Gisteren en eergisteren waren de belangen vooral financieel erg groot. Uiteraard speelden de te behalen coëfficiëntenpunten ook een rol, maar de ploegen die in actie kwamen zijn al verzekerd van minimaal 6 groepswedstrijden en het is “discutabel” in welk toernooi er meer punten te behalen zijn. Vanavond is dat wel anders. De 10 verliezers in de play-offs van de Europa League zijn uiteraard verzekerd van Conference League voetbal. Voor de 22 afvallers in de play-offs van de ECL is het Europese avontuur echter over. In deze ronde is Nederland en haar concurrentie goed vertegenwoordigd. De maximaal 0.400 te behalen coëfficiëntenpunt in de play-offs vallen in het niet bij de 6 groepswedstrijden waarin 2.400 punt gehaald kunnen worden. De belangen vanavond zijn dan ook groot voor Nederland, maar ook voor Frankrijk en Portugal. Uiteraard kijken we ook even naar de Belgen.

#6 🇳🇱 Nederland 48.600

Vooralsnog gaat het de Nederlandse clubs goed af in de voorrondes. Van de 9 gespeelde wedstrijden werden er 6 gewonnen, 2 gelijk gespeeld en 1 verloren. Wat al goed is voor 1.400 coëfficiëntenpunt. Moet gezegd worden dat de tegenstanders van AZ en FC Twente niet de meest aansprekende clubs waren. In de play-offs is dat wel anders. AZ treft met Gil Vicente de nummer 5 van Portugal en FC Twente neemt het op tegen het sterk geachte Fiorentina. Beide clubs spelen om 21.00 uur. AZ neemt het thuis op tegen de Portugezen, welke in de vorige ronde wist af te rekenen met het Letse Riga FC. De Alkmaarders haalden deze ronde door achtereenvolgens af te rekenen met FK Tuzla en Dundee United. Met het oog op plaats 6 op de ranglijst, wordt dit een enorm belangrijke tweestrijd. FC Twente rekende eenvoudig af met FK Čukarički en treft vanavond Fiorentina in Italië. De Italianen eindigde vorig jaar als 7e in de competitie en plaatste zich zodoende voor de play-offs van de ECL. Twee overwinningen zullen 0.400 punt opleveren, maar de belangen zijn groter dan dat.

#5 🇫🇷 Frankrijk 49.997

De Franse clubs zijn nog nauwelijks actief geweest in de voorrondes. Dat komt mede doordat de nummer 5 op de ranglijst verzekerd is van 2 vaste startbewijzen in zowel de Champions- als de Europa League. PSV schakelde op haar beurt ook nog AS Monaco uit, waardoor Frankrijk nog maar 2 voorrondewedstrijden heeft gespeeld. Hierin werd 0.083 punt behaald. De Franse clubs zijn echter wel al verzekerd van minimaal 30 groepswedstrijden en daar kunnen er nog 6 bijkomen. Om 19.00 neemt OGC Nice het namelijk op tegen Maccabi Tel Aviv in Israël. Nice is als nummer 5 van Frankrijk automatisch geplaatst voor de play-offs terwijl Maccabi al 2 voorrondes heeft moeten overleven. Winst voor Nice levert vanavond 0.167 coëfficiëntenpunt op.

#7 🇵🇹 Portugal 46.216

Portugal wordt vrijwel elk seizoen sterk vertegenwoordigd door 4 clubs. FC Porto, Sporting Portugal, SL Benfica en Sporting Braga scoren veelal goed in de Europese toernooien. Ook dit seizoen moeten de Portugezen het van deze clubs hebben. Benfica lijkt zich net als Porto en Sporting Portugal te gaan plaatsen voor de CL en Braga is al geplaatst voor de groepsfase EL. De Portugese clubs spelen dus minimaal 24 groepswedstrijden en Gil Vicente kan er daar nog 6 aan toe voegen. Zij spelen zoals gezegd om 21.00 uur in Alkmaar tegen AZ. Winst is goed voor 0.167 punt.

#10 🇧🇪 België 30.100

De Belgen sloten vorig seizoen af als nummer 13 op de coëfficiëntenranglijst en zodoende is de kampioen van dit seizoen veroordeeld tot voorronde CL in het volgende seizoen. Om dit vaste startbewijs weer terug te krijgen, moet België aan het einde van dit seizoen een plaats bij de beste 10 op de ranglijst bemachtigen. Met het wegvallen van het dramatische seizoen ‘17/’18 (2.600 punt) is dat nu precies de plek waar zij staan. Met een redelijke marge op concurrenten Servië en Noorwegen. Van belang is dan wel dat de Belgen met zoveel mogelijk teams de groepsfase bereiken. Club Brugge is al verzekerd van de CL en voor Union geldt dat voor de EL, nadat zij in de voorrondes van de CL zijn uitgeschakeld. KAA Gent neemt het vanavond om 20.30 uur op tegen Omonia Nicosia in de play-offs van de EL en zijn dus al verzekerd van minimaal groepsfase ECL. Voor RSC Anderlecht en Antwerp FC zijn de belangen groter in de play-offs voor de ECL. Anderlecht speelt om 19.00 uur uit tegen Young Boys en Antwerp gaat om 19.45 uur op bezoek bij Istanbul Başakşehir. België heeft dus al minimaal 18 groepswedstrijden, maar kunnen daar nog 30 van maken. Vanavond staat er in ieder geval al 0.600 coëfficiëntenpunt op het spel.

Een belangrijke avond vandaag, waar een goede uitgangspositie kan worden behaald voor de returns van volgende week. AZ neemt het op tegen directe concurrent Gil Vicente, terwijl FC Twente op bezoek gaat bij Fiorentina. Concurrent Frankrijk en buurman België komen ook nog in actie.

Wordt vervolgd.