiken van de Europa- en Conference League groepsfases. Het klopt dat een club ‘ bonus’ punten ontvangt bij het bereiken van de groepsfase van de EL en ECL. Deze bonuspunten tellen echter NIET mee voor het landcoëfficiënt, maar alleen voor het clubcoëfficiënt. Daarnaast geldt dat dit geen bonuspunten betreft, maar een minimaal aantal punten dat een club mag bijschrijven aan het einde van de groepsfase. Dit minimum is vastgesteld op 3.000 punt in de EL en 2.500 punt in de ECL. Clubs die worden uitgeschakeld in de voorrondes van de ECL ontvangen respectievelijk 1.000 (Q1), 1.500 (Q2), 2.000 (Q3) en 2.500 (Q4).

Scenario’s:

  • Feyenoord wint 4 wedstrijden, speelt er 1 gelijk en verliest 1 keer. In dit geval ontvangen de Rotterdammers 9.000 coëfficiëntenpunt en geen 3.000 bonuspunt extra.
  • Feyenoord speelt 1 wedstrijd gelijk en verliest de overige 5. Nu ontvangt Feyenoord 3.000 coëfficiëntenpunt, 1.000 punt voor het gelijkspel en 2.000 bonuspunt om het totaal aan te vullen tot 3.000.
  • Feyenoord verliest al haar groepswedstrijden. Ook dan ontvangt de club 3.000 coëfficiëntenpunt.

#7 🇵🇹 Portugal 46.216

Portugal boekte vorige week wisselend succes. Benfica won uit vrij eenvoudig van Dinamo Kiev en staat zodoende al met 1 been in het miljardenbal. Gil Vicente verloor op haar beurt vrij kansloos van AZ en moet in eigen huis een 0-4 achterstand zien goed te maken. Zodoende maken de Portugezen een grote kans op de bonuspunten die de CL te bieden heeft, maar lijkt het deze week ook haar tweede club te gaan verliezen. Eerst is het de beurt aan SL Benfica. In eigen huis verdedigen zij om 21.00 uur een 2-0 voorsprong tegen het Oekraïense Dinamo Kiev. In de uitwedstrijd was Benfica al de bovenliggende partij en ook de historie tussen beide clubs is in het voordeel van de Portugezen. In de 5 voorgaande ontmoetingen in de CL wist Dinamo nog nooit te winnen en zelfs niet te scoren. Het lijkt dan ook een uitgemaakte zaak dat Dinamo deze achterstand weet om te draaien. In totaal kan Portugal vanavond 0.833 punt behalen (inclusief 0.667 bonuspunt) en het verschil met Nederland verkleinen tot 1.751 coëfficiëntenpunt.

Wordt vervolgd.