Op ons Twitter account gaat het al een week over de vraag: is het niet beter als PSV in de Europa League (ipv Champions League) terecht komt? Daar lijken immers meer coëfficiëntpunten behaald te kunnen worden. We verwezen toen naar een artikel uit 2019 dat Ajax in hetzelfde schuitje zat. Maar in de tussentijd is er veel veranderd. Zo is de Conference League in het leven geroepen en zijn er meer bonuspunten te verdienen in de EL. Daarom is het tijd voor een nieuw onderzoek: kan PSV beter in de CL of EL uitkomen (als we puur kijken naar de coëfficiëntpunten)? Die toevoeging tussen haakjes is zeer belangrijk want de club uit Eindhoven kan bij plaatsing voor de CL tientallen extra miljoenen bijschrijven. De financiële gevolgen laten we in dit artikel dus achterwege.

Vooropgesteld vinden wij het geen discussie: Nederland doet er alles aan om 6e te worden op de coëfficiëntenranglijst zodat er meer ploegen naar de CL kunnen. Maar net zoals de financiën houden we de sportieve prestaties voor de lange termijn ook buiten beschouwing. Maar de discussie is wel leuk, dus daar gaan we!

In de heenwedstrijd tegen Rangers FC speelde PSV met 2-2 gelijk. De return in Eindhoven staat gepland op woensdag 24 augustus om 21:00 uur. Wint PSV dan is het geplaatst voor de CL. Verliest de ploeg van Ruud van Nistelrooij dan volgt EL. Beide scenario’s bespreken we hieronder:

Scenario: Champions League

Bij winst van PSV spelen er eindelijk weer twee Nederlandse clubs in de CL (Ajax is al geplaatst). Bij plaatsing voor de groepsfase van de CL ontvang je 4 bonuspunten. Vervolgens is de puntentelling in de CL en EL hetzelfde: 2 punten voor een overwinning en 1 punt voor een gelijkspel. Bij winst (na verlenging) tegen Rangers harkt PSV dus de volgende punten binnen:

  • 1 punt overwinning op Rangers (we gaan er vanuit dat PSV wint, maar niet na penalties – dan is het 0.5)
  • 4 punten voor plaatsing

De voorsprong op het doorstromen naar de CL, in vergelijking met de EL, bedraagt dus 5 punten (1+4). In de CL ontvang je naast de punten voor een overwinning en gelijkspel ook 5 bonuspunten bij plaatsing voor knock-outfase. De bonuspunten vanaf de kwartfinale zijn voor CL als EL gelijk, 1 punt per ronde. Verder stroomt de nummer 3 van de CL groep door naar de EL.

Scenario: Europa League

Stel PSV verliest van Rangers dan is het veroordeeld tot de EL. Sinds de komst van de Conference League (ECL) is de puntentelling van de EL veranderd. Zo krijgt de nummer 1 in de groep vijf bonuspunten (4+1), de nummer 2 twee bonuspunten en stroomt de nummer 3 uit de groepsfase door naar de ECL.

PSV laatste 10 jaar in Europa

Wat we niet moeten vergeten is de moeilijkheidsgraad van beide toernooien. In de CL zit PSV in Pot 4, de kans op een loodzware loting is groot. In de EL zou PSV in Pot 1 of 2 terecht komen waardoor de poule er waarschijnlijk een stuk gunstiger uitziet. Het is echter niet vanzelfsprekend dat je alle groepsduels wint, maar waar kun je dan wel vanuit gaan? We hebben gekeken naar de resultaten van de laatste tien seizoenen van PSV in Europa (zie data onderaan dit artikel).

Er is echter één onderdeel waar we nu bijna geen data van hebben: hoeveel punten zou PSV gehaald hebben als het als #3 was doorgestoten naar de Conference League? In de afgelopen tien jaar werd PSV nog vier keer derde. Onder andere vorig seizoen was dit het geval waardoor PSV nog extra (bonus)punten kon pakken. Het behaalde toen 7 coëffiëntpunten extra. We weten niet hoe dit de andere drie seizoenen met een derde plaats verlopen zou zijn. Reken je vorig seizoen mee dan krijg je de volgende gemiddelden:

  • 3 keer CL: gemiddeld 10.000 coëfficiëntpunten (1x overwinterd)
  • 6 keer EL: gemiddeld 8.667 coëfficiëntpunten (2x overwinterd)

De bovenstaande gemiddelde coëfficiëntpunten zijn berekend op basis van het nieuwe model (dus incl. bonuspunten voor #1 en #2 groepsfase CL en EL, en nieuwe toernooi ECL).

Conclusie

De scenario’s zijn enorm lastig te vergelijken. We gaan daarom uit van de gemiddelde prestaties van PSV in Europa de laatste tien jaar. Daarin is te zien dat PSV meer punten heeft behaald in de CL: gemiddeld dus 1.333 punt (10 – 8.667) meer.

Hier is alleen 3x overwintering ECL niet in meegerekend. Het puntenaantal ligt dus enorm dicht bij elkaar, nogmaals: op basis van de laatste tien jaar. Trek je conclusies!

Data:

psv-champions-europa-league
Author

Als coëfficiënten nerd reken ik na Europese speelrondes gelijk uit hoeveel Nederland is in- of uitgelopen. Ik probeer deze cijfers zo goed mogelijk te vertalen in blogs.

11 Comments

  1. Pingback: Coëfficiënten Matchday (18 AUG) - UEFA Coëfficiënten

  2. Leuk artikel! Enerzijds zijn de resultaten voor de CL erg beïnvloed door het ene jaar dat ze in pot 1 zaten, terwijl anderzijds de EL jaren destijds makkelijker waren dan nu door de verkleining van 48 naar 32 teams

    • Bram Reply

      Goede toevoeging Freek. Het blijft enorm lastig vergelijken, ook met de loting. We zullen zien!

  3. Onder het kopje “ scenario champion’s league “ staat volgens mij een typefout in de zin: De voorsprong op het doorstromen naar de EL bedraagt dus 5 punten (1+4). EL moet daar volgens mij CL zijn (anders snap ik er zelf niks meer van).

    • Bram Reply

      Ik heb het iets herschreven, hopelijk zo duidelijker 😉 Gaat dus om voorsprong in aantal punten als je groepsfase CL of EL haalt.

  4. Leuk artikel. Maar wat is nu de conclusie? Je zou zeggen dat PSV gewoon beter UEFA League kan spelen, dan hebben ze veel meer kans om punten binnen te halen. Gaat PSV CL spelen dan halen ze (even negatief maar reeel) laatste met 2 punten en stromen ze niet eens door naar de league eronder.

    • Dit jaar lijkt het niet heel veel uit te maken. Pot 3 in CL met 4 bonuspunten tegen pot 2 in EL zonder die bonus. Het gaat heel erg aan de loting liggen

  5. Bij het scenario voor de Champions League is Feyenoord eindelijk weer eens automatisch als lands kampioen geplaatst.

    Haal daar maar snel Ajax weg… 🙂

    Overigens een heerlijke site waar ik vrijwel dagelijks ff op kijk.

Write A Comment